30 december 2023
30 december 2023
Jag och min man har varit jourhem i fyra år nu och har aldrig ångrat att vi valt göra detta. Vi öppnar vårt hem och delar av vår omsorg och värme. Och när barnen lämnar finns de alltid kvar i vårt hjärta.
Vi har barn i vårt hem under soc utredningstid fram till de hittar en permanent lösning. Ibland har man tur och får reda på en placering några dagar innan barnet kommer och ibland blir det akuta samtal från soc mitt i natten. Ibland hinner vi inte förbereda oss mentalt när det bara är någon timmes varsel till att barnet kommer men vi får göra det bästa av situationen.
Jag har alltid drömt om att bli jourhem men det har inte passat in i vårt liv förrän för fyra år sedan, men jag har i många år sparat leksaker och kläder till små barn. Våra barn är stora nu och vi har massor av plats hemma, bra rutiner och kan ta emot nya placeringar när som helst.
Jag fick säga upp mig från jobbet när vi började ta emot barn för att kunna vara hemma och ta hand om placeringarna och det har jag aldrig ångrat. Den senaste placeringen kom med två poliser mitt i natten så det gäller att vara flexibel. Vi har haft 15 barn hos oss sen vi började och den längsta placeringen varade 11 månader. Jag tycker fler ska bli jourhem och hjälpa barn.
Läs fler familjehemsskildringar här: https://www.lillahjartat.com/familjehemsskildringar/
29 december 2023
Såhär gör du för att delta i tävlingen:
Kommentera under detta inlägg och tagga så många vänner du kan!
Dela Lilla hjärtat vänförenings informationsvideo i dina stories och uppmana dina vänner att följa oss så att kontot kan växa. Videon hittar du som vårt första inlägg här på Instagram
Vinnaren av ett signerat exemplar av Melinda Jacobs barnbok ”Hitta hem” presenteras den 10 januari! Ytterligare tre personer kommer att vinna Lilla hjärtat vänförenings reflex, armband och pin.
Hitta hem är en varm skildring av att bo i familjehem. Boken tar upp många vardagsnära situationer och gör den till en fin bok för alla familjer och den öppnar upp för samtal med barnen. De sista sidorna av boken avslutas med barns rättigheter och var man kan få hjälp om man behöver det.
27 december 2023
I år går priset till en person som ”genom banbrytande insatser befrämjat barns och ungdomars sociala förhållanden i vårt land med fokus på barns rättigheter när föräldrar har svårigheter”. Vi i LHV vill SÅKLART nominera vår enastående ordförande Melinda Jacobs för henne insatser för barn i utsatthet.
Melinda har sedan hon blivit myndig öppnat sitt hem för barn i samhällsvård både som kontakt- och familjehem. Hon har med sin livserfarenhet som familjehemsmamma skrivit böcker i ämnet riktade både till vuxna och barn, böcker som speglar både barn och vuxnas roll i hur det är att vårda eller bli omhändertagen enligt LVU – lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Hon öppnade ögonen på hela svenska befolkningen genom att gå ut offentligt med sin historia om Lilla hjärtat, Esmeralda och har intensivt arbetat för alla barn och ungas rättigheter genom att starta och driva barnrättsföreningen Lilla hjärtat vänförening. Genom sin otroliga utstrålning, säkra ton och kunnighet har hon satt barnrätt på agendan både hos politiker, i media och i det svenska barnrättslandskapet. Hon har arbetat med både röd och blå regering för att driva fram lagen lex Lilla hjärtat, barnets bästa när vård enligt LVU upphör, samtidigt som hon rår om och säkrar en trygg uppväxt för LVU-placerade barn i sitt hem. Melinda är en sann och stark barnrättshjälte vars arbete inte går att ta miste på. Det är därför vi i Lilla hjärtat vänförening både stolt och helhjärtat nominerar vår ordförande, Melinda Jacobs till årets barnhjälte! Och vi tycker att våra fantastiska följare ska göra det också.
