LVH02x062

19 oktober 2024

PAY IT FORWARD! Visste du att belöningssystemet aktiveras när vi gör något för andra? Goda handlingar ökar alltså vårt välbefinnande, även om vi själva inte drar direkt nytta av dem. Lilla hjärtat vänförening är en ideellt buren organisation och vi arbetar med att hjälpa barn i och ur samhällsvård. Vi får varje vecka många förfrågningar av människor som är i en situaton där ett barn av en eller annan orsak är i en utsatt situation de behöver hjälp med. Många av dessa barn har levt med omsorgsbrister och vår stödlinje gör allt för att bistå till en bättre framtid för dessa barn. Vi får uppleva mycket smärta genom dessa barnfall och kan inte alltid bistå, men de fall där vi gör skillnad och kan hjälpa barnet till den bästa möjliga lösning i deras levnadssituation, fylls vi alla av lycka som driver oss att göra vårt bästa. Studier visar att individer som hjälper andra upplever högre nivåer av lycka och tillfredställelse, något vi i LHV kan skriva under på, och detta ger en ökad känsla av mening och syfte i våra liv och vår fina verksamhet 💗

💗www.lillahjartat.com
💌info@lillahjartat.com
🎀Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢Gilla, dela och följ

#payitforward #hjälpossatthjälpa #barnetsbästa #barnkonventionen #ideellverksamhet 

17 oktober 2024

Enligt artikel 27 i barnkonventionen har alla barn rätt till den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling. Likväl lever tusentals barn i ekonomisk utsatthet i Sverige idag. Idag lever cirka 200 000 barn i fattigdom, i hushåll med försörjningsstöd, vilket är samhällets yttersta skyddsnät för att klara de nödvändigaste levnadsomkostnaderna, och/eller har låg inkomststandard. Detta kan bland annat leda till ökad risk för dåliga skolresultat, inte kunna delta i sociala sammanhang med jämnåriga, social exkludering, samt till fysisk och psykisk ohälsa. 2023 var 9400 barn i Sverige hemlösa. Möjligheten till stöd och skydd från socialtjänsten varierar från kommun till kommun. Så får det inte vara. Ett barn ska inte vara beroende av boendekommun eller bakgrund för att få den hjälp den enligt lag har rätt till. Vuxna är ansvarsbärare, vi måste alla arbeta för bars rätt till en trygg uppväxt. Kunskapsläget hos beslutsfattare, myndigheter och samhället i stort, gällande barn i socialt utanförskap och barn i kontakt med socialtjänsten, måste stärkas. Idag är den internationella dagen för utrotande av fattigdom, en dag för att reflektera över våra nationella ansträngningar, för att bekämpa fattigdom och för att skapa en ljusare framtid.

💗www.lillahjartat.com
💌info@lillahjartat.com
🎀Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢Gilla, dela och följ

#fattigdom #barnkonventionen #barnsrättigheter 

12 oktober 2024

Till dig som ser något som inte verkar rätt ute i samhället, ta steget och orosanmäl. Hjälp de barn och unga som far illa genom att våga agera! Som samhälle måste vi ha ett välfinansierat system med välutbildad och trygg socialtjänst som tidigt sätter in insatser för att hjälpa både barn och de vuxna kring barnet innan det är för sent. OCH att alla inblandade får hjälp med varaktig läkning från sina trauman. Gör skillnad!

💗www.lillahjartat.com
💌info@lillahjartat.com
🎀Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢Gilla, dela och följ

#orosanmälan #barnrätt #barnhälsa #barnsbästa #barnsrättigheter 

6 oktober 2024

JAG HAR RÄTT
-igheter!

Rättigheter. Ja, det är något alla barn har och som vuxna som ansvarsbärare ska värna om. Nytt i vår lilla vänButik är gnuggisar för barn. Såklart har vi armband som det står rättighetsbärare till barn på också, samt ansvarsbärare till vuxna. Visa ditt stöd för barns rättigheter genom att bära produkter från Lilla hjärtat. Alla pengar går oavkortat till föreningens arbete för barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt, i och ur samhällsvård.

Ta en titt i vår Lilla hjärtat vänButik: https://www.lillahjartat.com/butik/

Barn är rättighetsbärare, vuxna är ansvarsbärare!

💗www.lillahjartat.com
💌info@lillahjartat.com
🎀Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢Gilla, dela och följ

#lexlillahjärtat #barnkonventionen #barnrätt #lillahjärtatvänförening #familjehem #barnsbästa #hjälpossatthjälpa 

4 oktober 2024

Idag firar vi kanelbullens dag! Fira genom att swisha en bulle på 25 kronor till Lilla hjärtat vänförening på 123 529 64 88 så är du med och ger stöd till alla barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt!

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#hjälpossatthjälpa #barnsrättigheter

28 september 2024

Har du upplevt omplaceringar inom samhällsvård som barn? Är du idag myndig och vill dela med dig av din upplevelse av omplaceringar inom samhällsvården? Skriv ner en kort redogörelse för vad du upplevt och maila den till familjehem@lillahjartat.com Vi återkommer till dig så snart vi kan.

OBS! Inget kommer publiceras utan ditt samtycke. Alla som arbetar i Lilla hjärtat arbetar med tystnadsplikt och under LHVs sekretessregler.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#familjehem #omplaceringar #visökerdig

27 september 2024

Igår besökte Lilla hjärtat vänförenings team Thomas Ardenfors på socialdepartementet.
Thomas är nationell samordnare för att utreda hur fler kvalitativa vårdplatser inom den sociala barn och ungdomsvården ska skapas.

Vi hade ett mycket givande möte, med huvudfokus på de skadliga omplaceringar av barn i samhällsvård som vi i föreningen får ta del av.

Thomas och Melinda träffades första gången för åtta år sedan när Melinda och Esmeralda var och lyssnade på hans föreläsning. Hela Lilla hjärtats team kan intyga att Thomas är helt rätt man på rätt plats med sin gedigna erfarenhet inom familjehemsvård.

Ett stort varmt tack till Thomas Ardenfors.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnensbästa #barnsrättigheter #barnrätt #lillahjärtatvänförening #vuxenansvar 

22 september 2024

En viktig ledstjärna vid familjehemsplaceringar är att barn inte onödigtvis ska flytta från trygga och invanda förhållanden. Lilla hjärtat vänförening arbetar aktivt med att minska antalet omplaceringar för barn i samhällsvård.

Vill du läsa mer om anknytningsbrott, familjehemsvård och Lilla hjärtats arbete kan du läsa mer på vår hemsida.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#lexlillahjärtat #lillahjärtatvänförening #barnsbästa #anknytning #familjehemsplaceringar #anknytningsbrott

15 september 2024

Idag är internationella dagen för demokrati, en dag instiftad av FN:s Generalförsamling med syfte att fira och uppmärksamma arbetet med att stärka demokrati. Barn och unga är vårt nu och vår framtid, och deras rättigheter i samhället måste lyftas och stärkas.

Demokratiska värden har stått i centrum för vårt land sedan två årtionden in på 1900-talet, och med det föreningsliv. Föreningar bistår där samhället, landets ledning och myndigheter brister i sina uppdrag, genom att lyfta fram samhällsgrupper i behov av stöd och hjälp, och Sverige är berikat med många aktiva och starka organisationer som arbetar med barns rättigheter. Vi behövs för att lagstiftning, förebyggande arbete och stärkande insatser haltar efter samhällsutvecklingen. Trots en rad nya direktiv och lagar faller många barn och unga mellan stolarna på grund av att vuxna inte fullgör sitt ansvar att säkerställa barns rättigheter. Eftersom barn inte har rösträtt är det extra viktigt att arbeta för att barn ska kunna använda sina demokratiska rättigheter och medborgerliga friheter. Det betyder att vuxna behöver ge stöd, information och skapa förutsättningar för att barnens rättigheter även ska tillämpas i praktiken. Alla barn har en lagstiftad rätt att få bli hörd, men barnfall som inkommer till vår stödlinje visar återkommande att detta inte är realitet, då myndigheter och rättsväsende allt för sällan tar sig tid att varken lyssna på barn i ärenden som handlar om dem själva, eller se till barnets bästa i beslut som tas om dem. Ett samhälle som är utformat ur ett barnperspektiv är ett bra samhälle, ett samhälle som värnar om samtliga innevånares rättigheter. Vi i Lilla hjärtat vänförening kommer aldrig att sluta arbeta för att barn ska få sina röster hörda och rättigheter tillgodosedda.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#internationelladagenfördemokrati #barnrätt #barnetsbästa #barnensröst #barnetsbästa #föreningsliv 

14 september 2024

Göteborgsposten, DEBATT, Lilla hjärtat vänförening.

Vem tar ansvar för omhändertagna barn som nekas sina rättigheter?

Barn i samhällets vård är en mycket utsatt grupp som riskerar att skadas varje gång de tvingas skiljas från sina omsorgspersoner. Detta gäller vid det initiala omhändertagandet såväl som eventuella omplaceringar därefter. När det finns fara för ett barns liv och hälsa är en omplacering nödvändig, men samhället behöver göra sitt yttersta för att minimera antalet separationer under barnets uppväxt, skriver Melinda Jacobs, Lilla hjärtat vänförening.

Frågan om barns rätt till umgänge med för barnet viktiga personer är komplex och riskerar ställa olika typer av relationer mot varandra. Lilla hjärtat vänförening anser att barns relationer till största del ska utgå ifrån barnets behov. I dagens Sverige kan barn tvingas till umgänge med en vuxen som skadat dem, samtidigt som de förhindras andra viktiga relationer i sitt liv.

Anknytning är en av de mest vitala aspekterna för ett barns välbefinnande. Ett barn kan knyta an till många olika personer, men är i behov av en eller ett par nära omsorgspersoner som finns kvar i barnets liv över tid.

En trygg anknytning handlar inte bara om omsorgspersonens förmåga att trösta och lindra barnets oro, utan även om barnets tillit till omsorgspersonens engagemang. Vi har upprepade gånger hört om barn som isoleras från viktiga anknytningar för att de snabbare ska knyta an till nya omsorgspersoner.

Detta går rakt emot forskning som visar att barns nya anknytningar bäst etableras med stöd från redan etablerade trygga personer. Om ett barn tvingas till anknytningsbrott exempelvis genom en snabb omplacering, riskerar barnets anknytningsförmåga att påverkas negativt på lång sikt.

Otrygg miljö
När den första chocken efter separationen lagt sig, kan det resultera i ett tillfälligt lugnare och fogligt beteende hos barnet, då känslor stängs av i en otrygg miljö. Över tid kan barnets beteende bli alltmer svårhanterligt. I svensk samhällsvård kan barn tvingas till upprepade anknytningsbrott, vilket kan skapa långvariga problem i framtida relationer, skolgång och beteenden.

Ju fler omplaceringar ett barn får utstå, desto svårare kan barnet bli att “hantera”, vilket ökar risken för nya uppbrott. Denna typ av konsekvenser kan leda till livslångt lidande för barnet.

Enligt föräldrabalken (6 kap 15 §) är det först och främst vårdnadshavares ansvar att tillgodose barnets behov av nära relationer, men socialnämnden är enligt lag skyldig att bistå barnet så att dessa behov tillgodoses.

I de fall där vårdnadshavaren motsätter sig barnets umgänge med viktiga närstående kan socialnämnden rättsligt driva frågan om umgänge med viktiga närstående. Beslutet att driva en sådan fråga kan endast fattas av socialnämnden och går i dagsläget inte att överklaga. Barn i samhällsvård behöver ett engagerat och kunnigt ombud som kan följa barnet genom hela samhällsvården, driva frågor såsom umgänge, klaga på beslut och få barnets röst hörd. Ett barnombud från civilsamhället kommer inte att räcka till, utan här krävs ett juridiskt ombud med särskild kunskap om barn.

Barn i samhällsvård behöver ett engagerat och kunnigt ombud som kan följa barnet genom hela samhällsvården, driva frågor såsom umgänge, klaga på beslut och få barnets röst hörd

Lill Hjärtats Vänförening arbetar med övertygelsen att åtgärder såsom snabba omplaceringar mot barnets vilja inte görs med avsikt att skada barn, utan snarare på grund av bristande kunskap kring barns anknytning och behov av stabilitet.

Ansvaret för att öka kunskapen inom samhällsvården vilar tungt på socialtjänsten och socialnämnden. För att samhällsvården ska fungera krävs ett nära samarbete mellan vårdnadshavare, familjehem, sociala nätverk och socialnämnd. Det är en komplex uppgift där barnets behov måste sätts främst. Barnen är rättighetsbärare och vi vuxna ansvarsbärare.

___________________
Melinda Jacobs, familjehemsmamma och ordförande för Lilla hjärtat vänförening
Maria Lindqvist, socionom, Lilla hjärtat vänförenings stödlinje
Jonna Juniwik, psykolog, Lilla hjärtat vänförenings stödlinje
Susanne Åkerlund, socionom, Lilla hjärtat vänförenings stödlinje
Johanna Stålhandske, beroendeterapeut vice ordförande Lilla hjärtat vänförening
Anna Troedsson sekreterare, informatör och webmaster, Lilla hjärtat vänförening
Fanny Håkman, beteendevetare, Lilla hjärtat vänförenings stödlinje

Läs hela artikeln i GP 2024-09-14

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnrätt #barnsrättigheter #lvu #snabbaflyttar #socialtjänsten #barnetsbästa #barnkonventionen 

14 september 2024

Göteborgs-Posten: Nils hämtades plötsligt – nu har det gått två år. Får inte träffa sin familj – farföräldrarna förtvivlade: ”Hur kan man göra såhär.”

”Västsverige. När sexårige Nils hämtades på skolan av socialtjänsten hade han bott nästan halva sitt liv hos sina farföräldrar. Förutom kläderna på kroppen, sin skolväska och cykelnyckeln fick han inte med sig någonting.
Två år senare har Nils fortfarande inte fått prata med sin farmor och farfar, än mindre träffa dem, sina syskon eller kusiner.
– Han har blivit avskuren från hela sin familj. Vi förstår inte hur man kan göra så här mot ett barn, säger Marita Ahlqvist.

Man skulle kunna tro att den lille sexårige pojken, som vi kallar Nils, varit utsatt för allvarlig fara. Att familjehemmet han bott i under flera års tid vanskött honom till den milda grad att ett akut omhändertagande var enda utvägen. Ungefär som när han hämtades av socialtjänsten med polisassistans från sin mamma när han var 3,5 år gammal.

Men så var det inte, något som Lysekils socialtjänst själva bekräftade för GP när vi skrev om Nils historia första gången.

Sannolikt var det precis tvärtom, att Nils för första gången i sitt liv hade en trygg tillvaro hos farmor och farfar och med flera kusiner inpå knuten. Planen var dock att han med tiden skulle flyttas till ett annat familjehem på grund av farföräldrarnas ålder, en plan som alla parter var överens om men som stötte på förhinder. Socialtjänsten valde då att utan förvarning flytta honom. […]

Dubbelfel av socialtjänsten
I sin förtvivlan har Marita och Jan kontaktat Lilla hjärtat vänförening som på olika sätt stöttat farföräldrarna de senaste två åren.

[…] Kjerstin Almqvist, senior professor i psykologi vid Karlstad universitet och expert på barn och trauman. Hon uttalade sig i GP:s artikel för två år sedan efter att Nils hämtats av socialtjänsten. Den gången slog hon fast att det inte fanns någon forskning som stöttar socialtjänstens eller nämndens beteende.

Att Nils fortfarande inte fått träffa eller prata med sina farföräldrar får henne att häpna.

– När man gör sådana här separationer och hindrar barn från kontakten med anknytningspersoner så släcker barnen ner anknytningssystemet. […]

Barn får inte tillgång till sina rättigheter
Advokaten Madeleine Onnela har hjälpt Jan och Marita i den juridiska processen mot Lysekils kommun, bland annat i frågan om deras kontakt med Nils.

Hon är specialiserad på tvångsomhändertagna barn och slår fast att det är svårt att förstå hur socialtjänstens agerande kan vara förenligt med Nils bästa.

Samtidigt konstaterar hon att det här förfarandet, där barn hastigt rycks upp och flyttas för att sedan få begränsat umgänge med sina anknytningspersoner, inte är så ovanligt som man kan tro, särskilt när det gäller barn som flyttas från ett familjehem till ett annat.

– Därför finns det flera utredningar nu som tittar på placerade barns rättigheter och hur deras rätt till sina rättigheter, så kallad ”access to justice” ska bli verklighet även i praktiken. Det finns en förhoppning att barnrätten ska utvecklas.

Barn har rätt till viktiga personer och har rätt att bli hörda, konstaterar Madeleine Onnela. Svårigheten är hur små barns rättigheter ska tas till vara. En lösning är att ge barn ett eget juridiskt ombud som följer barnet under hela sin placeringstid.

– Det måste finnas en person som bara företräder barnet genom hela deras placeringstid. Så är det inte i dag.

När det gäller socialtjänstens hantering av Nils de senaste två åren är hon tydlig:

– Vi har väldigt svårt att se hur det skulle kunna vara förenligt med barnets bästa att Nils får inte ha något umgänge med sin farmor och farfar eller andra viktiga personer i hans nätverk.”

