Författarfotografi av Sabina Wixner

JOHANNA BERGSTRÖM – RÄDDA KANINERNA, OLIVIA!
Rädda Kaninerna, Olivia! av Johanna Bergström, författare, föreläsare, journalist och pedagog. Rädda Kaninerna, Olivia! handlar om Olivia som går i trädgården och vaktar sina kaniner, eftersom pappa har sagt att räven kan ta dem. Men där finns också Olivias riktiga föräldrar som kommer ibland, tillsammans med tanterna och farbröderna. Då måste Olivia vakta kaninerna extra noga. Annars kanske räven tar dem. 

Rädda kaninerna, Olivia! är en bok som handlar om att växa upp i familjehem och att själv få bestämma var man vill bo, och om det viktiga att lyssna till barns tankar och känslor. Boken kommer ut den 27 januari. Boken gör vuxna ämnen pratbara för barn och skapar förutsättningar för barn att förstå hur livet i familjehem kan se ut. Boken vänder sig till barn från fem år och uppåt, men kan med fördel även läsas av vuxna, inte minst yrkesverksamma inom socialtjänsten. Johanna har även skrivit boken “Utan mig har hon ingen”. 
 
Johanna Bergström berättar att:  
När jag var liten läste jag hur mycket som helst. Jag läste om många olika öden, trots att inga av dessa speglade en av mina mest tabubelagda erfarenheter – att växa upp som familjehemsplacerad, något jag kände skuld och skam över.  För ungefär ett år sedan ville jag berätta för mina egna barn om min uppväxt. Jag tänkte: vad kan passa bättre än att använda en barnbok som samtalsöppnare i ett ämne som det annars kan vara svårt att hitta ingångar till? Så jag gick till bibliotekets barnboksavdelning och letade bland hyllorna, utan att hitta någon passande bok. Även bibliotekarien hjälpte mig att leta, och såg snopen ut när hon till slut gav mig det närmsta hon kunde hitta: bok om en adopterad flicka från Kina.

Samma kväll läste jag boken för mina barn, och försökte då göra om innehållet så att det skulle stämma överens med min egen uppväxt. Men det kändes fattigt. Så jag bestämde mig för att skriva en egen bok, och jag tänkte: ”Vad hade jag själv behövt läsa för att känna igen mig när jag var liten? Vilken bok hade behövts finnas på det bibliotek där jag själv en gång stod och bläddrade som liten?” Det kom så småningom att bli boken Rädda kaninerna, Olivia!. 

Om en vuxen stuckit en bok om familjehemsplacering under näsan på mig som barn hade jag förmodligen blivit skrämd och undvikit boken. Men med boken Rädda kaninerna, Olivia! har jag, med Staffan Gnosspelius John Bauer-inspirerade troll, velat ge barnen en möjlighet att själva få välja på vilket sätt de vill läsa boken – om trollet Olivia eller om Olivia och hennes rädsla att bli fråntagen de fosterföräldrar hon upplever som hennes ”riktiga” föräldrar. 

Min förhoppning med boken är att den ska ge barn en möjlighet att känna igen sig, vara sig man är familjehemsplacerad eller på något annat sätt känt sig utsatt, ensam eller rädd under sin uppväxt. 


Läs mer om Johanna Bergström och hennes böcker här.



error: Ajabaja! Skyddat material. © Lilla hjärtat vänförening
Rulla till toppen