Rösta rosa
Stöd Melinda du också – skicka din nominering till mail info@allmannabarnhuset.se senast den 12 januari 2024.
26 december 2023
Jag har alltid varit intresserad av barn med särskilda behov, så trots mitt arbete med barn och ungdomar i 35 år så valde jag att göra detta vid sidan av mitt ordinarie arbete. Då det tidigare uppdraget avslutades naturligt (eget särskilt boende) så kontaktade jag min kommun för att anmäla mitt intresse för något uppdrag. Ganska snart fick jag höra att en pojke med en diagnos var tillgänglig för en insats. Han var 5 år och jag var hans första avlösare. Det började i lekparker, sedan biobesök och till slut gymträning. Vi har också gått många promenader och gjort utflykter (två söndagar i månaden). Då vi träffade personer på allmänna platserna presenterade han mig som ”sin Maria”, ungefär som att alla hade en egen sådan. Så gulligt!
Jag var hos honom och familjen i 10 år, tills han var 15 år. Då hette det ledsagare. Han skulle börja gymnasiet och ville ha helgerna fria till att träffa nya vänner, vilket var fullt förståeligt för mig istället för att ha en ”extramamma”. Vi gjorde ett fint avslut med fika hemma hos familjen. Jag hade gjort ett fotocollage till honom och fick en fin present av familjen.
Dessa uppdrag har givit mig (och delvis min familj) så mycket! Att få känna sig behövd och viktig som person/relation och kunna ge tillbaka ger så otroligt mycket. Att ha funnits för dessa barn/ungdomar och deras familjer går inte att mäta i pengar, det är inte därför man gör det. Att ha funnits i deras liv under så lång tid är en ynnest. Flickan har inte mycket tal men pojken sade flera gånger till mig att jag kändes som en i familjen. Det var fint att höra. Han mindes inte hur det var innan jag kom in i hans liv, 5 år gammal.
Läs fler skildringar här: https://www.lillahjartat.com/familjehemsskildringar/
24 december 2023
Vi vill tacka alla våra fantastiska följare för att ni är med oss och intresserar er för viktiga ämnen som barns rätt till en trygg uppväxt. Vi hoppas att vi alla får en riktigt fin, vit – i dubbel bemärkelse – jul och att ni följer med oss även nästa år!
Ta hand om varandra över jul och nyår!
21 december 2023
Hemsida: www.lillahjartat.com
Mail: info@lillahjartat.com
Stöd oss med swish: 123 900 82 02
Innehavare av 90-KONTO
19 december 2023
Vid akut fara 112
Alkohollinjen 020 84 44 48
Anhöriglinjen 0200 239 500
Anonyma Alkoholister 08 720 38 42
Anonyma Narkomaner 07701 11 38 00
Barnfrid 013 28 10 00
BRIS 116 111
Brottsofferjouren 116 006
Föräldralinjen 020 85 20 00
Hjälplinjen 0771 22 00 60
Jourhavande medmänniska 08 702 16 80
Kvinnofridslinjen 020 50 50 50
Polisen 114 14
Självmordslinjen 90 101
Ätstörningslinjen 020 20 80 18
17 december 2023
16 december 2023
Grattis till vinnarna! Grattis till lindavmnilsson som vinner Magelene Thiger och Sandra Brunnströms bok Hedda och Vera flyttar, och till grattis till de fem vinnarna av Lilla hjärtatarmband emma_aka_doris, bellajac9, Susanne Södergren, Louise Annelo Steiner och Annica Natanaelsson Fd Pettersson. För er som har vunnit önskar vi att ni skickar er adress samt länk till hej@lillahjartat.com så att vi kan skicka er vinst till er.
Tack alla för att ni deltog i vår tävling!
Vi önskar er alla en riktigt fin Jul och Gott Nytt År!
16 december 2023
Är du på jakt efter den perfekta julklappen?
Ge bort ett gåvobrev!
En gåva som visar omtanke och hjälper Lilla hjärtat vänförenings arbete för barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt.
Klicka hem vårt gåvobrev från https://www.lillahjartat.com/gavobrev/
Tack för ditt stöd!