Läs hela artikeln i GP 2024-09-14

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

Advokat Madeleine Onnela

#barnrätt #barnsrättigheter #lvu #snabbaflyttar #advokatonnela #socialtjänsten #lysekil #kjerstinalmqvist
Bild: Göteborgs-Posten 

13 september 2024

Tryggare hem för barn – stärkt skydd för barn i utsatta situationer. Idag har regeringen presenterat sitt beslut till förslag om lagändringar i föräldrabalken kallad Tryggare hem för barn. Barn inom rättsväsendet är ofta i en mycket utsatt situation och barnrättsperspektivet i utredningar och rättsprocesser behöver stärkas, något regeringen tagit fasta på i Tryggare hem för barn:

💗 Ett barns rätt att inte utsättas för våld eller annan kränkande behandling är absolut. Portalparagrafen om barnets bästa i föräldrabalken ändras så att det framgår att risken för att barnet far illa ska ha en särskilt framträdande plats vid bedömningen av vad som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge. För att förbättra domstolars tillgång till beslutsunderlag för bedömningen av om ett barn riskerar att fara illa har domstolar skyldighet att i vissa svårbedömda fall hämta in ett sakkunnigutlåtande från en legitimerad psykolog.

💗 Barnets bästa ska går före rätten till umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med. Därigenom klargörs att det finns situationer där barnet som utgångspunkt inte ska ha något umgänge, t.ex. när en förälder har utsatt barnet för allvarligt våld. Umgänge med en förälder får inte riskera att skada barnet, varken fysiskt eller på något annat sätt.

💗 För att stärka tryggheten och stabiliteten för barn som är placerade i familjehem ska det klargöras under vilka förutsättningar vårdnaden ska flyttas över till familjehemsföräldrarna, och det ska inte längre krävas att det är uppenbart att en vårdnadsöverflyttning är bäst för barnet.

💗 För att stärka barnrättsperspektivet och rättssäkerheten vid vårdnadsöverflyttning ska barnet och dess vårdnadshavare ha rätt till ett offentligt finansierat juridiskt biträde om VÖF.

En extra stor eloge till alla som arbetar med det viktiga arbetet för barns bästa 💗

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#lextintin Lex Tintin #lexlillahjärtat #barnrätt #barnetsbästa #regeringen #tryggarehemförbarn 

10 september 2024

Idag är den internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av International Association for Suicide Prevention (IASP) och Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Varje år tar cirka 1 500 personer i Sverige sitt liv. Det är fyra människor per dag. Enligt Socialstyrelsen dödsorsaksregister tar cirka 150 unga sitt liv varje år.

– Vi vet att dödstalen går att få ner med förebyggande insatser. Vi behöver mycket mer nationell samordning, mer resurser för självmordsprevention och mer forskning. Dessutom ska varje självmord utredas, det görs inte idag, säger Anna Hemlin, generalsekreterare för Hjärnfonden.

Självmord är idag den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15 och 24 år. Under de senaste 25 åren har 85% av alla vårdplatser inom psykiatrin försvunnit, och vuxnas psykiska hälsa är avgörande för barns välmående. Nedrustningen av svensk vård och psykiatri kostar årligen både människoliv och stort lidande. Socialtjänst, skola och sjukvård behöver samverka för att stötta barnet eller ungdomen och dess anhöriga. Vård, skola och socialtjänst behöver rustas upp, inte ner. Förebyggande arbete, inte minst genom stöd till vårdnadshavare i ett tidigt stadium, är helt avgörande för barns välmående. Genom att rusta upp kan vi med tidiga insatser förebygga psykisk ohälsa och stärka samhället i stort och på sikt. Vi vuxna är ansvarsbärare och måste se till att barn får rätt hjälp i rätt tid.

Känner du dig nerstämd och behöver prata med någon?
BRIS 116 111

Organisationer som erbjuder samtal via chat:
BRIS https://www.bris.se/
Ecpat https://dittecpat.se/
Friends https://friends.se/
Maskrosbarn https://maskrosbarn.org/
Tilia https://teamtilia.se/
Trygga barnen https://tryggabarnen.org/
UMO https://www.umo.se/
Unga Relationer https://ungarelationer.se/

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#psykiatrin #förebyggandearbete #förebyggandehälsa 

8 september 2024

När du utbildar ett barn, utbildar du en nation. Barnkonventionen 💗

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnsrättigheter #barnetsbästa #barnkonventionen

5 september 2024

Idag är Internationella dagen för välgörenhet! Dagen grundades 2012 av Förenta Nationernas generalförsamling och har som syfte att öka medvetenheten om välgörenhet som görs världen över. Människor, företag, föreningar och länder hjälper hela tiden de som behöver mest hjälp och som är i nöd.

Nöd kommer i otaliga former och i Sverige är det många barn som årligen drabbas av att deras rättigheter inte respekteras. Lilla hjärtat vänförening grundades våren 2020 för att hedra Esmeralda, Lilla hjärtat, då hennes rättigheter inte respekterats och resulterat i hennes bortgång. Lilla hjärtat vänförening arbetet för att detta inte ska hända något barn, igen. Med Barnkonventionen och lex Lilla hjärtat – (lagändringar för att säkerställa barnets bästa när vård enligt LVU upphör) som ledstjärnor för vår verksamhet, arbetar vi för att barn i och ur svensk samhällsvård ska få en rättssäker och trygg uppväxt. Vi är föreningen som driver en levande och inkluderande opinion för att förändra rättslandskapet varaktigt och genomgripande. Barn ska vara delaktiga i, och ha inflytande över alla beslut som rör dem.

Vår ideella förening drivs genom de gåvor som inkommer till föreningen. Din gåva gör skillnad ❤

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnsrättigheter #barnetsbästa #vuxenansvar #humanitärainsatser #välgörenhet

4 september 2024

Idag är det dagen för ungas psykiska hälsa, en dag som uppmärksammar psykisk hälsa hos unga och lyssna in deras egna tankar. Enligt nyligen gjorda undersökningar svarar var tredje ung att de känner sig deprimerade flera gånger i veckan. Under de senaste 25 åren har 85% av alla vårdplatser inom psykiatrin försvunnit, och vuxnas psykiska hälsa är avgörande för barns välmående. Nedrustningen av svensk vård och psykiatri kostar årligen både människoliv och stort lidande. Socialtjänst, skola och sjukvård behöver samverka för att stötta barnet eller ungdomen och dess anhöriga. Vård, skola och socialtjänst behöver rustas upp, inte ner. Förebyggande arbete, inte minst genom stöd till vårdnadshavare i ett tidigt stadium, är helt avgörande för barns välmående. Genom att rusta upp kan vi med tidiga insatser förebygga psykisk ohälsa och stärka samhället i stort och på sikt. Vi vuxna är ansvarsbärare och måste se till att barn får rätt hjälp i rätt tid.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnsrättigheter #barnetsbästa #ungaspsykiskahälsa #vuxenansvar #psykiatri #socialtjänsten

31 augusti 2024

Vem ska agera för att barn inte ska fara illa? Många vuxna verkar ha glömt bort sitt ansvar att trygga barns uppväxt. Återkommande larmrapporter från media berättar om hur barnperspektivet uteblir från rättsliga processer i fall som specifikt rör barn. Förr i tiden lade man örat mot tågrälsen för att se om tåget närmade sig, ett sätt att förutspå det som komma skall. Dagens politiker har i mångt och mycket slutat höra dagens viskningar om morgondagens utveckling. De ser inte till att de lagar de instiftat efterföljs och stiftar på löpande band nya lagar med kortsiktiga perspektiv. De åtgärder som hitintills visat sig fungera, är de förebyggande, men dessa kostar pengar och tålamod. Det behövs människor som talar för de barn och unga som finner sig i utsatthet. Vi behöver människor som sprider budskapet på sina plattformar och ute i samhället, som berättar om sina erfarenheter av systemet för att hjälpa andra. Vi lever i ett land där lagstiftning och arbetet med att värna om våra barn går för långsamt. Även du kan göra din röst hörd. Hjälp oss hjälpa de som ännu inte har en egen röst.

– Världen kommer inte gå under av de onda utan av de goda som tiger, Martin Luther King Jr

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#förebyggandeinsatser #föräldrastöd
#barnsbästa #barnsrättigheter #föreningsarbete #lillahjärtatvänförening

26 augusti 2024

Idag är det Jämställdhetsdagen! Då vill vi i LHV-föreningen uppmärksamma alla lite extra på skillnader mellan föräldrabalken och barnkonventionen, vuxenperspektiv jämte barnperspektiv, föräldrars jämte barns möjligheter att påverka sina levnadsförhållande och liv. Vi har kommit långt i Sverige med att se till barns bästa, men det är långt kvar innan unga individers rättigheter värderas och behandlas likt föräldrars. Ogynnsamhet drabbar alla, men framförallt alla de som är under 18 år, det vill säga barn. Om och om igen trumfar vuxnas agenda över barns rättigheter och barnperspektivet.

Vi föds som individer men behandlas inte individuellt förrän vi flyttar hemifrån, varken i föräldrars eller lagens ögon, i mångt och mycket. Barns talan är ofta förbisedd fast att det enligt lag ska vara avgörande i alla situationer som rör barns bästa. Underligt kan man tycka. Barnperspektivbegreppet används flitigt i allmänpolitiska debatten men ambitionen bakom begreppet tillvaratas inte tillräckligt, så även ordet jämlikhet. Barnkonventionen blev lag i Sverige för 4.5 år sedan, men tillämpas i mycket låg utsträckning och inga handfasta implementeringsförsök har gjorts. Detta till trots har man under dessa 4.5 år både lagt flera lagremisser och lagfört fler förslag som handlar om att stärka barnrättsperspektivet, vars effekt uteblir då väldigt få i vuxenvärden ids göra bruk av dem.

Idag är det jämställdhetens dag, en dag som påminner oss i Lilla hjärtat vänförening om att barns rättigheter inte är jämställda med de vuxnas. Idag minns vi alla de barn vars barndomar trasats sönder för att vuxna inte följer och använder sig av den lagstiftning vi har.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnsrättigheter #barnetsbästa #jämställdhet #jämställdhetsdagen

25 augusti 2024

🌟

I dagens samhälle med socialmedia kan man kanske tänka att bristen på uppdateringar indikerar stiltje, men vi hävdar bestämt att i vår förening gäller motsatsen! Därför vill vi passa på att gör ett litet inlägg så här en vanlig lördag och berätta för er om en bråkdel av allt det vi arbetar med precis just nu i Lilla hjärtat vänförening!

Vi arbetar intensivt med familjehem i behov av hjälp i vår stödlinje med våra fantastiska socionomer, beteendevetare, psykolog och advokat med långa och mångfasetterade arbetslivserfarenheter, medverkan i rättsprocesser, skrivandet av nya viktiga artiklar, planeringar inför hösten av föreningens verksamhet, evenemang där barnens röster blir tydliga, nätverkande med andra viktiga aktörer i barnrättsarbetet, packa paket från vår webbshop, uppfylla Önskelådorna som skickas in till oss och sammanställa dem för publicering och mycket, mycket annat!

Allt detta är fantastiskt att få vara del av och vi vill därför passa på att tacka alla våra följare som på olika sätt hjälper oss framåt i arbetet med alla barns rätt till en trygg barndom.

Vi önskar er alla en fantastisk söndag☀️

Tillsammans gör vi skillnad 🙏

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#lillahjärtatvänförening #barnrätt #barnsrättigheter

21 augusti 2024

Familjehemsskildringar – del 22 – extravuxen till två pojkar i tonåren
Jag är extravuxen till två pojkar i tonåren. Jag är ensamstående och tänkte länge på att bli jourhem eller familjehem men vågade aldrig ta steget att bli det. Så blev jag tipsad av en vän om att jag kunde bli en extravuxen istället. En väninna till mig hade hört om insatsen extravuxen som Maskrosbarn har i samarbete med unga som ett komplement till stödinsatser som redan finns för ungdomar som inte har det dåligt nog att bli placerade men som behöver insatser i sin vardag. Jag ringde och frågade vad det innebar att vara extraperson och det är ett mer omfattande uppdrag än att vara kontaktperson och framförallt är det mer på ungdomens villkor.

Det fanns ett syskonpar i övre tonåren som hade det jobbigt hemma och som båda hade problem med depression. Min egna son som flugit ut har haft samma problem och jag kände att jag kan mycket om det och kan möta pojkarna med förståelse och trygghet. Jag hade själv en tuff uppväxt och kunde prata med dom om problemen på ett sätt som visade att jag visste hur det är att vara i deras situation. En del i uppdraget att vara extravuxen är att ge pojkarna en annan vuxens perspektiv på saker och fråga och prata om jobbiga saker. De har kommit till mig i över ett år och de öppnar upp mer och mer hela tiden och det känns fint.

Tanken var från början att vi skulle gå ut och göra sociala aktiviteter och vardagsgrejor men det blir oftast att vi är hemma hos mig, lagar lite mat, pratar om hur det är hemma hos dom, vad dom tänker på och känner. Det känns jättefint. Jag ser hur de utvecklas och gör framsteg och när de blir myndiga hoppas jag att vi har kvar kontakten för när de fyller 18 år är de inte längre berättigade till insatsen. Men jag tänker att den äldre pojken förhoppningsvis fortsätter att komma med lillebror.

Att få vara extravuxen passar perfekt för mig. Jag går fortfarande och funderar på att bli familjehem eller jourhem men i framtiden får det bli när pojkarna inte har behov av att vara hos mig så regelbundet.

Läs fler familjehemsskildringar här: https://www.lillahjartat.com/familjehemsskildringar/

💗 Hemsida: www.lillahjartat.com
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

#lvu #familjehem #kontaktfamilj #vårdnadsöverflytt #socialtjänsten 

18 augusti 2024

Barn är rättighetsbärare.
Vuxna är ansvarsbärare.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnsrättigheter #barnetsbästa #rättighetsbärare #barnkonventionen #lexlillahjärtat 

14 augusti 2024

Lilla hjärtat vänförening verkar för att barn och unga i familjehemsvård ska få sina behov tillgodosedda. I vår kontakt med familjehem och biologiska föräldrar runtom i landet beskrivs alltför ofta, hur socialnämnder på ett bristfälligt sätt hanterar omplaceringar till annat familjehem och hemflyttar när vården upphör. Flyttarna sker med kort varsel och utan att barn och familjehem förbereds. Barnet hämtas och familjehemmet lämnas helt utanför utan möjlighet till fortsatt kontakt med barnet, och barnet kontakten med sitt familjehem.

Att flytta ett barn innebär separation och den separationen kan bli mycket svår om barnet bott en längre tid i sitt familjehem. Barn knyter nämligen an till sina omsorgspersoner och vänder sig till dem för att söka trygghet och ha som utgångspunkt vid utforskandet av omvärlden.

Enligt anknytningsteorin börjar barn vid två till fyra års ålder kunna förhålla sig till en separation från sina anknytningspersoner under förutsättning att de vet att de finns tillgängliga när det behövs. Det kan räcka med att det finns en överenskommelse om när barnet ska få närhet till dem igen. Barnet har fått en förståelse för att relationerna till anknytningspersonerna är varaktiga, trots att barnet inte för tillfället befinner sig i deras omedelbara närhet. Vid sju till tolv års ålder handlar anknytningen mycket om hur barnet upplever anknytningspersonernas psykologiska tillgänglighet, att barnet erfar att personerna finns där för barnet och förstår barnet. För tonåringen är anknytningen fortfarande viktig för stöd och trygghet, men behovet av skydd och tröst fördelas nu på flera personer, inte minst kompisar. Samtidigt som tonåringen ska frigöra sig, så kan känslor väcka anknytningssystemet och ungdomen ha behov av stöd från sina anknytningspersoner.

När barn separeras från sina anknytningspersoner, innebär det en påfrestning på barnet som kan leda till anknytningsproblem och beteendestörningar. Familjehemsplacerade barn har ofta varit med om svårigheter innan de blivit placerade vilket också kan bidra till beteendestörningar. Ofta leder det till att vården blir instabil och att barnen tvingas genomgå flera omplaceringar, vilket ytterligare ökar risken för anknytningsproblem. Studier visar att familjehemsplacerade barn ofta får svårigheter att lita på andra människor, oftare drabbas av depression, utåtagerande och avvikande beteenden samt dålig självkänsla. Att med denna kunskap ändå utsätta barn för omplaceringar och hastiga hemflyttar kan innebära att utsätta dem för mycket svåra lidanden. Inledningsvis brukar barnen uppvisa färre beteendeproblem, men sedan sker en förändring med fler beteendeproblem jämfört med de barn som blir kvar i sitt familjehem och får en stabilitet i familjehemsvården genom stöd och hjälp från socialtjänsten för att undvika sammanbrott i vården och omplaceringar som följd. Barn som återförenas med sina föräldrar får sällan någon professionell hjälp för de psykiska och känslomässiga problem som de utvecklar. I barnets ursprungsfamilj förekommer dessutom ofta fler stressande familjeförhållanden, såsom kriminalitet, sjukdomar och våld. Dessa barn är därmed en mycket utsatt grupp. LHV anser därför att det är oerhört angeläget med ökat stöd till barn i samhällsvård, både under själva vården men också efter återförening med de biologiska föräldrarna om sådan sker.
Mot bakgrund av dessa barns utsatthet, vill Lilla Hjärtat vänförening lyfta fram att socialnämnden har en lagstadgad skyldighet att noga följa barn i samhällsvård och ge det stöd som faktiskt behövs, både till barnen, familjehemmen och de biologiska föräldrarna.
Vid en återförening mellan barn och föräldrar efter samhällsvård har socialtjänsten en skyldighet att noga förbereda barn. Det innebär i praktiken att hjälpa både barnet och familjehemsföräldrarna med separationen. Det innebär också att förbereda barnet och föräldrarna inför hemkomst. Det förutsätter att det funnits och finns ett fungerande umgänge och en medveten planering som på sikt kan leda fram till hemflytt. Alla berörda parter, dvs. barnet, familjehemmet och vårdnadshavarna bör vara införstådda med planeringen och den ska givetvis utgå från barnets bästa. En separation från familjehemsföräldrar som barnet bott hos länge och som är barnets psykologiska föräldrar kan innebära en påtaglig risk för barnets hälsa och utveckling om det sker abrupt och mot barnets vilja. I Socialstyrelsens handbok om LVU framgår att: ”Socialnämnden behöver beakta förhållandet som den unge utvecklat med sina familjehemsföräldrar och det får inte bli fråga om en abrupt hemtagning”. Socialnämnden kan då ha skäl att överväga flyttningsförbud. Syftet med ett sådant flyttningsförbud är att få tillräckligt med tid för att ordna så att hemflytten kan ske på ett sätt som inte skadar barnet.