Hemsida: www.lillahjartat.com
Mail: info@lillahjartat.com
Stöd oss med swish: 123 900 82 02
Innehavare av 90-KONTO
15 december 2023
Är din julklappshopping inte klar? Perfekt! Köp en julklapp som visar omtanke i vår fina vänbutik! Genom att köpa något i vår webbutik hjälper Lilla hjärtat vänförenings arbete för barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt.
Ta en titt här: https://www.lillahjartat.com/butik
Hemsida: www.lillahjartat.com
Mail: info@lillahjartat.com
Stöd oss med swish: 123 900 82 02
Innehavare av 90-KONTO
13 december 2023
10 december 2023
9 december 2023
9 december 2023
Hjälp oss att hjälpa. Visa ditt stöd för alla barns rättigheter genom att hjälp utsatta barn och vårt arbete för att förändra det svenska rättslandskapet för alla barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Ge ett bidrag till Lilla hjärtat vänförening och bli en del i vårt arbete att hjälpa barn och unga i utsatthet.
Vi i Lilla hjärtat vänförening arbetar för att det som hände Lilla hjärtat, Esmeralda, aldrig ska få hända något annat barn igen. Vi samarbetar med både svensk och norsk regering för att stärka barns rättigheter samtidigt som vi hjälper på individnivå i vår stödlinje dit alla kan söka med frågor rörande rättigheter för barn, vårdnadshavare och familjehem.
Sommaren 2022 blev lex Lilla hjärtat lag, en milstolpe för oss i LHV och för det svenska barnrättslandskapet. Vi arbetar vidare för fler lagartiklar till denna lag samtidigt.
Kunskap om barns rättigheter och att aktivt använda sig av de lagar och direktiv som finns torde vara en självklarhet men vi ser ofta i de barnfall vi får till oss att vi är långt ifrån i hamn med att få alla vuxna att ta sitt vuxenansvar när det kommer till just barns rättigheter.
Alla barn är alla vuxnas ansvar!
7 december 2023
7 december 2023
6 december 2023
Fråga oss en fråga här.
3 december 2023
2 december 2023
1 december 2023
Läs om Selma här.
Läs om Selmas bror Sam här.
30 november 2023
Onsdag den 29 november 2023 presenterade statsministern och socialtjänstministern att en utredning inleds som ska titta på en utveckling av Lex Lilla Hjärtat, vilket gläder oss i föreningen. Utredningen ska bl.a. titta på möjligheten att ställa krav på minst 1 års uppföljning efter att LVU-vård upphör samt krav på drogtester. Nu hoppas vi att detta kommer på plats snart så att inte fler barn behöver gå samma öde tillmötes.
Alla barn behöver stabila vuxna och en långsiktig trygghet. Det ska inte enbart eftersträvas förändring när det uppmärksammas stora brister, såsom Lilla hjärtat tragiska öde, utan dessa frågor behöver alltid förbli viktiga och prioriterade. Trots att Sverige idag är är ett av de främsta välfärdsländerna far fortfarande många barn illa. Regeringen lägger fram en förstärkt satsning på det förebyggande arbete och tidiga insatser för att stötta familjer och barn. I första hand ska målet vara att barn ska kunna få möjlighet att vara kvar i sina familjer, varför regeringen nu satsar på att tillföra medel till bland annat tidigt föräldrastöd. När insatser som sådan inte blir tillräckliga och barn ändå riskerar att fara väldigt illa behöver samhället kunna agera skyndsamt för barnet skydd. Lilla hjärtats tragiska öde berörde hela svenska folket och regeringen vill nu agera och säkerställa att barns rättigheter ska säkras, att ytterligare förändringar sker för att det som hände Lilla hjärtat inte ska upprepas.