För att barn lättare ska kunna hantera en separation från familjehem kan det även vara viktigt att de får behålla kontakten med sitt tidigare familjehem. Lagstiftaren anger att behovet av kontakt så långt som möjligt bör tillgodoses. Lagstiftaren ålägger vårdnadshavarna det ansvaret i första hand, men uttrycker att socialnämnden bör hjälpa barn med att behovet blir tillgodosett. I det fall vårdnadshavare motsätter sig umgänge mellan barnet och det tidigare familjehemmet kan rätten på talan av socialnämnden besluta om umgänge. Talan kan enbart väckas av socialnämnden och ett beslut att inte väcka talan kan inte överklagas.
Lilla Hjärtat vänförening menar att lagen måste skärpas för att barns hälsa och utveckling inte ska fortsätta skadas. Barnrätten måste stärkas vid vårdens upphörande och vid omplaceringar, detta genom att barn själva ska kunna klaga på beslut från 12 års ålder och dessförinnan att barns juridiska ombud ska kunna tillvarata barns intressen genom möjligheten att oberoende överklaga beslut om omplaceringar, ansöka om flyttningsförbud och väcka talan om umgänge mellan barn och tidigare familjehem.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnsrättigheter #barnetsbästa #socialtjänsten #frittföräldrastöd #umgänge #lvu #socialnämnden #familjehem #socialstyrelsen #omplaceringar #familjehemsvård #seperation 

4 augusti 2024

”Varför flyttades barnen?” Frågan kommer till Lilla hjärtat vänförening från biologiska föräldrar, såväl som från familjehem. Vi erfar att varken barn eller vuxna känner att de fått fullgott svar på vad det är som har hänt, och vi ser att de lämnas utan stöttning i den kris de befinner sig i, efter att ett barn har flyttats. De efterfrågar ett sammanhang som gör det tydligt för dem varför beslutet har tagits, hur de ska ta sig vidare i livet, samt bearbeta den sorg de lämnas med.

De vuxna som kontaktar oss önskar även hjälp att få ett bra umgänge med barnen efter flytten, men upplever inte att detta tillgodoses av socialtjänsten. Enligt socialtjänstlagen har familjer med omhändertagna barn rätt till råd och stöd från socialtjänsten, något som vi ser genom föreningens arbete varierar från kommun till kommun. Det gäller även familjehem som behöver stöd efter en flytt. Nyligen skrev tidskriften Socionomen om ett fantastiskt initiativ som startades 2019 i Helsingborg, Fritt föräldrastöd, en föräldrastödsverksamhet som hjälper mammor och pappor till placerade barn genom kriser samt möten med socialtjänsten. Tommy Grundström på Fritt föräldrastöd berättar för Socionomen:

”– Att förlora ett barn är en livskris så där måste vi finnas med: checka av att föräldrarnas vardag fungerar, att de har folk runtomkring sig, och att de blir bekräftade i sin upplevelse och tagna på allvar. Det kan man lägga mycket tid på.

Det finns inga tidsbegränsningar i kontakten, berättar han. Föräldern kan höra av sig flera gånger i veckan och under en längre tid, via telefon eller fysiskt.

– Det är en viktig del. När jag talar om ”kris” så är det för en del föräldrar som ett skov som återkommer flera gånger under placeringstidens gång.”

Att hjälpa de som finns kring ett barn, är att hjälpa det barn som blivit omhändertaget. Barnen behöver hjälp i och ur biologiska familjer och familjehem, i kontakt med och med hjälp av sociala vårdinstanser och socialtjänst. Framförallt behöver antalet separationer och flyttar barnen utsätts för minimeras. I Lilla hjärtats stödlinje möter vi vuxna från alla hörn av ett barns nätverk som behöver hjälp att förstå beslut, bearbeta vad som hänt och få råd om hur samspel med en motpart för barnets bästa ska gå till. Ett initiativ såsom föräldrastödsverksamheten Fritt föräldrastöd i Helsingborg önskar vi ska bli ett nationellt förfarande, både för biologiska föräldrar och kontakt-, jour- och familjehem. Ett barns framtida mående och utveckling är helt beroende av dess relationer till sina goda anknytningspersoner. Tommy Grundström poängterar också att:

”– När föräldrarna har ett eget stöd och får hjälp att förbereda sig blir mötena med socialförvaltningen lugnare och samarbetsklimatet bättre.”

Samarbete mellan vuxna och förståelse för barnets perspektiv och barnets behov är grundläggande för en god samhällsvård.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

Socionomen

#barnsrättigheter #barnetsbästa #socionomen #socialtjänsten #frittföräldrastöd #umgänge #lvu #Familjehemssekreterare 

7 augusti 2024

Lilla hjärtat vänförening vill belysa den komplexa och viktiga uppgift det är att vara familjehem. Kring barnet finns biologiska föräldrar, familjehemmets individer och socialtjänstens handläggare, det ”tredelade föräldraskapet”. I det bästa av scenario kan samarbetet dem emellan fungera mycket bra, men likaså kan det bli förödande när parterna inte är överens eller verkar för barnets bästa.

Alla vuxna med barn vet hur svår kommunikation kan vara oavsett om man är så kallad kärnfamilj, särbos eller har delad vårdnad. Beslut ska tas, åsikter ska enas och kompromisser blir gjorda över vad som anses bäst för barnet. I det tredelade föräldraskapet är människor som tidigare inte haft någon relation till varandra tvungna att samverka kring barnets behov. Det är alla vuxna i sammanhangets ansvar att få dessa komplicerade samarbeten samt umgängen att fungera, vidmakthålla barnets sociala nätverk och stödja varje individ.

Dagens socialtjänst är tungt belastad och har stor personalomsättning. Erfarna handläggare försvinner och ersätts av nyutexaminerade. Det finns många frågor kring hur man säkerställer kompetens och rättssäkerhet inom socialtjänsten för att alla barn och unga ska samma hjälp och bedömning. Detta är en bidragande faktor till att handläggaresinsatser kan bli bristfälliga, något som många barn, familjehem och biologiska föräldrar vittnar om. Kontinuitet och trygghet uteblir. Samspelet och samarbetet blir svårt för de tre parter som ska ha som gemensamt mål att se till barnets bästa, och detta sätter barnets rätt till trygghet på spel.

Lilla hjärtat vänförenings stödlinje arbetar med att stötta placerade barn och deras familjehem. Vi vill att familjehemmen ska ha rätt att vara delaktiga i besluten kring de barn de vårdar. Vi vill belysa brister i systemet som vi ser behöver åtgärdas för att alla barn ska få rätt till en trygg barndom med alla sina viktiga relationer intakta.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#familjehem #barnetsbästa #tredeladeföräldraskapet #socialtjänsten

4 augusti 2024

Socialtjänsten behövs för barn och ungas rätt till trygghet i sina hem, placerade som ickeplacerade. Alla barn behöver en institution som säkrar deras rätt till en trygg barndom. När denna livsviktiga institution har för få tjänstemän med rätt utbildning, erfarenhet och kompetens för att utföra sina arbete är det barnen som får betala priset. Det är oerhört viktigt att socialtjänsten har förmåga att göra rättssäkra utredningar som klargör den komplexa bild varje barn utgör, annars får barnen inte rätt hjälp. Att inte få rätt hjälp kan innebära ett liv av lidande, livslånga trauma och i värsta fall död. När den enskilda handläggarens arbetsbörda fortsätter växa medan besparingskraven ökar blir allt färre barn sedda och hjälpen uteblir.

Både familjehem och biologiska hem upplever att de inte får den hjälp de har rätt till i enlighet med socialtjänstlagen. Många känner sig dessutom otrygga och dåligt bemötta. Barn i akut behov av nya hem blir utan när det saknas familjehem och de lämnas kvar i skadliga miljöer, tvingas flytta runt bland tillfälliga hem eller placeras på kostsamma HVB-hem som inte är anpassade till deras behov. Många vittnar om att de inte längre vågar axla det uppdrag det är att vara familjehem eftersom de upplevt att de stått helt själva med allt ansvar och dessutom saknat en röst i dessa barns liv.

Situationen inom socialtjänsten förvärras årligen och det har skrivits otaliga utredningar och rapporter på ämnet. Både handläggare och experter framhåller behovet av ny socionomutbildning som ger rätt kunskaper och expertis. Man har länge larmat om den ohållbara situation socialtjänsten står inför, och som handläggare tvingas arbeta i. Forskare och experter talar gång på gång om vad som behöver göras, men väldigt lite görs! Hur kan något så viktigt som socialtjänsten få prioriteras bort? Vad kan vara viktigare för ett samhälle än att trygga barns liv och uppväxt?

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnsbästa #barnsrättigheter #socialtjänsten #familjehem #Tidigainsatser

28 juli 2024

💗 Hemsida: www.lillahjartat.com
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO

21 juli 2024

Nu är vi mitt i den efterlängtade sommaren! Vi är många som njuter av tid tillsammans för små eller stora sommarlovsäventyr! Lilla hjärtat vänförening vill skicka med alla vuxna en extra påminnelse om att många barn far illa när fritidsaktiviteter stänger ned för sommaren och kompisarna åker iväg på semester. Under ledigheter blir barn i utsatthet ännu mer isolerade. Om du ser eller hör något som oroar så är det viktigt att våga fråga eller våga orosanmäla.

• Om du är ett barn eller en ungdom som mår dåligt, våga prata med någon du litar på. Har du ingen att prata med så finns det ställen online där du kan få råd och stöd och där du kan vara anonym.

• Om du är vuxen som själv känner att du inte får ihop vardagen och att du och barnen inte mår bra – våga söka hjälp till er! Det finns hjälp att få!

På vår hemsida finns tips och råd om var du kan vända dig oavsett om du är orolig för ett barn, om du själv är ett barn som mår dåligt eller om du är en vuxen som just nu känner att dina barn far illa.

Lilla hjärtat vänförening önskar alla en sommar fylld av omsorg om varandra 💕

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#orosanmälan #barnetsbästa #Haenfinsommar 

20 juli 2024

Familjehemsskildringar – del 17 – jag har växt upp som biologiskt barn i familjehem

Jag var 32 år när min första placering kom till oss. Min man och jag hade länge pratat om att bli familjehem och det kom en 15-årig pojke till oss. Han var vår första och efter det har det rullat på i 14 år.

Vi har själva barn och min äldsta är också familjehem nu. Att vara familjehem finns i vårt DNA.

Det känns stort att få ge barn “vanligt familjeliv”. Många av barnen vi fått till oss har aldrig haft en bra hemmamiljö någonsin och att lära barnen “vanligt familjeliv” med rutiner och fostran som barn från tidigare familjer saknat känns fint.

Just nu har vi fyra barn placerade hos oss men vår femtonåriga flicka som vi haft i sex år hos oss kommer att flytta hem till sin mamma till våren. Det kommer att kännas så tomt efter henne men vi får påminna oss om att familjehemsbarn bara är till låns.

Vi kommer aldrig sluta att vara familjehem.

Läs fler familjehemsskildringar här: https://www.lillahjartat.com/familjehemsskildringar/

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

#lvu #familjehem #kontaktfamilj #vårdnadsöverflytt #socialtjänsten 

14 juli 2024

Vi fick inbjudan av Skånes Änglar Supporters att delta på Skånes Änglar BanBarn som gick av stapeln igår och det var en fantastisk upplevelse, trots avsaknad av sol. I vårt tält informerade vi om föreningens arbete och barns rättigheter. I tältet hade vi uppbackning av fina Elise som gjorde en lysande insats i gårdagens Lillahjärtat-team 💕 Regnet stod som spön i backen men vi hade en strid ström av glada barn som kom och ritade och pärlade armband i barnkonventionens tecken. Att sprida kunskap om, och prata om barns rättigheter med barn och unga är en viktig del av föreningens arbete.
Efter att halva dagen kom ett familjehem vi stöttat under längre tid och levererade stora kramar och en ljuvlig bukett till oss allihop. Inte för att vi kunnat förhindra flytten av deras flicka utan för att vi funnits med dem hela vägen vilket betytt mer än vad vi har förstått. Vi vill kunna förhindra de snabba flyttar som sker av barn men i brist på den möjligheten är stöd och förståelse det vi kan erbjuda. Och att få träffa ett familjehem som föreningen haft kontakt med över en tid på detta sätt gav obeskrivlig glädje för oss, och än mer driv att fortsätta att hjälpa där det behövs.

💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

3 juli 2024

Det nya lagförslaget innebär bland annat att:

”Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande och fånga upp behov innan de blivit för stora.
Socialtjänsten ska vara lättare att nå och få hjälp ifrån när det behövs.
Socialtjänsten ska kunna erbjuda insatser snabbare genom att fler insatser kommer kunna undantas från individuell behovsprövning – detta för att insatserna ska komma tillräckligt snabbt, när behovet är som störst.
Socialtjänstens verksamhet ska ligga i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet och kontinuerligt följas upp och utvecklas.

Barnens rättigheter stärks genom att lagen anpassas till barnkonventionen. Socialtjänsten ska ta hänsyn till barnets åsikter vid bedömningen av vad som är barnets bästa. Barnet har också rätt till information om sina insatser och socialtjänsten ska säkerställa att barnet förstår informationen.

– Ytterligare en viktig förändring är att lagen möjliggör att orosanmälningar görs digitalt sökbara. Socialtjänsten måste kunna följa ett barns ärenden över tid. Det stärker skyddet för utsatta barn, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.”

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#barnsrättigheter #socialtjänstlagen #barnsrättigheter

28 juni 2024

Tack Almedalen och Barnrättstorget för alla fina minnen vi tar med oss från årets vecka. Efter en intensiv vecka lämnade vi Gotland med stärkt tro på att vi som barnrättsorganisation behövs för att göra skillnad för barn i, och ur samhällsvård. Efter att ha haft många stärkande samtal med de organisationer som slöt sig samman med oss för att skapa årets Barnrättstorg, och efter att ha lyssnat på deras seminarier, ser vi än tydligare hur och vad som krävs för att arbeta vidare för att säkra barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt.
Men vad vore vi som barnrättsorganisation utan att lyssna till barnen? Och lyssnat och samtalat med barn har vi gjort hela veckan i vårt eget tält som främst haft barn och unga som huvudfokus för våra aktiviteter. Barn har den fantastiska egenskapen att säga vad de tänker, tycker och önskar, utan att tänka efter och moderera sig själva. De ser och hör så mycket som vi vuxna missar! Att ha något på bordet att äta, någon som kramar tillbaka, att få ha vilka vänner man vill och att få bestämma över sin egen kropp sprudlade ur barn som om och deltog i våra aktiviteter. Som vuxna behöver vi bli påminda om basala saker för att inte tappa fokus på vad som är viktigast. Vi är också evigt stolta över våra egna tjejer som höll två fantastiska seminarier på Barnrättstorget under veckan, som bland annat förde vidare barnens åsikter till åhörarna. De satte fokus barnens rättigheter och vad de brister i vårt samhällssystem som gör att barn inte får sina rättigheter tillgodosedda. Det är viktigt att se problemen som finns, att ta upp dem och visa på var och hur det brister. Utan det kan vi inte arbeta vidare för ett mer rättssäkert samhälle för barn att växa upp i. Och med detta vill vi även säga tack till alla de som funnits runt oss denna vecka, och framförallt till alla barn och unga. Vi ser er, vi lyssnar och vi arbetar för att ni alla ska få den nu- och framtid ni förtjänar.

💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

27 juni 2024

Almedalen 2024, med barnen, för barnen! Sista chansen att träffa oss på Hamnplan 211 idag. Kom och rita, läs, pärla och tipsrunda i barnkonventionens tecken!
Vägen har varit otroligt lång för att nå dagens rättssamhälle för barn. Det var under romantiken som synen på barnet ändrades från något att äga till att se det som en individ. Visserligen tog det lång till för samtliga samhällsskikt att greppa detta nya sett att se, något vi fortfarande ser idag, barnrätt finns i teorin, men praktiken haltar efter.
Saker och ting tar tid att gro, även om vi önskar att det skulle gå med vindens fart. År 1900 skrev Ellen Key om barns och kvinnors levnadsvillkor med en förhoppning att alla skulle se dem för de individer de är, och ge dem de rättigheter de behöver och förtjänar. Det gick ytterligare 50 år innan man lagstiftade om att lärare inte fick aga sina elever. Många fingrar, öron och för den delen viljor att lära hann försvinna ur ledsna barn innan lagen trädde i kraft. Men klimatet och tänkandet hade nu ändrats. FN deklaration om mänskliga rättigheter antogs av generalförsamlingen vid denna tid, visserligen med bara en artikel som berörde barn, men föret som såddes under romantiken växer för att 1959 ge barn är fler rättigheter. Kanske att man kunde ha tänkt steget vidare och förbjudit aga i hemmet redan där och då, men det dröjde ytterligare 20 år.
Idag har svenska barnrättsorganisationer bidragit till oändligt mycket bättre förutsättningar för barns rättigheter både nationellt och internationellt. Insikten om hur mycket barndomen påverkar en individs hela liv och sätt att agera och vara har äntligen infunnits sig och blivit vedertaget konsensus. De ytterligheter vi ser i samhället idag, är bland annat produkt av sargade uppväxter, barns vars rätt till trygga kärleksfulla hem, lära om rätt och fel osv som tär i samhällets alla hörn, från alla socioekonomiska skikt. Produkter skapade av vuxna som brister i sitt garantansvar, som inte ser de sina barn, för de underverk de alla är.

En solig sista dag och dags för evenemang på Barnrättstorget på Hamnplan i Visby. Missa inte Lilla hjärtat vänförenings föreläsning klockan 12:00 med socionom Maria Lindqvist och advokat Onnela, advokatbyrån Onnela, med specialinriktning på socialrätt och LVU. Föreläsningen kommer att handla om “Barns rättslöshet och utsatthet i samhällsvården”, och vad som krävs för att motverka föreliggande risker som utgör rättsosäkerhet för barnen. Varmt välkomna!

💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ


26 juni 2024

Almedalen 2024. Med barnen för barnen! Vilken fantastisk första dag vi hade igår. Invigningen på #barnrättstorget med samtliga organisationer gick av stapeln på morgonen och det var så fint att höra hur vi alla, med olika fokus för våra verksamheter, brinner för barns rättigheter. Tillsammans med socialtjänstminister Camilla Grönvall framförde alla organisationer sin synpunkt på de viktigaste barnrättsfrågorna 2024.
I vårt eget tält på hamnplan 211 samlades vuxna och barn för att delta i våra aktiviteter. En hel förskoleklass kom och pysslade med oss i barnkonventionens tecken och framförde många fina tankar om vad det är att vara barn, vad de önskar sig och vad de tycker att alla barn ska ha rätt till.
Framåt eftermiddagens slut höll Lilla hjärtat vänförening seminarium i Barnrättstorgstältet och förde fram “röster från verkligheten”. Viktiga röster runt barn i samhällsvård fick komma till tals, både genom våra föreläsare och via länk, röster som enligt lag inte har någon rättslig talan när det kommer till de barn som placeras hos dem, familjehemmen. Många av de barn vi representerar i föreningen och som får hjälp via oss, är för unga för att föra sin egen talan, och det krävs engagerade och modiga vuxna kring dem för att uppmärksamma berörda myndigheter, för att dessa små röster ska bli hörda.
Vi ser framemot morgondagens seminarium som hålls för föreningens räkning av socionom Maria Lindqvist ochadvokat Onnela, advokatbyrån Onnela,, med specialinriktning på socialrätt och LVU. Föreläsningen kommer att handla om “Barns rättslöshet och utsatthet i samhällsvården”, och vad som krävs för att motverka föreliggande risker som utgör rättsosäkerhet för barnen. Varmt välkomna!

💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

25 juni 2024

Almedalen 2024, vi är här! Med barnens rättigheter i centrum startar vi veckan i vårt Lillahjärtattält här i Almedalen på hamnplan 211. Vi finns här för alla er som är intresserade av att samtala om barns rättigheter, små som vuxna! Vi finns även i tältet bredvid, Barnrättstorgstältet.
I vårt eget tält bjuder vi på trevliga samtal och aktiviteter för små och unga, för det är de vi är här för, barnen. Man kan pärla armband och rita i barnkonventionens tecken, ta en spännande tur runt vår tipspromenad som finns runt Barnrättstorget med frågor till både barn och vuxna om barnrätt. Vi har såklart en läshörna med böcker på teman barnkonventionen, barnrätt, familjehem och mycket mycket mer, skrivna av fantastiska kvinnor såsom Eva Edberg författare, Monica Dahlström-Lannes, #melindajacobs, #annawelin #minnapaananen #johannabergström m.fl.

Vi önskar er alla så hjärtligt välkomna!

💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

25 juni 2024

Lilla hjärtat vänförening på Barnrättstorget! Välkomna till vårt seminarium ”Barn i samhällsvård – röster från verkligheten” klockan 17:00 – 17:45. ”Barn i samhällsvård – röster från verkligheten”, är ett seminarium/paneldebatt där vi skildrar hur vården av omhändertagna barn kan se ut, genom familjehems röster. Seminariet kommer att avslutas med en öppen frågestund och diskussion med Lilla hjärtat vänförenings stödlinje som består av barnrätts- och familjehemskunniga, socionomer och advokat.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#Almedalen2024 #barnrätt #barnkonventionen #barnetsbästa

23 juni 2024

Almedalen 2024, med barnen, för barnen! Barns rättigheter behöver inte bara stärkas genom lagförändringar, utan även med genomgående implementeringsarbete. Befintlig lag ger bland annat barn rätten att göra sina röster hörda, tänka fritt och ta del av information, och de har stärkta rättigheter bland annat genom barnkonventionen och lex Lilla hjärtat. I teorin. I praktiken har vårt myndighetssytem på många håll haft svårigheter med att ta in detta och applicera i sitt yrkesrollsutövande.

Barnperspektivet bär vi i Lilla hjärtat vänföreningen med oss till Almedalen. Vi har laddat med aktiviteter för både stora och små i år. Vi hoppas på många många fina möten med personer redo att prata om barns rättigheter, dela med oss av våra erfarenheter, både som besökare som föreningsrepresentant. För de vuxna som är intresserade kommer vi att hålla två seminarier under veckan i tältet bredvid, Barnrättstorgstältet. Och för yngre har vi åter igen dukat upp för att rita i barnkonventionens tecken i vårt tält. Vi har sparat samtliga teckningar barn gjorde hos oss förra året och ler med värme varje gång de kommer fram, så pass så att vi tryckt upp en banner med barnteckningar till vårt tält i år. Kom och titta! Finare banner finns faktiskt inte 💗

Vi har såklart också tagit med oss vår bokhörna, dit man kan komma och läsa böcker på teman såsom barnkonventionen, familjehem, barnrätt och mycket mer! Med oss från förra året har vi barnböcker skrivna av #melindajacobs och fina Eva Edberg författare men har i år fyllt på med många fler författare som #annawelin Johanna Bergström Madelene Thiger och #sandrabrunnström #minnapaananen och Monica Dahlström-Lannes

Nytt för i år är att barn och unga bjuds in att pärla armband i barnkonventionens tecken. Såklart får man en liten goodiebag med sig när man har pärlat klart. Vi har också en liten tipsrunda för både stora och små som man kan gå runt barnrättstorget och pröva sina kunskaper inom barnrätt.

Och framförallt! Vi önskar er alla så hjärtligt välkomna att bara komma och vara med oss. Vi lovar att bjuda på fina öppna samtal och ser så fram emot att få ta del av vad ni har att berätta. Kom! Vi finns på hamnplan 211.

💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

22 juni 2024

”Trots nya lagar, faller många barn och unga mellan stolarna”

Barnrättsorganisationernas arbete med att påverka system, strukturer och lagar fortskrider, skriver nio organisationer som samlas på Barnrättstorget under årets Almedalsvecka.

___________
Barn och unga är inte bara vår framtid, de är här och nu. Om vi inte säkerställer deras rättigheter och välbefinnande i dag, riskerar vi att skapa ett dysfunktionellt samhälle som undergräver de demokratiska värden vi har arbetat så hårt för.

Historiskt sett har demokratin burits upp av ett starkt och aktivt civilsamhälle som har spelat en avgörande roll i att forma och utveckla vårt samhälle. Föreningar och stiftelser bistår där samhället, landets ledning och myndigheter brister i sina uppdrag, genom att lyfta fram samhällsgrupper i behov av stöd och hjälp. De skapar samtalsforum och mötesplatser där medborgare kan sammanstråla för att tillsammans föra en dialog och påverka samhällsutvecklingen och beslutsfattare.

Ett sådant forum är Barnrättstorget som årligen finns på plats under Almedalsveckan. På Barnrättstorget samverkar barnrättsorganisationer varje sommar för att belysa kränkningar mot barns rättigheter, samtidigt som man främjar framtidstro genom att visa på lösningar och möjligheter för att säkerställa barns rätt till en trygg och jämlik uppväxt, där barns rättigheter respekteras och skyddas fullt ut.

Trots att barnrättsfrågor aldrig varit starkare i teorin ser verkligheten annorlunda ut. Barnrättsorganisationerna som i år representerar Barnrättstorget arbetar med ett flertal av dessa brister som drabbar barn, såsom tvångsumgänge, sexuell exploatering, vuxnas kriminalitet, missbruk och beroende, rätten till sin egen kropp och sexuella läggning, rättigheter för barn och unga med kommunikativa funktionsnedsättningar, rättslöshet för omhändertagna barn samt barns rätt till trygga och jämlika uppväxtvillkor.

Lagstiftning, förebyggande arbete och stärkande insatser inom dessa områden haltar efter samhällsutvecklingen. Trots en rad nya direktiv och lagar faller många barn och unga mellan stolarna på grund av att vuxna inte fullgör sitt ansvar att säkerställa barns rätt till en trygg barndom.

Regeringen har visat en ambition att åtgärda vissa av de brister som barnrättsorganisationerna lyfter fram, bland annat genom att införa en ny socialtjänstlag 2025. Fokus ligger bland annat på att skapa en mer tillgänglig, kunskapsbaserad socialtjänst med stärkta insatser för individen, som därmed skapar en mer hållbar socialtjänst.

Tyvärr ser vi återkommande att lagstiftning som skapats med goda intentioner för barn och unga förbises i landets myndighetsutövning. Det behöver finnas en tydlig plan för implementering, tillräckligt med resurser och gedigen kompetens i dessa frågor, samt tydliguppföljning.

En politisk signal till barn och unga om hur viktiga deras rättigheter är vore att påvisa hur lagstiftning ska brukas och prioriteras inom landets myndighets- och domstolsväsen, en gång för alla. För att socialtjänstlagen som skapats med goda intentioner för barn och unga ska lyckas behöver barn vara delaktiga i alla beslut som berör dem.

Verklig förändring sker när man likt barnrättsorganisationer arbetar för en genomgående och långsiktig förändring i samhällets alla skikt, teori förankrad i praktiken hos individen, för barn och unga, hos barn och unga.

För ny lagstiftning till trots – såsom Barnkonventionen och lex Lilla hjärtat – kvarstår många av de struktur- och samhällsproblem som legat till grund till dess uppkomst, och brist på implementering och bruk av dessa lagar är påtagliga.

Barnrättsorganisationernas arbete med att påverka system, strukturer och lagar fortskrider för att övertyga makthavare att prioritera barns rättigheter, i grunden. Barn och unga har landets barnrättsorganisationer på sin sida, som outtröttligt arbetar för att upprätthålla verklig demokrati där allas lika rätt till att få sin röst hörd och sina rättigheter tillgodosedda, ska vara en realitet – för alla barns bästa.

Undertecknat:
– Arvsfondsprojektet Mellan två världar, Riksförbundet DHB, Emelie Crona, projektledare
– Bufff Sverige, Alejandra Castaneda, kanslichef
– Erikshjälpen, Birgitta Johansson, programchef Sverige
– Junis, Mona Örjes, förbundsordförande
– Lex Tintin- föreningen, Sanam Gharaee, ordförande
– Lilla hjärtat vänförening, Melinda Jacobs, ordförande
– RFSU, Frank Berglund, politisk sakkunnig
– SOS Barnbyar, Linnea Baksås Martinsson, Barnrättsjurist

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

Socionomen #barnsrättigheter #barnrätt #barnkonventionen #Almedalen2024 #riksförbundetdhb #bufffsverige #erikshjälpen #junisbilder #lextintin #rfsu #sosbarnbyar

Läs artikeln här:
https://socionomen.se/roster/debatt/trots-nya-lagar-faller-manga-barn-och-unga-mellan-stolarna/?q=roster/debatt/trots-nya-lagar-faller-manga-barn-och-unga-mellan-stolarna/

21 juni 2024

Vi i Lilla hjärtat vänförening vill önska Dig och alla barn en riktigt fin midsommar full av blommor, glädje och god mat! Och tack för att just Du följer oss och stöttar vårt arbete. Vi vet att du står på barnens sida och att du liksom vi kommer hålla ett extra öga på alla barn under midsommar – och alla andra dagar. Det är ju vi vuxna vuxna som måste agera och slå larm om magkänslan säger att ett barn riskerar att fara illa. Det är vi vuxna som ska finnas där med omtanke och en trygg famn.

Viktiga nummer:
Akut livsfara eller pågående brott 112
Bris 116 111
Friends 08 545 519 90
Maskrosbarn 070 433 25 23
Anhöriglinjen 0200 239 500
Brottsofferjouren 116 006
Föräldralinjen 020 85 20 00

Råd på nätet:
bris.se
brottsofferjouren.se
friends.se
maskrosbarn.org

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#alkoholfritt #orosanmälan #midsommar #tryggabarn 

19 juni 2024

Ett barn har omistliga rättigheter. Vi i Lilla hjärtat vänförening arbetar för alla barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Vi har som huvudfokus att förbättra levnadsförhållanden och rättigheter för barn i samhällsvård, och vi får mellan varven kritik för detta, då det uppfattas som om vi verkar för att barn ska omhändertas. Det förhåller sig precis tvärt om. Vi tror på förebyggande vård och tidiga insatser för alla i samhället. Alldeles särskilt föräldrar och barn. De myndigheter och instanser som ska hjälpa och stödja såväl föräldrar som barn måste få de resurser och verktyg de behöver.

Trots stöd och insatser kommer det alltid finnas barn som behöver ett omhändertagande, Lilla hjärtat arbetar för att barn i samhällsvård ska få en trygg uppväxt och all hjälp det behöver. För att vården ska bli framgångsrik är det minst lika viktigt att biologiska föräldrar, syskon och familjehem får samma stöd. För barnets bästa ska bli vägledande behöver alla runt barnet verka tillsammans och för att det ska lyckas behövs kontinuerligt stöd för att främja goda relationer. Lilla hjärtats två seminarier i Almedalen kommer ha fokus på de brister i samhällsvården som drabbar barnen och de runt omkring barnen. Vi kommer att belysa problemen som vi ser dem och samtala kring de åtgärder vi menar behövs för barn i samhällsvård och alla barnets viktiga närstående ska få den hjälp och det stöd som behövs. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt och vi får inte lov att misslyckas- en barndom går inte i repris.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#almedalen #Almedalen2024 #barnrätt #barnsrättigheter #barnetsbästa #barnkonventionen #lexlillahjärtat #lillahjärtatvänförening #barnisamhällsvård #lvu

15 juni 2024

Lilla hjärtat är en hjärtskärande historia om en flicka i samhällsvård, som blev bragd om livet. Ett samhälle som hade svikit en oskyldig flicka blev starten för Lilla hjärtat vänförening som nu har varit aktiv i 4 år. Vi som arbetar i föreningen hade önskat att barnrätten var så stark idag att vi inte skulle behövas, men vi ser ett mycket stort behov för barnen i och ur samhällsvård. Vårt team består dels av advokater, socionomer, beteendevetare, psykolog och behandlare, och det dagliga arbetet i föreningen har hög variation men alltid med samma fokus; barnens rätt till en trygg uppväxt. Vi driver på lagförändringar, opinionsarbete och får dagligen in förfrågningar till vår stödlinje från familjer med placerade barn som behöver stöd och hjälp. Frågorna kan vara såväl generella som individuella, komplexiteten i frågorna vi får in kräver stort engagemang och intresse inte bara från oss utan även från samhället i stort, och från våra politiker. Vi önskar alla barn en trygg och minnesvärd uppväxt och har därför också en Önskelåda där vi kan uppfylla önskningar från barn i samhällsvård som kan ge en guldkant på uppväxten.

Föreningens arbete är så otroligt viktigt för alla barn som inte har någon som helst valmöjlighet om hur deras uppväxt ska bli. Vi vuxna har ett gemensamt ansvar och vi behövs för att upprätthålla barnens rättigheter. Stöd vårat fortsatta arbete genom att Swisha en gåva till oss, nummer nedan. Vi och alla ni vuxna behövs. För alla våra barn.

💗 www.lillahjartat.com
💌 info@lillahjartat.com
🎀 Swish: 123 900 82 02
❗️Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ

#lillahjärtatvänförening #lillahjärtat #Esmeralda #barnrätt #barnsrättigheter #barnetsbästa 

9 juni 2024

Måla Almedalen ROSA med oss! Lilla hjärtat vänförening är på plats under Almedalsveckan och deltar i Sveriges största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. I år kommer vi återigen att ha vårt tält på Hamnplan, plats 211, där ni kan komma och besöka oss för att delta i våra aktiviteter i bok- och rithörnan, gå vår tipspromenad eller bara ta en paus för trevliga samtal för stora och små om barns rättigheter. Och så klart följer vi Almedalens miljökod genom att ha valt allt vårt material i bästa möjliga miljöalternativ. Framtiden bygger vi idag med de aktivt val vi gör. Vi finns även på plats i tältet bredvid, Barnrättstorget, där vi tillsammans med en rad av landets barnrättsorganisationer kommer att hålla seminarier om barns rättigheter.