27 november 2023
26 november 2023
25 november 2023
Domaren som dömt i målet mot barnens mamma, berättar i en intervju med SVT att det är ovanligt att få fällande domar gällande misshandel av barn, men att fallet med syskonen från Gällivare var annorlunda då det fanns ”väldigt bra bevisning”. Sam och hans syster har enligt svensk lag en rad rättigheter som kommunens anställda vid hemflytten helt förbisåg. Istället för att låta barnen komma till tals, intervjua berörda runt barnen, och ta in den information som fanns om misshandel, flyttades barnen snabbt från sina familjehem. Enligt svensk lag får barn endast flyttas akut om en hemsituation bedöms allvarlig med risk för liv och hälsa, något socialnämnden inte tog i beaktande när de med två timmars varsel skulle flytta Sam från sitt trygga familjehem. Sams lillasyster flyttades kort därefter helt utan förberedelse och när detta skedde inleddes en granskning av Ivo. Granskningen har pågått under mer än ett års tid och förväntas bli klar snart.
Läs om Sam här.
24 november 2023
23 november 2023
Tyvärr har barn i Sverige mycket begränsad tillgång till rättskipning för de fall de inte håller med om sin placering eller inte får en önskad placering utredd som familjehem. Barn har rättigheter som regleras i nationella lagar, men även i internationella konventioner, bland andra i Föräldrabalken och barnkonventionen. En särskild viktig artikel i barnkonventionen är artikel 3 där det framgår att det i första hand vid alla beslut som rör barn ska beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. I praktiken ges inte barn obegränsade möjligheter till att kunna överklaga beslut som rör dem vilket framkommer tydligt av det faktum att barnet nästan alltid behöver ha sin vårdnadshavares godkännande för att framföra ett klagomål, en ställföreträdare eller annan juridisk konstruktion. Särskilt begränsade är barns rättigheter när de är under 15 år gamla. Ett moment 22 när förövaren är den som är vårdnadshavare till de vars röster den har ansvar för.
Till barnkonventionen finns tre tilläggsprotokoll varav den tredje ger barn möjlighet att lämna in klagomål till FN:s barnrättskommitté som i sin tur granskar ärendet. Protokollet om individuell klagorätt är ratificerat av närmare 50 stater, bland annat Finland, Danmark och Tyskland. Sverige är dock inte en av de länderna. Detta innebär dessvärre att barn i Sverige inte har möjlighet att vända sig någonstans när de anser att deras fri- eller rättigheter enligt barnkonventionen har överskridits. Vi i Lilla hjärtat vänförening anser att det är av största vikt att det tredje tilläggsprotokollet ratificeras i Sverige omgående för barnets status som rättssubjekt, viktig för barnen vars rättigheter stärks och befästs genom att de själva kan driva fall utan att behöva tillåtelse av sina vårdnadshavare, viktig för att ge barn upprättelse vars rättigheter inte blivit tillgodosedda. Med det tredje tilläggsprotokollet skulle barnkonventionen kunna få genomslag i verkligheten.
Hör advokat Madeleine Onnela från Advokatbyrå Onnela berätta om svårigheter för barn att få sin lagstadgade rättighet att höras i fall som berör dem själva och vad det kan resultera i. Lilla hjärtat vänförening i stolt arbete med advokat Onnela.
21 november 2023
19 november 2023
Hej!
Jag & min man blev familjehem för 8 år sedan åt ett syskonpar som idag är i övre tonåren. Det var vårt första uppdrag. Idag har den store flyttat och fått egen lägenhet samt pluggar på Högskola. Strax efter hans flytt i juni 2022 så ringde Socialen och frågade om vi kunde tänkas ta emot deras mindre syskon som är strax över 10 år gamla, då dom tyvärr fått flytta runt en massa (5 familjer på 7 år) pga. olika omständigheter! Barnen har anpassat sig relativt bra. Vi försöker att stötta dom på bästa sätt. Storasyster gör ett bra jobb med sina småsyskon, men vissa dagar tycker hon att det är det jobbigt att nu behöva dela oss vuxna med sina yngre syskon. De har ju inte levt tillsammans på länge och tyvärr säger hon att hon inte har riktiga ”syskonkänslor” för dem, vilket inte är så konstigt! Det kommer att komma med tiden. Vi försöker på bästa sätt att hjälpa dom i detta, men att vi göra saker tillsammans är inte alltid lätt då dom alla är på olika nivåer pga. av diagnoser. Det är svårt att hitta något alla tycker är kul. Vi vill att barnen ska få en så bra framtid som möjligt och stöttar så gott vi kan. Det är verkligen 3 helt underbara barn som kämpar med olika trauman. Vi skrattar, gråter och skriker tillsammans!