Vart ni än möter oss i Visby är vi redo att lyssna, hämta inspiration och prata om barnens rättigheter. Ingen fråga är för obetydlig och ingen för omfattande. Tillsammans med er för vi debatten framåt om barnens och familjehemmens rättigheter i samhället, och om vikten av att agera där det behövs. Alla har vi en roll i arbetet för ett jämlikare Sverige, för stora som för små, och det är för de små som Lilla hjärtat vänförening verkar för.
Hoppas att vi ses!

7 juni 2024

Välkommen till Lilla hjärtat vänförenings seminarier på Barnrättstorget!

Under Almedalsveckan 2024 kommer LHV att bjuda på två seminarier ”Barn i samhällsvård – röster från verkligheten” och ”Barns rättslöshet och utsatthet i samhällsvården”. Under seminariet ”Barn i samhällsvård – röster från verkligheten” kommer vi att belysa hur vården av omhändertagna barn kan se ut, genom familjehemmens röster. Hur kan det se ut när det sker sammanbrott i vården? Hur ser lagrummen ut för dessa barn?

Under seminariet ”Barns rättslöshet och utsatthet i samhällsvården” tar vi bland annat upp hur barn som placeras i familjehem generellt är en utsatt grupp i samhället. För att motverka föreliggande risker med rättsosäkerhet, att barns rättigheter förbises och sammanbrott i vården, krävs därmed åtgärder och en kraftsansamling på flera plan inom samhällsvården.

Varmt välkomna!

6 juni 2024

LHVs boktips! STELLAS STJÄRNA AV MINNA PAANANEN. Stella är fem och hon vet nästan allt. Hon vet till exempel namnen på flera hundraser och hon känner igen alla bokstäver. Stella vet också att mamma är väldigt sjuk och att doktorn har svårt att göra mamma frisk igen. Om hon bara kunde få tag i en stjärna, då skulle hon kunna önska sig vad hon vill … och Stella vet precis vad hon önskar mest av allt!

Få saker binder människor samman som att dela en berättelse, samtal som lättgörs genom högläsning. Barnböcker förenklar komplexa ämnen genom bildspråk och texter, utformade för att de yngsta av åhörare ska förstå de där stora, viktiga ämnena. Stellas stjärna är det perfekta exemplet på detta. Boken avdramatiserar ett stort och lite läskigt ämne, så att förståelse och förtroende vuxna och barn emellan uppstår, och frågor små har till stora, blir besvarade. Många barn har någon gång drabbas av att ha någon i sin närhet med långvarig sjukdom, och genom att läsa denna bok kan de få en insikt i vad allt detta kan innebära. Läs gärna mer om boken här.
Minna berättar:

– Viktoria Mullo skapade karaktären Stella som jag blev mycket inspirerad av och sedan jobbade vi tillsammans med att skapa text och bild till Stellas berättelse.

– Boken skildrar styrkan i en önskning, berättar Viktoria Mullo, illustratör till boken. Önskningar kan vara ett underbart sätt för barnen att hålla hoppet vid liv.

Vi hoppas att Stella kan ge tröst och glädje till andra barn som lever med långtidssjuka föräldrar. Och kanske också väcka hoppet i andra situationer, att våga önska att det blir bättre.

30 maj 2024

I en aldrig sinande ström kontaktas i Lilla hjärtat vänförening angående barn som ska omplaceras, mot sin vilja till annat familjehem, till vårdnadshavare eller som i Nellas fall, utvisas. I samtliga ärende saknar barnen en egen juridisk representant och om det inte tillsätts genom vårdnadshavaren eller socialnämnden, står barnen röstlösa. Vi har haft turen att möta drivna vårdnadshavare som satt barnets bästa i centrum, och i de ärenden som har prövats av domstol, har majoriteten gått barnets väg.

En mycket liten del av alla dessa omplaceringsärenden blir granskade av IVO, men när granskning sker, får socialnämnderna ALLTID skarp kritik för att barnen inte tilldelats ombud. Nedan följer utdrag från IVO granskning av Sam och Selma från Gällivare:

”Det framgår tydligt att lagstiftarens intention med bestämmelsen i 39 § fjärde stycket LVU är att ett barn under 15 ska kunna få ett offentligt biträde för att det ska vara möjligt för barnet att överklaga beslut”.

”Barn är alltid part i ärende enligt SOL och LVU och partsbehörigheten garanterar en möjlighet till delaktighet i beslut rörande barnets egen person.”

Lilla hjärtat instämmer med de som tydligt markerat mot hanteringen av Nellas ärende. LHV saknar full insyn i ärendet som sådant, men vi kan slå fast att socialnämnden inte till fullo använt sig av den lagstiftning som är till för att skydda Nella, bland annat genom att inte ge henne en juridisk representant som kunde föra hennes talan. Med tiden kommer IVO högst troligen även kritisera detta ärende. Det kommer dock inte hjälpa Nella. Även hennes fall kommer vid en granskning att bli en papperstiger att lägga till handlingarna. Arbetet för barns bästa måste implementeras i myndigheter och domstolars arbete så att barn som Nella får tillgång till sina lagstadgade rättigheter.

Uppdatering! Vi har nåtts av informationen att Nella tilldelats ett ombud 17/5! En eloge till Malmö stad som till slut gjort det möjligt med en för Nella rättvis prövning.

26 maj 2024

Mors dag!

Grattis till alla biologiska – adoptiv – regnbåge – bonus – plast – jour – och familjehemsmammor på Mors Dag! Det finns så många sätt att vara mamma. Moderskap är en känsla som bor i hjärta och själ. Fira den person som fyller rollen som mamma i ditt liv 💗

 

Till dig som aldrig haft en mamma att fira, som bara ibland haft en mamma att fira, eller till dig som inte längre har en mamma att fira, skickar vi i Lilla hjärtat vänförening en extra stor kram idag 💗

19 maj 2024

DET HAR KOMMIT IN EN NY FRÅGA TILL LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENINGS ”FRÅGA OSS!”:

VÖF-FRÅGA

Fråga:

Vad avgör om ett barn får VÖF?

Svar:

Domstolen ska vid ett yrkande om vårdnadsöverflytt överväga huruvida det är uppenbart bäst för barnet med en VÖF – vårdnadsöverflytt. Vid denna bedömning ska domstolen beakta såväl barnets anknytning till familjehemmet som barnets anknytning till sina vårdnadshavare. En vårdnadsöverflytt ska endast bli aktuell när en återförening inte kan komma till stånd trots långvarig och omfattande insatser. Syftet med bestämmelser är att förhindra att ett barn som har rotat sig i ett familjehem blir uppryckt från en miljö där de har funnit sig till rätta och känner en större samhörighet och känslomässig förankring än i det biologiska hemmet/med sina vårdnadshavare.

Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss!

15 maj 2024

Fyra år har det gått sedan det första armbandet pärlades till Lilla hjärtat vänförening. Pärlandet började i ett hus långt ut på landet i den skånska myllan och försäljningen tog fart med ljusmanifestationen för Esmeralda. Pärlandet av LHV egna armband har varit helt ideell från första stund och varje krona går till föreningens arbete. Vi är så stolta och glada för att så otroligt många bär Lilla hjärtatvänarmband i hela landet, stora som små. Genom att bära dessa armband påminns de dagligen om att kampen för barns rättigheter fortsätter. För som vår fina ordförande Melinda Jacobs säger: alla barn är alla vuxnas ansvar. Vägarna till förändring börjar med visa sin ståndpunkt och arbeta för att den ska bli verklighet.

12 maj 2024

”Att investera i barn är inte bara den rätta saker att göra, det är den smarta saken att göra”.

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02

🌸 Innehavare av 90-KONTO

11 maj 2024

Sammanbrott i vården – ett familjehems sorg och saknad.

När ett barn flyttas är det alltid barnet som drabbas allra hårdast. Men då barnets upplevelse oftast förblir dolt bakom sekretessen så vill vi lyfta alla andra som faktiskt också lider i den mycket onaturliga separation som uppstår i samhällsvården.

När ett barn flyttas och alla möjligheter till kontakt och bibehållna relationer klipps av startar en sorgeprocess som i många delar liknar den vid ett dödsfall, fast barnet lever är det helt onåbart och tystnaden är total. Maktlösheten – att inte kunna påverka och ovissheten att inte veta hur barnet mår eller vad det går igenom – beskrivs som de plågsammaste delarna av de som stått barnet nära.

I brevet speglas sorgen efter ett barn som placerats i ett annat familjehem.

”Livet går vidare här och vi börjar hitta tillbaka till någon form av vardag utan vår älskade Milla men hon finns ständigt närvarande i tankar och minnen. Vi har beställt ett porträtt av henne som ska hängas upp bland våra andra familjekort, hon kommer alltid kännas som en i familjen. Det känns bara så sorgligt att det känns som vi sörjer någon som dött och som vi aldrig får se mera. För det är så det känns och ändå är hon är så levande för oss i våra minnen. I dag gick jag på Lindex och såg kläder som jag visste att Milla hade älskat och när min dotter och jag sjunger sånger då kommer även Milla upp, hon älskade att sjunga med oss. Min dotter frågar faktiskt efter Milla mycket nu. Mera nu än i början. Vi önskar av hela våra hjärtan att hon hittat sitt föreviga hem och slipper flyttas runt ännu mer. Självklart kommer vi aldrig glömma henne eller sluta sakna henne ❤️ hon fattas oss och det hade inte behövt sluta så här. Vi fortsätter påminna ansvariga handläggare om att vi finns kvar med och att vi så gärna blir en del av Millas nätverk. Men det var längesedan de ens bemödade sig med att svara. Vi fortsätter hoppas på ett återseende någon gång i framtiden.

Varma kramar Anna med familj ❤️
 
 

8 maj 2024

Våren är här och sortimentet i vår fina Vänbutik är påfyllt! Vill du visa ditt stöd för barns rättigheter genom att bära ett Lilla hjärtat vänarmband? Alla pengar går oavkortat till föreningens arbete för barns rättigheter. Ta en titt i vår shop och beställ ett armband idag!

Lilla hjärtat vänbutik

 

Alla barn är alla vuxnas ansvar.

5 maj 2024

Familjehemsskildringar – del 9 – Jag har arbetat 39 år inom barnomsorgen

Jag har arbetat 39 år inom barnomsorgen och jag har under dessa år alltid kämpat för och med barnen. Jag har ”bråkat” med kollegor, varit obekväm mot andra vuxna för barnen. Små saker för många men stora saker för ett barn. Tex., en kollega hade för vana att ALLTID bre smörgåsar och själv bestämma vilket pålägg det skulle vara, och då oftast mjukost. Ett barn sa varje dag att hen inte ville ha mjukost. Men fick inget gehör av kollegan. Till slut fick jag nog av det bemötandet mot barnen så jag sa till kollegan att jag tycker inte det är ok att tvinga dem att äta det hon bestämt. Kollegan svarade: Det är bara dumma idéer från barnen. Vi serverar inget som inte går att äta. Då svarade jag: Så kan du ju inte säga. Om du går ut och äter på restaurang och får in din tallrik med mat och där ligger något som du inte tycker om, tex någon grönsak, äter du det då. Kollegan svarade: Självklart gör jag inte det. – Men, sa jag, de serverar ju inte heller något som inte går att äta. Kollegan blev sur men barnen slapp färdigberedda mackor.

Jag har gjort flera liknande saker för barnen genom åren och kommer så länge jag kan att fortsätta stå på varje barns sida. Jag har skickat otaliga anmälningar till ifo där barn farit illa vilket i de flesta fall lett till förbättrade villkor för barnen. Jag har i mitt arbete många gånger fått höra av chefer, specialpedagoger och psykologer fått höra att jag har en stor kunskap om hur man bemöter och stöttar barn.

Jag fick ett barn på min förskola för ca 12 år sedan som var mycket känsligt och grät mycket. Kollegorna tyckte barnet var jobbigt och bortskämt. Detta var en 1-åring. Jag upptäckte att barnet hade stort behov av närhet och uppmärksamhet. När hen skulle sova så somnade hen bäst under promenad i sin vagn. Kollegorna protesterade och sa att vi inte har tid att gå ut och köra en vagn för att hen ska sova. Då sa jag ifrån. Jag tar vagnen och går ut och går på min rast så hen kan somna så får jag motion och hen kan somna. Jag skulle kunna berätta många liknande historier från mitt yrkesliv. Jag slutar ALDRIG kämpa för att barnen ska ha det bra.

1 maj 2024

Vi ses på Barnrättstorget i Almedalen 2024! 👋

Välkommen till platsen för barnrättsfrågor i Almedalen – Barnrättstorget! En årlig mötesplats för kunskapsutbyte där flera organisationer belyser barnrättsfrågor ur olika perspektiv. Den 25 till 27 juni är du varmt välkommen till Hamnplan 209 & 210 för att delta i seminarier, samtal och mingel! 😍

👉 I år arrangeras Barnrättstorget av BufffECPAT SverigeErikshjälpenJunisLex TintinLilla Hjärtat vänföreningRFSURiksförbundet DHB – Mellan två världar, SOS Barnbyar och Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

ℹ️ Ta del av programmet för Barnrättstorget i Almedalens officiella program på https://almedalsveckan.info/program

Följ oss på sociala medier!
⭐️ Facebook: Barnrättstorget
⭐️ Instagram: Barnrättstorget
📢 Gilla, dela och följ så vi kan nå fler

29 april 2024

mpbackstrom (Instagram):

Tack @lillahjartatvanforening för den fina gåvan!💖

Nu har vi bokat en helg i Stockholm o Lisa 💜 o hela familjen ska gå på Gröna Lund.

Skönt att få något roligt att se fram emot tillsammans med familjen.

Det kommer säkert fler bilder och en uppdatering nångång i maj när vi är på plats.

28 april 2024

Barnrättstorget Almedalen 2024 presenterar stolt!

Lilla hjärtat vänförening grundades våren 2020 för att hedra Esmeralda, Lilla hjärtat, efter hennes bortgång. Lilla hjärtat vänförening är en politiskt obunden, ideell förening som arbetar för att säkerställa alla små hjärtans rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Vi arbetar för alla barns rättssäkerhet och har gjort ett stort bidrag till det svenska barnrättslandskapet med Lex lilla hjärtat – lagändringar för att säkerställa barnets bästa när vård enligt LVU upphör. Lilla hjärtat vänförenings arbetar även för att främja svensk familjehemsvård och göra skillnad för familjehemsplacerade barn samt stöttar familjehemmen i deras arbete.

Vi är föreningen som driver en växande, levande och inkluderande opinion för att förändra rättslandskapet varaktigt och genomgripande.

Genom våra två seminarier på Barnrättstorget tittar vi tillsammans på frågor såsom hur kan vården av omhändertagna barn se ut, hur kan det se ut när det sker sammanbrott i vården, hur ser lagrummen ut för dessa barn? Vi kommer också att hålla seminarium om att barn som placeras i familjehem generellt är en utsatt grupp i samhället. För att motverka föreliggande risker med rättsosäkerhet, att barns rättigheter förbises och sammanbrott i vården, krävs därmed åtgärder och en kraftsansamling på flera plan inom samhällsvården.

Läs mer om vårt arbete på:
Facebook, Instagram, Tiktok & Linkedtree: /lillahjartatvanforening

💗
Facebook: /barntorg
💗 Instagram: /barnrattstorget

📢 Gilla, dela och följ så vi kan nå fler

27 april 2024

Idag är det familjehemmens dag och vi i Lilla hjärtat vänförening vill lyfta upp allt otroligt arbete familjehem gör. Varje timme av trygghet och kärlek gör skillnad i ett barns liv. Vi behöver fler fina familjehem. De flesta familjehem är eniga om att livet som familjehem kan vara väldigt krävande men de är också eniga om att möjligheten att förändra ett barns liv är mer givande än vad kampen är tung. Förhoppningsvis får man finnas med och stötta barnet hela vägen till en trygg vuxen. Men om det inte blir så räknas ändå varje timme av kärlek och trygghet som man gett ett barn!

Lilla hjärtat vänförening arbetar för att lagstiftningen och tillämpningen av den alltid vara för barnets bästa. Vi vill att barnet och de vuxna som känner barnet bäst alltid ska få komma till tals i alla beslut.

Varje timme med en trygg vuxen räknas i ett barns liv. Varje timme och varje barn räknas när vi bygger vår framtid.

Idag hyllar vi alla fina familjehem och hoppas att fler vågar ta steget att bli, familjehem💗

 

27 april 2024

Önskelådan – Det har kommit ett önskebrev från familjehemsmamma Fredrika:
FREDRIKAS ANSÖKAN TILL ÖNSKELÅDAN

Hej!
Jag är ensamstående mamma och min familj består av vårdnadöverflyttade Felicia som fyller 6 år till hösten och familjehemssonen Mikael som är 3 år. Felicia bor med mig på heltid och Mikael kommer ca 1 helg i månaden. Felicia flyttade till mig när hon var 5 veckor gammal. Hon har sedan dess bott hos mig och är idag vårdnadöverflyttad. Hösten 2020 tog jag emot en placerad pojke (Mikael) som då var 6 månader gammal. För Felicia blev han en lillebror och de var väldigt tajta. I slutet av sommaren 2022 flyttade han tillbaka till sina biologiska föräldrar, en förlust som Felicia tog hårt och hade lite svårt att förstå att han inte fick bo kvar hos oss. Idag träffar Felicia sin lillebror ca 1 helg i månaden då vi är kontaktfamilj till honom.

En månad efter att lillebror flyttade så gick hennes biologiska mormor bort, den enda från hennes biologiska sida som hon hade en relation till. Samtidigt upphörde kontakten helt med hennes biologiska mamma. Felicia hade ingen relation till sin biologiska mamma men träffade henne tillsammans med sin mormor ungefär 1 gång i månaden. Felicia har ingen biologisk pappa.

Felicia har upplevt så många jobbiga förluster senaste tiden att de hade varit väldigt kul att få fara med henne till Kolmården, för det är det hon önskar mest. Felicia beskriver sin önskan så här: Jag vill fara och se alla djur som finns där mest spännande ska de bli och se giraffer och elefanter. Och så vill ja åka massa karuseller 😁

Mvh Fredrika

Vilken fantastiskt fin önskan tycker vi i Lilla hjärtat vänförening, och bistod med glädje! Läs hela familjens berättelse och resa här.

25 april 2024

Idag skulle du fyllt år.

Du finns i våra hjärtan varje dag och kärleken till dig och alla andra barn som behöver oss är drivkraften i det förändringsarbete som nu pågår. Lilla hjärtat vänförening fortsätter arbeta i ditt minne och för din upprättelse. Vi arbetar dagligen med att stärka barns rätt till ett tryggt liv och att deras behov och rättigheter ska tas till vara av de myndigheter och de lagar som skall värna om dem. Det som hände dig borde aldrig fått ske och det är en lång väg kvar att gå innan alla barn har rätt skydd i vårt samhälle.

Vi minns dig 💗

24 april 2024

Familjehemsskildringar – del 23 – vi har varit kontaktfamilj i över 25 år

Oj var börjar jag? Jag heter Katrin Larsson och har varit kontaktfamilj och kontaktperson i över 25 år nu. Jag kan inte tänka mig något annat. Jag har alltid velat hjälpa andra och tyckt om att jobba med människor men jag har inte haft tiden det krävs att vara familjehem. Det är så givande att få ta hand om unga som behöver stöd i livet genom att finnas där, göra saker tillsammans och finnas till hand när det behövs.

Jag har man och fyra barn och det har alltid känts naturligt för oss att ha extrabarn omkring oss. När vi började som kontaktfamilj var det bara jag och min man. Vår första ungdom var en flicka som precis fyllt 15 år och var gravid. Hon var bara några år yngre än vi var och det kändes både konstigt och väldigt spännande att få följa henne och hennes lilla flicka som kom några månader senare. Hon hade det tufft hemma och flyttade senare till behandlingshem tillsammans med sin dotter. Var de är idag vet jag inte. Vi förlorade kontakten.

Som kontaktfamilj avlastar vi andra familjer som har för mycket på sin tallrik och vi har många gånger fått frågan om inte vi också behöver avlastningsfamilj som har fyra barn, tre hundar, fem kaniner, en undulat och fulltidsjobb men det är så vi lever och det ska vara mycket fart och göra. Vi engagerar oss som familj och det är tufft ibland för vissa ungdomar behöver mer hjälp än andra. Vi har alltid tagit emot tonåringar för det har passat oss bäst.
Kontakten med socialtjänsten har varierat. Det har inte alltid fungerat bra med informationen från dem till oss eller ungdomen men på det stora hela har det gått bra. Ibland ställer ungdomarnas föräldrar enorma krav som inte alls tillhör uppdraget och det är svårt att förklara vad vi förväntas göra och inte. Sånt borde socialtjänsten informera bättre om tycker vi. Jag minns framförallt en pojke som kom till oss under flera år som kom i smutsiga och slitna kläder. Jag ringde hans mamma som tyckte att det fick vi köpa nytt till honom men det ingår ju inte i vad vi ska göra, men det slutade med att vi gjorde det i alla fall. Det var ju synd om pojken. Vi fick reda på senare att barnens pengar gick till annat än barnen i pojkens hem.

Jag tycker fler ska vara kontakthem. Det finns säkert många som har vilja och engagemang men som inte tagit steget ännu. Till dem vill jag säga att det ger så väldigt mycket att få skapa fina relationer och se hur barn växer som personer. Att vara kontaktfamilj har varit bra för hela familjen. Vi fokuserar tillsammans på någon annan några timmar i månaden och det får oss att reflektera över oss själva också, att vilja mer, och att göra mer.

17 april 2024

DET HAR KOMMIT IN EN NY FRÅGA TILL LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENINGS ”FRÅGA OSS!”:

Fråga:
Vad menas med att socialnämnden har en skyldighet att överväga VÖF – vårdnadsöverflytt?

Svar:
När ett barn har varit placerat i ett familjehem under två års tid är socialnämnden skyldig att överväga om det finns skäl att ansöka om en VÖF till familjehemmet hos tingsrätten. Detta övervägande kan även göras tidigare än så, om det finns skäl till detta. Övervägandet ska göras för att förhindra att ett barn som har rotat sig i ett familjehem ska tvingas att lämna det hem det ser som sitt eget. Om en VÖF inte görs ska övervägandet fortsätta göras årsvis.
Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss!

10 april 2024

Barnrättsdagarna 2024 är här och Lilla hjärtat vänförening är på plats. Det bjuds på många intressanta föreläsningar med olika perspektiv på årets tema ”Barnets rättigheter när föräldrar har svårigheter”. En fantastisk palett av eldsjälar finns på plats, alla med samma fokus, att förverkliga barnkonventionen. Föreläsningar, utbildningar och event stärker oss i vårt arbete, och vilket forum ter sig då bättre än att närvara vid Barnrättsdagarna? Här belyser man vad som idag görs för att tillgodo se barns rättigheter och vad som behöver utvecklas för att komma närmare målet att förverkliga barnkonventionen. Alla barn har rätt till att växa upp under trygga förhållanden med goda uppväxtvillkor, men många barn växer upp med anhöriga och föräldrar som lever med psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet, ekonomisk utsatthet, barn till frihetsberövade och barn på skyddade boenden. Barnrättsdagarna tydliggör för oss hur viktigt det är att vårt land har en rik flora av barnrättsföreningar. Civilsamhällets krafter har alltid drivit fram förändring och har drivit viktiga frågor sedan industrialiseringens begynnelse. Den demokratiska kraft och ådra föreningsverksamheter står för, i barnrättslandskapet, går inte att ta miste på. Var vore vi idag, om inte för enastående organisationer såsom exempelvis Allmänna Barnhuset, Rädda barnen, Maskrosbarn, Ecpat, BRIS, BUFFF, och Junis? Tillsammans åstadkommer vi stordåd för barns rättigheter.

3 april 2024

Regeringen beslutade den 9 juni 2022 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att se över möjligheten att förbättra för Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att utöva tillsyn och ha möjlighet att ingripa när tillsynen visar på brister inom exempelvis socialtjänsten. Idag den 3 april 2024 presenterades utredningen om effektivare tillsyn över Socialtjänsten (S 2022:05). Det vi ser som särskilt betydelsefullt i fråga om barns rätt till en rättssäker handläggning är, att man sett över möjligheterna att förbättra förutsättningarna för inspektionen för vård och omsorg (IVO), att utöva tillsyn och ha möjlighet att ingripa när tillsynen visar på brister inom socialtjänsten. Statens tillsyn syftar till att värna om enskildas rättigheter och där tillsynsmyndigheternas roll i det är att kontrollera att de som blivit föremål för tillsyn följer den lagstiftning som finns. Det är viktigt att tillsynen ger effekt på så sätt att det sker förändringar i de fall de förekommer brister. Det krävs kraftansamling från hela samhället och på alla dess nivåer för att säkerställa att det blir förändringar i rätt riktning, för att vi tillsammans ska kunna skapa en trygg och säker uppväxt för vår barn och unga. Läs om utredningen här

30 mars  2024

 

Det tredelade föräldraskapet – ansvarsfördelningen. Del 2: Familjehemssekreterarens och barnsekreterarens roller skiljer sig åt och det är viktigt att familjehemmen får stöd från respektive handläggare i de frågor de ansvarar för.

 

Ansvarsfördelning ser ut ungefär såhär:Handläggare/socialsekreterare/barnhandläggares ansvarsområden:- ha kontakt med det placerade barnet och följa vården- överväga vården var 6:e månad. Det ska göras i ett skriftligt underlag som ska inlämnas till socialnämnden- ansvara för barnets umgängen med föräldrar och andra närstående samt att presentera underlag för beslut om umgängesbegränsning vid behov- utreda, om föräldrarna begär vårdens upphörande samt närvara vid förhandling i rätten om socialnämnden inte anser att vården kan upphöra och förälder överklagarFamiljehemssekreterare ansvarsområden:- stödja familjehemmet- bevilja extra stödinsatser såsom t.ex. extern handledning eller kontaktfamilj- ansvara för att familjehemmet får utbildning- betala ut ersättningar för extra omkostnader

Sinsemellan ska sedan familjehemssekreteraren och barnhandläggaren på bästa sätt samverka i planeringen så att det blir absolut bästa möjliga förutsättningar för barnet. För att det ska ske behöver både familjehemmet och de biologiska föräldrarna få rätt stöd och korrekt handledning i hur man ska mötas kring barnens behov och mående. Det är sällan eller aldrig en bra sak att prata, med eller skriva till en handläggare i affekt. Det är aldrig så akut att få sin mening hörd att man inte har tid att fundera på och få feedback på sina tankar och formuleringar. Be någon som står utan känslomässig laddning i ärendet att hjälpa till, här kan Lilla hjärtat vänförening stödlinje vara behjälpliga.Sakliga och informativa samtal och mail är grundläggande för en god kommunikation och det ger respektive handläggare bästa möjliga förutsättning att förstå de behov och svårigheter som finns. Tänk kvalitet och saklighet i kommunikationen med respektive handläggare!

 


Om man som familjehem upplever sig ohörd, trött och sliten är det lätt hänt att känslorna styr i kommunikationen och det blir snabbt missuppfattningar och dålig stämning. LHV brukar därför alltid erbjuda rådgivning inför möten med socialtjänsten och genomläsning av mail som ska skickas. Vi erfar att man kan göra underverk i relationen med socialtjänsten och de biologiska föräldrarna genom att styra om kommunikationen och öppna upp för en samsyn kring barnet. Vi erbjuder oss att ha avkastningssamtal där man som familjehem ges möjlighet att prata av sig eventuella känslor av frustration.

I det tredelade föräldraskapet som råder mellan socialtjänsten, biologiska föräldrar och familjehem finns utrymme för många låsningar och missuppfattningar – särskilt om man inte anstränger sig för att sätta sig in i varandras olika perspektiv, erfarenheter och handlingsutrymme.

Vi tror och hoppas att både familjehem, socialtjänsten och biologiska föräldrar kan få ett bättre samarbete genom en tydlig och lågaffektiv kommunikation kryddat med en stor portion tålamod och förståelse för varandra. Allt för att barnets bästa ska få stå i centrum.

26 mars 2024

Manifestation för Nella, Lisa och alla barnen! Den hålls för att vikten av barns rättigheter genom bland annat barnkonventionen, LVU, socialtjänstlagen och utlämningslagen följs och tolkas med ett barnperspektivet i fokus. För barn i Nellas situation, för deras förutsättningar, behov, samt för deras rätt till liv, hälsa, utveckling och stabilitet. Manifestationen hålls på Gustav Adolfs torg i Malmö den 29 mars kl. 12.00 mot utvisningen av 3-åriga Nella till Pakistan.

Manifestationen ska ske med värdighet och lugn.

Läs om manifestationen här.  
Skriv på namninsamlingen för Nella här
Skriv på namninsamlingen för Lisa här

26 mars 2024

Bettan Byvald, en sann eldsjäl ingen som arbetar med barnrättsfrågor kan ha missat! Vi i Lilla hjärtat vänföreningen gratulerar henne till att hon blivit utsedd av Kungliga Vasaorden till ”Riddare av första klassen – för mångårigt betydande socialt arbete”. Bettan har arbetat som socialarbetaren i nästan 40 år i några av landets mest utsatta områden.

21 mars 2024

ROCKA SOCKORNA! Idag är det Världslagen för Down syndrom – syftet med dagen är att öka allmänhetens medvetenheten om syndromet. Idag sätter vi i föreningen på oss olikfärgade strumpor för att visa att olika är bra! Genom att ha på oss omaka strumpor hyllar vi att olikheter är berikande och samtidigt slår vi ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Genom att ha omaka strumpor visar vi på ett lekfullt sätt att alla är lika mycket värda. Idén att rocka sockor kommer från att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.

16 mars 2024

DET HAR KOMMIT IN EN NY FRÅGA TILL LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENINGS ”FRÅGA OSS!”:
JOUR-, KONTAKT- OCH FAMILJEHEMSFRÅGA

Fråga:
Vad är skillnaden mellan jourhem, familjehem och kontakthem?

Svar:
Som kontaktfamilj är du en extraresurs för barnet och en avlastning för barnets familj. Du tar emot barnet i ditt hem bestämda helger, lov eller annat enligt överenskommelse. Som jourhem tar du emot barn i ditt hem med kort varsel. Barnen stannar under en kortare period medan deras situation utreds, tills att man hittat ett familjehem som matchar barnets behov. Som familjehem tar du emot barn för boende under en kortare eller längre period. Tanken är att barnet ska ha en trygg familj att bo med till att det som föranledde placeringen har upphört varaktigt över tid och att barnet tryggt kan återvända hem.

Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss!

12 mars 2024

Vi många som förfasas över domar och beslut som helt saknar barnperspektiv. Många av landets lagar är vagt formulerade och står öppna för tolkning. Det finns också mycket i svensk lagstiftning och praxis som står i direkt motsats till varandra, särskilt gällande barns rättigheter. Många gånger fallerar visionen om barnet som rättighetsbärare för att vuxna inte förmår sätta barnets bästa först.
Lisas viktiga vuxna, både biologisk förälder och anknytningsföräldrar, står enade i sin roll som ansvarsbärare och anser att adoption är det bästa för Lisa. Det är nu svensk domstol som väljer att tolka lagstiftningen på ett sätt som nekar Lisa sin trygga anknytning och uppväxtfamilj.

Arbetet med lagstiftning är svår och komplex, men vi kan bättre än såhär!

Se inslaget på TV4 Nyheterna.

10 mars 2024

Jag heter Maria Lindqvist och jobbar som socionom, innehar särskild utbildning och inriktning mot barn och unga. Jag är utöver det en del av Lilla hjärtat vänförenings viktiga arbete att säkerställa alla små hjärtans rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Jag har lång erfarenhet av att jobba med barn i samhällsvård och känner ett särskilt djupt engagemang att förverkliga och stärka barns rättigheter. Till vardags jobbar jag som egen företagare och socionomkonsult. Jag är också alla dagar i veckan och dygnets alla timmar framförallt mamma, men också familjehemsmamma. Vilket med handen på hjärtat kan vara en sammansättning av innerlig tuff och känslosam lycka.

I lilla hjärtat ingår jag som sakkunnig socionom, då särskilt i föreningens stödlinje. Jag finns till hands för familjer som söker stöd i fråga om barns rättigheter och även som en medmänniska och stöd till våra viktiga familjehem som är omistliga för barn och unga som lever i utsatthet. Utöver arbetet med stödlinjen har jag funktion som skribent och en del i föreningens framåtskridande arbete. I skrivandets stund sitter jag med yttranden kring regeringens utredningar i fråga om arbetet med barn och unga i samhällsvård och barns rättigheter. Arbetet som utförs i föreningen avser således ett stort spektra av viktiga frågor och hjärtligt arbete på alla dess nivåer, vilket gör arbetet särskilt utvecklande och meningsfullt. Mitt fokus står i enlighet med barnkonventionens intentioner men också för att barnets rättigheter ska få ett starkare avtryck i vardagen. Barn är rättighetsbärare och det är vi som vuxna som bär ansvaret för det framåtriktade arbetet som ska skapa våra barns framtid. Att vara en del av Lilla hjärtats värmande och viktiga arbete skapar för mig en enorm lust och hoppfullhet om att alla kan göra något för att åstadkomma förändring.
 
 

3 mars 2024

Barn är i grund och botten hjälplösa och helt beroende av att ha trygga vuxna i sin omgivning, men med det sagt så är det av vikt att säkerställa att barn som inte omges av trygga vuxna inte också blir skyddslösa. De ska alltid ges möjlighet att vara delaktiga i rättsliga processer som rör dem själva. För att möjliggöra detta krävs det utformade lagrum för att barnen ska få tillgång till delaktighet genom ombud, vilket det till viss del gör, men LHV anser att lagen många gånger inte efterföljs eller tolkas så att barnen inte får rätten att komma till tals och få sina åsikter tillgodosedda. För att barn i samhällsvård ska kunna få sina rättigheter säkerställda gällande beslut som rör dem, behövs ett biträde och detta behandlas i lagen om LVU 39§. Enligt lagen ska offentligt biträde förordnas för den som åtgärden avser, om det inte måste antas att behov av biträde saknas. Vilket kan anses tvetydligt och i LHV ser vi att lagen tolkas olika från olika socialtjänstkontor. Vi har sett otaliga beslut som fattats utan att barnen som beslutet omfattar har gjorts delaktiga och fått komma till tals. Vi menar att det är av största vikt att barn i samhällsvård får ett biträde tilldelat sig, oavsett om beslutet gäller till exempel ny placering, omplacering eller upphörande.