Igår på nyårsafton så satt vi och pratade om 2023 och vi frågade vad dom hade önskat gällande nöje/upplevelse så sa dom yngre Kolmården och tonåringen Liseberg och den yngste vill så gärna flyga. Vi vill så gärna göra något tillsammans Jag hoppas på att någons dröm kanske kan gå i uppfyllelse & kan förgylla deras dag! Vi kommer göra ALLT vi bara kan för att dessa barn ska få växa upp i ett tryggt och kärleksfullt hem!
Vi ALLA önskar Er ett gott nytt år!
Hoppas att vi hörs!
Mvh
Elise & Kristoffer
Vilken fantastiskt fin önskan tycker vi i Lilla hjärtat vänförening, och bistod med glädje! Läs hela familjens berättelse här.
12 november 2023
12 november 2023
11 november 2023
Lilla hjärtat vänförening har pratat med Madelene Thiger.
Berätta, hur fick du idéen till boken?
– Min syster är familjehemsmamma så jag har på nära håll sett hur viktigt det är för barn med trygga och kärleksfulla familjehem. För ett år sedan gick jag en kurs i barnboksskrivande och insåg då hur få barnböcker det finns om familjehem. Jag lyfte detta med syrran, som sa att det hon saknade var en barnbok skriven utifrån ett barnperspektiv, en bok att kunna läsa och prata om tillsammans med barn. Så jag bestämde mig för att skriva den här boken.
Hur gick du tillväga?
– Jag gjorde en hel del research innan jag satte igång med skrivandet. Jag pratade bland annat med barnpsykologer, familjehemskonsulter och utredare på socialtjänsten. Men viktigast av allt var nog mina samtal med unga vuxna som varit familjehemsplacerade under uppväxten, just eftersom jag valt att låta barnen och deras tankar och känslor vara i fokus i min bok.
Vad är din förhoppning med boken?
– Drivkraften genom hela skrivandet av boken har varit att skapa förändring och förbättring. För vi behöver sätta utsatta barn högre upp på agendan – prata mer, nå ut till fler och framförallt agera. De senaste åren har det hänt en hel del, bland annat har barnrätten förstärkts. Men det är ändå inte tillräckligt. Omkring 19 000 barn i Sverige var år 2022 placerade i familjehem. Det är väldigt många barn. Och ändå är behovet så mycket större. Idag måste barn bo kvar i dysfunktionella hem eftersom de inte finns tillräckligt med jour- och familjehem. Jag hoppas att boken ska väcka tanken hos fler vuxna, att våga ta steget att ta emot barn i sitt hem. Men framförallt hoppas jag att boken ska nå ut till så många som möjligt och läsas på förskolor och skolor, i familjehem, ja överallt där det finns barn. För om ett enda barn genom boken inser att det finns hjälp att få, och får den hjälpen, ja då är det värt allt arbete som jag och Sandra har lagt ner.
Boken innehåller flera diskussionsfrågor, för att inspirera och engagera till samtal mellan små och stora lyssnare och läsare.
– Ja, jag vill att boken ska väcka frågor och funderingar. Och samtal. För vi vuxna måste överlag lyssna mer på barn, ta dem på allvar och våga och orka ställa följdfrågor. För barn är barn och det är vi vuxna som har ansvaret att se till att de får vara barn.
Boken avslutas med att Hedda och Vera blir omhändertagna av socialtjänsten. Blir det en uppföljning?
– Målet är att det ska bli en trilogi. Nu har vi ju precis avslutat första delen, men i tankarna är jag redan med dem i familjehemmet.