Vi ser många gånger att barn i samhällsvård inte får tilldelat biträde med motivering att behov saknats. Framför allt sker detta i ärenden där socialtjänsten och vårdnadshavare är överens. Det kan till exempel handla om upphörande av vård där barnet inte vill flytta hem till vårdnadshavaren men socialtjänsten och vårdnadshavaren anser att det skulle vara det bästa. I sådana ärenden glöms barnens åsikter och deras röst väljs bort, trots att processen rör dem och deras framtid. Att biträde inte tillsätts borde ske med försiktighet då det är enda chansen för barnet att bli hörd. Barnet ska genom hela den rättsliga processen ha möjlighet att vara delaktig, oavsett om de skiljer sig eller inte med vad vårdnadshavare och socialtjänsten anser.

2 mars 2024

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ så vi kan nå fler 🙏🏼

28 februari 2024

”Barn är världens mest värdefulla resurs och dess bästa hopp för framtiden”, John F. Kennedy.

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸 Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ så vi kan nå fler 🙏🏼
 

25 februari 2024

Jag såg en underlig syn på väg att lämna min son på förskolan här om dagen. Först visste jag inte hur jag skulle tyda synen, två matkassar vars innehållet låg spritt i vägrenen. Jag svor mest över att cykelvägen var täckt av glassplitter. Sist jag cyklade förbi glassplitter låg det kvar i över tre månader, innan kommunen kom till skott och sopade undan. Det heter vackert i min lilla stad att årets budget är i balans, något lokalpolitikerna glatt skrev om som något positivt i lokaltidningen. Ja, fast nu finns det nästan ingen städning av gator, papperskorgarna svämmar jämt över. I-landsproblem kanske.

Senare på dagen kom grannen ivrigt pilandes och berättade att småligisterna slagit till igen. ”Små” i sammanhanget är en relativ term. Faktum är att vår lilla stad drabbats av det samhällsproblem som drabbat många städer landet över: vi har fått gäng och gängkonflikter. För tio år sedan var vi en liten lugn stad, men har nu växt med 40%. Vi har bara polisnärvaro på polisstationen sammanlagt 4 timmar i veckan, m.a.o. fritt fram för bus. Den där budgeten gick i balans för att lärare fick sparken och socialtjänsten fick samma pengar avsatta till verksamheten som året innan, och dessförinnan.

 

Jag tänkte tyst att grannen kanske inte skulle vara så exalterad, för hans brevlåda sprängdes – troligen för skojs skull – på nyår, men skvaller är ju alltid kul att dela med sig av. Det var tydligen en kvinna som blev rånad på vägen hem från mataffären som lämnat spår efter sig över vägrenen och på cykelvägen, nog av knarkare sade grannen. Förra veckan blev en man utsliten ur sin bil här bredvid, knivskuren i processen. Fyra månader innan brann en bil vid kyrkogården ett stenkast bort. Det är 350 meter från oss till koloniområdet där det var skottlossning i höstas i en knarkrelaterad historia och 1000 meter bort vid pizzerian säljs det knark som brukas i vår vackra stadsträdgård. Ingen går ut efter mörker längre. Alla dessa platser cyklar jag förbi på väg till förskolan.

24 februari 2024

Astrid Lindgrens bevingade ord från talet ALDRIG VÅLD, vid mottagandet av Tyska Bokhandelns Fredspris 1978:
Intelligensen, förståndsgåvorna, är medfödda. I ett nyfött barn ligger inget frö varur det automatiskt spirar gott eller ont. Om barnet skall bli en varm, öppen, förtroendefull människa med förmåga till gemenskap eller en känslokall destruktiv ensamvarg, det avgör de som tar emot barnet i världen och lär det vad kärlek är eller också låter bli att visa det vad kärlek är. Ett barn som blir kärleksfullt bemött och som älskar sina föräldrar lär sig av dem en kärleksfull inställning till hela sin omvärld och behåller denna grundinställning livet ut. Vilket är bra, även om han eller hon inte kommer att höra till dem som avgör världens öden. Och skulle han eller hon mot förmodan råka bli en av dem som avgör världens öden, så är det tur for oss alla.

21 februari 2024

Familjehemsskildringar – del 25 – vår får första placering, en 15-årig pojke från Sudan

Jag träffade min fru för tio år sedan och hon hade då en femårig dotter. Vi flyttade ihop och gifte oss ganska snart. Min fru var familjehem med sin förre detta man och ville bli familjehem igen. Efter familjehemsutbildning och utredning fick vi får första placering, en 15-årig pojke från Sudan. Han kunde inte prata svenska och bara lite engelska. Det blev en utmaning. Vi pratade med gester och visade varandra saker för att lära honom och han lärde sig snabbt. Han började sjuan, och det gick bra. Min fru och vår dotter hjälpte honom mycket i början men han klarade sig snart bra själv. Tre år senare gick han ut grundskolan med höga betyg. Han läste natur på gymnasiet och utbildade sig sedan till lärare och har flyttat hemifrån. Det är fantastiskt att få se hans resa från att inte kunna göra sig förstådd till idag, som lärare. Vi är stolta över honom. Min frus driv har varit stor del till att vi lyckats så bra.

Läs fler familjehemsskildringar här
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ så vi kan nå fler 🙏🏼

 

18 februari 2024

Fler familjehem behövs! Det är en mening vi ofta hör både från medier och kommunerna. Lika ofta uttalas det från kommunernas sida att de önskar att fler familjehem fanns att tillgå i offentlig regi, inte inom de privata familjehemsföretagen. Och det är också något som ofta uttrycks både av media och individer, att privatiseringen ska minskas, helst fasas ut. Men varför finns det inte fler familjehem i kommunernas regi? Det enkla svaret är att man från kommunens sida inte gör nog för sina familjehem och att den privata sektorn erbjuder så mycket mer i form av stöttning, insatser och hjälp. Detta är långt ifrån något nytt.

I årtionden at familjehem upplevt sig stå ensamma i både lätta och svåra uppdrag där de inte får någon uppbackning från sin kommuns socialtjänst. Det är många som börjar som familjehem för kommunen men efter ett uppdrag väljer att antingen sluta helt som familjehem eller att gå över till ett konsulentstött familjehemsföretag. Man får faktiskt ta till termer som tondövhet från sittande och gångna regeringar. Hur har de inte fått bukt på detta? Istället för att kommuner ständigt ska förhandla med familjehemsföretag kan denna tid och dessa pengar riktas till insatser och stöd till familjehem. Istället för att betala dyra pengar till familjehemsföretag borde pengarna gå till att följa riktlinjer som talar om uppföljning av placeringar, hembesök, kompetenslyftning för familjehemmen… Listan är lång. Massiv omsättning av personal på landets socialtjänster finns även bland landets familjehem. Många fina familjer som haft uppdrag i många år orkar inte längre ta emot fler barn när kommunerna brister i sin del av uppdraget. Vi i Lilla hjärtat vänföreningen hör allt för ofta från familjehem som hör av sig till oss att de känner sig ensamma med barn som har komplexa problem, att de blir ifrågasatta och till och med motarbetade av kommunerna istället för att få stöd och hjälp. Uppföljningen av barnet och uppdraget är obefintlig och kontinuiteten med handläggare likaså eftersom de ser ryggen på den ena efter den andre handläggaren. Det säger sig själv, vill man att något ska fungera, måste man lägga tid och resurser på att det ska fungera långsiktigt. En arbetsgivare behöver göra sin del för att det ska fungera. Socialtjänsten behöver göra sitt. Kommunerna behöver göra sitt. De ytterst ansvariga behöver göra sitt, regeringen. Barn är barn och behöver finna säkerhet att vuxna gör sitt yttersta för att de ska ha det bra. Vuxna behöver ta sitt ansvar för en fungerande familjehemsvård.

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ så vi kan nå fler 🙏🏼

14 februari 2024

💕Alla hjärtans dag är en bra dag att sprida extra kärlek 💕
Swisha en gåva till Lilla hjärtat vänförening och stöd vårt arbete med alla små hjärtan i samhällsvård 💗

💗 Tillsammans gör vi skillnad! 💗

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

📢 Gilla, dela och följ så vi kan nå fler 🙏🏼
 

11 februari 2024

Vad innebär det att vara familjehem?

Familjehem gör skillnad! De gör ovärderliga insatser för barn och ungdomar, samt alla de vuxna omkring dem. Som familjehem kan du göra verklig skillnad för någon som behöver det. Det finns tusentals barn och unga i landet som behöver någonstans att växa upp utanför sitt eget hem.

Genom att öppna sitt hem och sitt hjärta kan man spela en avgörande roll för ett barn, ge det tillhörighet och stabilitet i sin vardag. Man kan skapa den plats som barnet kallar hemma. Man ska ha tid, plats och möjlighet att ta emot ett barn eller en ungdom som i många fall har en bakgrund av bristande omsorg. Man kommer att följa barnet genom det glada, det svåra och det nya.
För barnets bästa 💗 

10 februari 2024

Idag firar Tom sin 80-årsdag, och vi honom! Hans dotter hörde av sig och frågade om han fick samla in pengar till Lilla hjärtat vänförening på sin stora dag och det tycker vi är en alldeles fantastisk önskan. Tack Tom! Stort grattis på din dag från Lilla hjärtat vänförening!

Vi har genom åren fått in många förfrågningar om insamlingar vid högtider från människor runt om i landet och det känns både stort och fint att få sådana efterfrågningar. Engagemanget för barns rätt till trygga uppväxter och det genuina engagemanget för barns rättigheter vi ständigt möter, är så otroligt inspirerande och ger drivkraft för oss i föreningen att arbeta vidare. Vi tar oss också friheten att ta dessa förfrågningar som kvitto på att vi gör något bra och att de otaliga timmar vi alla i föreningen lägger ner på att stärka barnperspektivet i alla samhällsnivåer ger genomslagskraft. Vi är många i detta avlånga land som ser behovet av att hjälpa och som ser det som sitt livsmål att stärka upp där det behövs.

För barnens bästa 💗

💗 Hemsida: www.lillahjartat.com
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO
📢 Gilla, dela och följ så vi kan nå fler 🙏🏼

#barnetsbästa #barnensbästa #barnrätt #lexlillahjärtat #familjehemsvård

7 februari 2024

Nella 3 år och Lisa 9 år riskerar utvisning trots LVU och lång anknytning till sina familjehem. Det måste alltid ses som ett misslyckande när barn far illa, oavsett om det beror på brister i lagstiftningen eller i myndighetsutövningen. Lilla hjärtat vänförening är kritisk till att barns rättigheter får stå åt sidan för andra intressen, samtidigt ser vi att frågan är komplex. Om vårdnaden flyttas över till familjehemmet har barnet större möjlighet att få stanna i Sverige, men i Lisas ärende har en vårdnadsöverflytt (VÖF) hittills inte stoppat planerna på att verkställa hennes utvisning. Det strider mot barnets rätt till familjeliv, som är reglerat både i barnkonventionen och i Europakonventionen om man utvisar ett barn vars psykologiska familj består av ett familjehem i Sverige.

Dock finns det flera lagrum, konventioner och framtida risker att beakta för att barns rätt till trygghet ska få komma först. Lilla hjärtat vänförening anser att barn alltid ska ha lika stor rätt till sin psykologiska familj – alltså de som barnet upplever som sina viktiga anhöriga, som det har till sina biologiska föräldrar.

Syftet med VÖF är att ge placerade barn rätt till trygghet och stabilitet. Vi kan se att VÖF inte praktiseras i den omfattning som lagstiftaren avsett, vilket utsätter många barn i familjehemsvård för en stor risk att mista sin familj och sina psykologiska föräldrar. Flera utredningar har slagit fast att den lagstiftning som är avsedd att skydda barnen inte praktiseras i tillräcklig utsträckning. Vi önskar att barnens rättigheter stärks ännu mer, och även att lagstiftningen i större utsträckning implementeras i arbetet med placerade barn. För att placerade barn ska få rätt till stabilitet behöver begreppet rätt till familjeliv utvidgas. Ett barn som omfattas av vår skyddslagstiftning bör inte kunna utvisas om det riskerar fara illa.

 

4 februari 2024

Vi vuxna är så oändligt viktiga för de som växer upp och lär. Barn lär sig av vad de lever. Sedan växer de upp för att leva det de har lärt. De som väljer att få barn startar om cykeln.

💗 Hemsida: www.lillahjartat.com
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸 Innehavare av 90-KONTO

#barnsrätttillentrygguppväxt

 

3 februari 2024

DET HAR KOMMIT IN EN NY FRÅGA TILL LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENINGS ”FRÅGA OSS!”:

UTBILDNINGSFRÅGA

Fråga:
Vilka är ni som svarar på frågorna och vad har ni för utbildningar och erfarenheter?

Svar:
Vi är ett team av personer med olika utbildningar och livserfarenheter. Vårt mål är att återspegla så många perspektiv som möjligt – med barnet i fokus. Vi har socionomer med lång erfarenhet av arbetet med barn och samhällsvård. Vi har advokater med inriktning på socialrätt och familjerätt. Vi har också beteendevetare, psykolog och erfarna familjehem och nätvekshem.

Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss

💗 Hemsida: www.lillahjartat.com

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02

🌸Innehavare av 90-KONTO

30 januari 2024

Esmeralda. Vi minns dig. Åren går och vi Lilla hjärtat vänföreningen strävar vidare mot vårt mål att säkra upp barnens rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Vi har fått till lagändring i ditt namn, och vi har hjälpt otaliga barn och de vuxna omkring dem, i vår stödlinje. Vi knutit viktiga band med regeringar, myndigheter och andra barnrättsorganisationer. Men. Och det är ett stort men. Men trots att det nu gått flera år sedan du miste ditt liv, ser vi hur befintliga lagar, direktiv och riktlinjer inte blir använda av berörda myndigheter. Barn fortsätter att fara illa och förlora sina liv, likt dig, fast att det finns så mycket som kan göras för varje individuellt barn. Rådande lagstiftning hade kunnat rädda dig. Rådande lagstiftning hade kunnat rädda pojken Tintin, och en lång rad av barn vars liv släkts sedan du förlorade ditt. 

Vi lever i ett land där dömda personer nekas att arbeta med andras barn men kan få hela vårdnaden om sina egna. Tänk att de enda våldsoffren i vårt land som tvingas till att ha umgänge och leva med sina förövare är barn. Och tänk, det finns poliser som måste hämta barn för att genomföra umgängen, men de har inte mandat att skydda dem mot tvång. Fram till att lex Lilla hjärtat kom till, saknades kriterium för att föräldrar ska bli drogtestade inför att en placering kan upphöra, men denna lag gör en verklig skillnad för barns rätt till en trygg och säker miljö, fri från missbruk.

När du förlorade ditt liv förfasades många över hur det var möjligt att detta kunde ske och ändå har det hänt flera gånger därefter. Sanningen är att varningssignalerna både fanns och finns – hela tiden.

Åren går men du är ständigt lika närvarande. Den tunga sanningen är att du kunde räddats om kompetensen funnits, om lagarna efterföljts, om ditt ombud varit på din sida samt om domstolen haft den kunskap de behövt för att förstå hur missbruk och våldskapital påverkar människor. Det är hjärtskärande att barn inte får den trygghet de ska ha, att det finns vuxna som av olika skäl sätter sig själva före sina barn. Det finns gedigen forskning och oräkneliga professionella utredningar som visar på vad och hur vi kan förändra. Vi måste alla hjälpa till att ta fram och genomföra en strategi för att förhindra att barn far illa. Politiker måste avsätta tillräckliga resurser för att barns rättigheter ska kunna införlivas, genom hela vårdkedjan. Det ska fungera i praktiken, det ska ske förebyggande, det ska ske innan ett barn går bort – inte bara låta bra på papper.

Idag är en smärtsam dag. Vi minns dig Esmeralda som vi lärt känna genom din familjehemsmamma, vår ordförande Melinda. Vi arbetar varje dag för barns rättigheter och strävar idogt för att bättra det som felar i vårt samhälle. Vi gör det för att hedra och minnas dig, och för att göra framtiden lite ljusare för alla våra barn.

29 januari 2024

Jag är lärare och min fru förskolelärare och vi har två egna barn som är 6 och 4 år gamla. Vi blev kontaktfamilj för ett år sedan till en flicka som är knappt året yngre än vår äldsta dotter. Eftersom vi ändå lever småbarnslivet med allt det innebär kände vi att det bästa är att med barn i ungefär samma ålder som våra egna. Vi började med att ha lilla ♥ hos oss en helg i månaden men nu bor hos oss cirka två veckor i månaden. Det har inneburit att vi har hämtningar och lämningar till hennes förskola och mycket kontakt med hennes morföräldrar som är en stor del av hennes nätverk. Vi saknar henne mycket de veckor hon inte är här. Det är jobbigt för våra barn att säga hejdå men väldigt kul när hon kommer tillbaka. Vi har blivit hennes andra hem och vi märker hur hon trivs att bo med oss.

Läs fler familjehemsskildringar här

28 januari 2024

Sammanbrott i vården brukar man kalla det när ett barn flyttas utan att målet med vården är uppnått – alltså att barnet kunnat återförenas med vårdnadshavaren. Sammanbrott är ett stort problem och drabbar många barn inom samhällsvården idag. Sammanbrott innebär som regel stora konsekvenser för det enskilda barnet som tvingas byta hela sin invanda miljö, och alla de relationer som byggts upp med familjehem, vänner, skola och aktiviteter. LHV tar varje år emot många ärende från både familjehem och vårdnadshavare som vill stoppa flyttar som sker mot barnens vilja. I de fall minst en av vårdnadshavarna står på barnets sida kan flyttar ibland stoppas och barnen får vara kvar i det familjehem där de trivs och mår bra. I de fall flytten inte överklagas av vårdnadshavare spelar barnets inställning till flytten sällan eller aldrig någon roll.

Barnet har inte heller rätt till ombud vid omplacering och familjehemmen har inte någon juridisk rätt att motsätta sig flytten eller be om att få saken prövad. Detta innebär att många barn flyttas på grunder som aldrig har möjlighet att prövas ordentligt och kallas inte sällan för att familjehemmet har samarbetssvårigheter. I en del ärenden har relationen med socialtjänsten blivit så sårig och tärande att flera familjehem i förtvivlan sagt upp sina uppdrag, något de ofta djupt ångrar i ett senare skede. Uppsägningen är många gånger ett rop på hjälp och ett symptom på uteblivet stöd och en bristande kommunikation.

LHV har vid flera tillfällen kunnat vara behjälpliga i att häva konflikten och stötta familjehemmet i att fortsätta sitt uppdrag och förbättra sin relation till ansvarig socialtjänst. Varje gång LHV kan förbättra kommunikationen med socialtjänsten och en stabilare vård i familjehemmen gläder vi oss enormt. Varje barn som kan skyddas mot uppbrott och sammanbrott i vården är en stor seger.

I en del ärenden kontaktas vi av chockade familjehem där barnet precis flyttats, ofta med mycket kort varsel. Familjehemmet och andra som stått barnet nära kliver in i en kris och en sorg.

28 januari 2024

Lilla hjärtat vänförening tackar för Barnafridsdagarna 2024 i Linköping.

Barns rätt till en uppväxt fri från våld och övergrepp är en viktig rättighet för barnens liv, hälsa och utveckling. 

Lilla hjärtat vänförenings ambition är att vara en kunskapsbaserad verksamhet vilket gör att det är oerhört viktigt för oss att vi håller oss ständigt uppdaterade genom vår närvaro i olika utbildningar och event gällande barns rättigheter.

💗
Hemsida: www.lillahjartat.com
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

27 januari 2024

Barnafridskonferensen i Linköping på Linköpings konsert och kongress 2024, viktiga dagar och såklart är Lilla hjärtat vänförening här.

Barnafridskonferensen bjuder på en lång rad otroligt viktiga och informativa föreläsningar, bland andra ”Att höra barn, vad samhället behöver förstå” med Julia Korkman, ”En uppväxt fri från våld. Hur kan förbättringskunskap stötta vägen från det övergripande målet till resultat för barnen?” med Boel Andersson Gäre, ”Child sexual abuse is preventable, not inevitable”, med Elizabeth Letourneau, polisens ”Backa barnet, från ord till handling”.

Utställningshallen är full av både besökare och otaliga utställare som språkar om alla dessa viktiga ämnen som berör barns rättigheter och problematiken som ligger bakom en trygg uppväxt. Tänk så mycket samlad och viktig kunskap det finns. Allt detta taggar och stärker andan i vårt arbete att jobba vidare i föreningen, säkra i tanken om att det finns många som arbetar för att nå samma mål som vi.

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

21 januari 2024

Familjehemsvård är en fläta av många myndigheter och privatpersoner som tillsammans sluter samman för att säkra ett barns uppväxt, en trygg uppväxt fri från vanvård. Just vanvård, våld i nära relation mm är orsaker som ligger till grund för ett omhändertagande av barn och dessa barn får växa upp med olika trauman i bagaget från sina tidigare levnadsförhållanden. En viktig del i dessa barns läkeprocess är att få hjälp från BUP för att bearbeta vad de varit med om, för att läka och stärkas som individer, för att lära sig förstå vad som hänt och bearbeta detta. Vänteköerna till landets BUP-mottagningar blir allt längre. I flera regioner är väntetiden över 3 år lång och under den tiden hinner det hända väldigt mycket i en ung människas liv. Trauman och psykisk ohälsa låter sig inte läka utan hjälp, utan gror och kan göra än mer skada än den initiala händelsen åsamkat. Redan utsatta barn blir ännu mer utsatta och deras mående påverkar allt i deras liv, allt från skolgång till möjligheten att fungera i det familjehem de blivit placerade i. Förhållandena i familjehemmet barnet placerat i blir omöjliga och barnet flyttas vidare från hem till hem och får allt sämre chans att återhämta sig och läka. BUP är bara en av alla myndigheter som barnet kommer i kontakt med under sin resa som placerad, och andra myndigheter likt BUP har allt länge väntköer, allt sämre möjligheter att hjälpa och tillmötesgå de behov ett omhändertaget barn har. Samtliga instanser i familjehemsvård måste förstärkas, ges mer resurser för att hjälpa de små. Hela poängen med LVU och omhändertagande är att göra en ung människas liv bättre än vad det varit, och det är av högsta vikt att landets myndigheter har möjligheter att tillgodose detta.
Familjehemsvården behöver stärkas, för barnens bästa.

20 januari 2024

Familjehemsskildringar – del 20 – familjehem i cirka tjugo år. 

Vi har varit familjehem i cirka tjugo år nu och vi har haft många placeringar med diagnoser och drogproblematik. Vi har varit lite som en sista utväg om inga andra placeringar har lyckats. Vi har jättefin kontakt med kommunen och är väldigt nöjda med hur samarbetet fungerar. Utan det hade det aldrig fungerat. Vi kan höra av oss med frågor om allt och de är alltid väl insatta i ärendena vi har så vi kan ta upp jobbiga frågor med dem. Vi har själva haft barn som haft problem med droger och det var en lång kämpig väg för oss som familj att hjälpas åt, lära oss och känna att vi tillsammans klarade få vår son drogfri. Vi lärde oss mycket och ville hjälpa andra barn för det är ett tungt uppdrag att ha barn med drogproblem i hemmet och många familjehem klarar inte av det. Vår son som är vuxen nu hjälper till mycket och är ofta den som bryter isen när nya placeringar kommer till oss. Han har blivit som en storebror för många av de som bott här.

Vi har plats för fyra placeringar som nästan alltid är tagna och det känns roligt att se barn lämna när man vet att det ordnat sig för de och de kan flytta hem igen och få det bra. De flesta placeringar har slutat lyckligt och det känns så skönt att se att det vi gör för barn och unga gör skillnad. Vi följer dem så långt vi kan efter att de har lämnat oss och håller kontakten. De får inte känna att vi inte finns här med bara för att de har flyttat vidare. Vi har fortfarande kontakt med vår första placerade pojke som kom till oss med drogproblem som vi fick hemskola och ta hand om för tjugo år sedan. Idag kommer han och hälsar på oss med sin familj och barn ofta.

Läs fler familjehemsskildringar här

17 januari 2024

Vi i Lilla hjärtat vänförening verkar för att stärka barns rättigheter, bland annat genom Lex Lilla hjärtat. Ett barn har, precis som alla andra människor, omistliga rättigheter. Och de ska tillgodoses i alla skeden ❤️

 

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸 Innehavare av 90-KONTO

16 januari 2024

DET HAR KOMMIT IN EN NY FRÅGA TILL ”FRÅGA LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENING”:

Fråga:

Har jag som familjehem stöd i lagen i frågan om att bioförälder ska genomgå drogtest före umgänge med barnet? Barnet som nu är 17 månader har varit placerat hos mig i ett år, inget umgänge på 11 månader förutom enstaka FaceTimemöten, bioförälder tung narkotikamissbrukare och psykiskt sjuk. Tack på förhand!

Svar:
Tack för att du vänder dig till LHV med din fråga. Som familjehem har du inte stöd i lag att kräva drogtest av en förälder inför umgänge. Faktum är att inte heller socialtjänsten har det. Däremot kan socialtjänsten erbjuda förälder drogtest för att påvisa sin nykterhet inför umgängen. Det kan bedömas vara en förutsättning för att umgänge ska kunna genomföras.

Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss!

14 januari 2024

Önskelådan – Det har kommit ett önskebrev från familjehemspappa David: DAVIDS ANSÖKAN TILL ÖNSKELÅDAN

Hej!!
Måste bara börja med att lovorda er för allt jobb ni gör💜

Vi blev familjehem till Zara 2022. Vår familj består nu av familjehems mamma My och familjehemspappa David och familjehemsbarnet Zara 7år. Vi har båda biologiska barn sedan tidigare men de är utflugna nu.

Zaras föräldrarna kommer ursprungligen från östra Afrika. Zara och hennes bröder bodde med mamma i Mellansverige men blev omhändertagna i 2020 då de blivit utsatta både psykiskt, fysiskt och ev. sexuellt. Barnen hade oftast inte mat för dagen. Storebror och Zara fick ”skaffa mat” och vissa dagar fanns ingen mat alls. Det fanns varken regler eller rutiner utan de fick ”klara sig själva”, ta hand om varandra och språket var väldigt torftigt.

Zara har bott i 2 olika familjehem innan hon kom till oss och vi har förstått att i det första familjehemmet blev hon också utsatt för våld. När hon kom till oss fanns lite kläder, en liten cykel med stödhjul och några gosedjur. Vi fick till oss att hon var väldigt aktiv tjej och kunde inte sitta stilla och leka och fick inte använda dockor pga. sexuella lekar. Vi har påbörjat utredning för både trauma och ADHD och vissa dagar är jobbiga men vi ser ändå stora framsteg.

Sedan hon kom hit i juni så har mycket hänt! Efter bara några dagar skaffade vi en ”stor” cykel utan stödhjul och hon cyklade själv efter bara några minuter. Hon började simskola och simmar nu både bröst, ryggsim och dyker. Hon började på friidrott och fotboll och från att ha svårt att leka till att nu ha en massa kompisar. Vi införskaffade dockor och tillsammans lekte vi med dom och nu kan hon leka själv. Hon lekte en del med lego på fritids så i julklapp fick hon en massa Lego Friends som hon nu kan sitta och bygga och leka med i timmar. Vår önskan till er vore att få ta med henne till Legoland eftersom hon älskar sitt lego och att det är det som kan få henne att sitta ned och leka.

Mvh My och David

Läs om och ta del av familjehemmets önskan och resa här.

13 januari 2024

Familjehemsskildringar – del 23 – vi har varit kontaktfamilj i över 25 år. Oj var börjar jag? Jag heter Katrin Larsson och har varit kontaktfamilj och kontaktperson i över 25 år nu. Jag kan inte tänka mig något annat. Jag har alltid velat hjälpa andra och tyckt om att jobba med människor men jag har inte haft tiden det krävs att vara familjehem. Det är så givande att få ta hand om unga som behöver stöd i livet genom att finnas där, göra saker tillsammans och finnas till hand när det behövs.

Jag har man och fyra barn och det har alltid känts naturligt för oss att ha extrabarn omkring oss. När vi började som kontaktfamilj var det bara jag och min man. Vår första ungdom var en flicka som precis fyllt 15 år och var gravid. Hon var bara några år yngre än vi var och det kändes både konstigt och väldigt spännande att få följa henne och hennes lilla flicka som kom några månader senare. Hon hade det tufft hemma och flyttade senare till behandlingshem tillsammans med sin dotter. Var de är idag vet jag inte. Vi förlorade kontakten.

Som kontaktfamilj avlastar vi andra familjer som har för mycket på sin tallrik och vi har många gånger fått frågan om inte vi också behöver avlastningsfamilj som har fyra barn, tre hundar, fem kaniner, en undulat och fulltidsjobb men det är så vi lever och det ska vara mycket fart och göra. Vi engagerar oss som familj och det är tufft ibland för vissa ungdomar behöver mer hjälp än andra. Vi har alltid tagit emot tonåringar för det har passat oss bäst.
Kontakten med socialtjänsten har varierat. Det har inte alltid fungerat bra med informationen från dem till oss eller ungdomen men på det stora hela har det gått bra. Ibland ställer ungdomarnas föräldrar enorma krav som inte alls tillhör uppdraget och det är svårt att förklara vad vi förväntas göra och inte. Sånt borde socialtjänsten informera bättre om tycker vi. Jag minns framförallt en pojke som kom till oss under flera år som kom i smutsiga och slitna kläder. Jag ringde hans mamma som tyckte att det fick vi köpa nytt till honom men det ingår ju inte i vad vi ska göra, men det slutade med att vi gjorde det i alla fall. Det var ju synd om pojken. Vi fick reda på senare att barnens pengar gick till annat än barnen i pojkens hem.

Jag tycker fler ska vara kontakthem. Det finns säkert många som har vilja och engagemang men som inte tagit steget ännu. Till dem vill jag säga att det ger så väldigt mycket att få skapa fina relationer och se hur barn växer som personer. Att vara kontaktfamilj har varit bra för hela familjen. Vi fokuserar tillsammans på någon annan några timmar i månaden och det får oss att reflektera över oss själva också, att vilja mer, och att göra mer.

12 januari 2024

Vård i familjehem bör i enlighet med gällande lagstiftning, Socialtjänstlagen, utformas så att den främjar enskildas samhörighet med anhöriga och andra närstående samt kontakt med hemmiljön. Utformningen av umgänget och dess syfte kan däremot ha olika syften och målsättningar. Lilla hjärtat vänförening får in flera frågor rörande familjehemsplacerade barns kontakt med nätverk och anhöriga. När socialtjänsten ska ta ställning till hur ett umgänge ska utformas utgår de ifrån lagar, forskning och barnets bästa. Det är viktigt att alla inblandade kan samarbeta för att hjälpa barnet på bästa sätt så att kontakten känns trygg och meningsfull.

Kontakten mellan föräldrarna och det familjehemsplacerade barnet har olika funktioner, vilket är viktigt att prata om, för att det ska blir tydligt och i enlighet med vårdens inriktning.

Umgänget kan syfta till:
– att främja en återförening mellan barnets och dess föräldrar
– att barnet ska ges möjlighet till en bibehållen anknytning och bevara viktiga relationer

– att motverka en idealisering av föräldrarna och ge barnet en förståelse för grunden till placeringen
– att bidra till kontinuitet och tillgång till ursprung och livshistoria som även kan gynna barnets identitetsutveckling
– att skapa förutsättningar till ett förbättrat välmående genom en trygg kontakt med viktiga personer och ge förutsättningar till att reparera relationer

11 januari 2024

Tävlingen är avslutad och vi i Lilla hjärtat vänförening vill tacka alla som deltagit genom att tagga vänner och dela vår lilla film om föreningen som ligger först i vårt flöde 💗

Fortsätt gärna dela våra inlägg och uppmuntra fler att följa oss
🙏

Vinnaren av ett signerat exemplar av Melinda Jacobs underbara barnbok Hitta hem är @lindabystrom86

Ytterligare tre vinnare får ett kit med föreningens fina armband och reflex, de vinnarna är @nybyggedrottningholm @olssonannesofie @laslusenilinsen
🥳

Stort grattis till er
🎁

Ta kontakt med oss via PM och meddela era adresser
💗

7 januari 2024

Kommunikation, del 1 – fokus nätverk: god kommunikation, en nyckel för familjehem.
Genom mitt arbete i Lilla hjärtats stödlinje har jag ynnesten att varje vecka prata och skriva med både familjehem, biologiska föräldrar och andra viktiga anhöriga som är djupt engagerade i ett eller flera barn. När vi blir kontaktade i ärenden där barn slits mellan olika vuxna så grundar sig konflikterna ofta i en icke fungerande kommunikation. Ofta har det gått så långt att parterna har otroligt svårt att mötas. Alla har på vars ett håll borrat ner hälarna i sin bild av vad som är rätt och fel. Det krävs oerhört mycket för att de vuxna i detta läge ska förmå sig att öppna upp för varandras olika perspektiv, men det är inte omöjligt! En förmåga att ta in flera olika perspektiv är dessutom helt avgörande för att barnet ska kunna sättas i centrum.

Ett erfaret familjehem som jag hade glädjen att tala med sa en gång till mig: ”vi blev familjehem för att vi älskar barn men vi har förstått att vi nästan måste älska och förstå vuxna ännu mer.” Runt varje barn man tar emot i sitt hem finns flera vuxna anhöriga, ofta med olika typer av trauma och problematik i bagaget. Eftersom barnet är placerat finns det också en sorg, ibland en enorm saknad och inte sällan en känsla av vanmakt och utanförskap. För barnet är en god relation med det biologiska nätverket och andra viktiga personer som funnit i hens liv, som tex andra familjehem eller jourhem, viktiga att ta vara på. Det blir ett stort arbete att värna om dessa relationer men det är otroligt viktigt att barnets relationer inte klipps av på det sätt som vi ser förekommer i många placeringar. De barn som verkar må allra bäst är de som har vuxna omkring sig med goda eller åtminstone fungerande relationer. Man kan likna det vid att vara barn i en skilsmässa. De flesta kan enas om att vuxna som kan sätta sina egna känslor åt sidan och värna om barnet är det allra bästa. Inte helt sällan är det någon vuxen, oftast den med bäst kommunikativ förmåga som får ta det största ansvaret och därmed också de största smällarna, för barnets skull.

Det kan ofta kännas ganska otacksamt och orättvist när man är den vuxna som ska parera och balansera andra vuxnas problematik för att kunna bära barnet så tryggt som möjligt genom möten med sitt nätverk. Men det är att i ordets sanna betydelse vara en ansvarsbärare. Vi bär ansvaret för barnets relationer och vi har barnets liv i våra händer.

– Johanna, LHV, Stödlinjen.
Rulla till toppen