Läs mer av Sara Palmkvist här: www.ordateljen.net
11 november 2023
Hedda och Vera flyttar är en varm och omtänksam bok, beskriven ur ett barns perspektiv. Vi får följa med i syskonen Hedda och Veras liv, där inslag i vardagen kläs med barns ord när vuxna termer inte finns att tillgå. Den fina dynamiken syskonen emellan för historien framåt in i de känslor som flickorna får när plingplongtanterna gör intrång i deras liv. Med ett fantastiskt formspråk sätter illustratören Sandra Brunnström accent på författare Madelene Thigers gripande narrativ. Tilltalande illustrationer sätter färg på bokens känslosamma berättelse och speglar både hur två syskon lever sitt liv i frånvaro av goda vårdnadshavare och hur ett hem solkas ned i brist på vuxen närvaro. Dikotomin mellan det barnsliga och det vuxna är slående både i författarskapet och formspråket. Stora känslor hos de små flickorna färgar sidorna som berättar om hur livet för barn i vanvård kan se ut, hur stor roll en vuxen utanför familjen kan ha för otrygga barn och hur mycket barn skyddar sina föräldrar i alla situationer. Föräldrars mående dikterar flickorna liv så pass att det inte bara dominerar hemmalivet utan även sätter spår i deras skolliv.
Hedda och Vera flyttar visar hur otroligt smärtsamt det är att bli omhändertagna men hur viktigt det är att vuxna tar sitt ansvar och anmäler missförhållanden. Som liten är det inte lätt att förstå, att den ohållbara hemsituation man lever i, inte är rätt och riktigt, och att storasyster inte ska behöva vara den förälder ens föräldrar inte mäktar med att vara. Boken öppnar upp om samtal som är viktiga både för vuxna och för barn. Genom historien om Hedda och Vera finns nyanser som är riktade till oss vuxna läsare, om ansvarstagande och om hur vårt beteende dikterar liven för våra barn. För barnen berättas det tydligt om deras rättigheter, att de har rätt till trygga säkra hem, fria från vanvård och bråk. De har rätt till yttre hjälp när vårdnadshavare inte klarar av att skilja sitt eget mående från sina ansvar.
Omkring 35 000 barn i Sverige kan av någon anledning inte bo tillsammans med sina föräldrar, varav cirka 19 200 blivit placerade i familjehem år 2022. Genom att synliggöra dessa barn med sin bok vill Madelene Thiger sätta utsatta barn högt upp på agendan tillsammans med barns rättigheter. Hon vill inspirera fler vuxna att våga öppna sina hem för omhändertagna barn och nå ut med sitt budskap i förskolor och skolor:
– För om ett enda barn genom boken inser att det finns hjälp att få, och får den hjälpen, ja då är det värt allt arbete som jag och Sandra har lagt ner, säger Madelene
Boken avslutas med flera diskussionsfrågor som är ämnade att inspirera och engagera till samtal mellan de som läser och de som lyssnar. Hur kan se om någon mår dåligt eller varför berättade Hedda inte om hur det är ställt hemma? Genom att samtala om ämnen lär vi oss, och barn sitter ofta på stora frågor som bara vi vuxna kan svara på. Genom att lyssna på barnens tankar, lär vi oss vuxna hur världen ser ut för de yngre, perspektiv vi kanske inte alltid är uppmärksamma på.
Författare: Madelene Thiger
Illustratör: Sandra Brunnström
Ålder: 6-9
Utgivningsår: 2023
Förlag: Idus förlag
Ämne: Berättelser om hem och familj
9 november 2023
8 november 2023
Tack Nanne!
7 november 2023
Genom de barnfall vi får till oss i LHV ser vi återkommande problem inom samhällsvården som drabbar barn, unga, familjehem och vårdnadshavare från landets alla hörn. Vi ser även att många som arbetar inom svenska samhällsvård gör enastående insatser för barn och unga, och som för en kamp likt sisyfus mot rådande lagstiftning och strukturella problem. Problemen som finns inom svensk samhällsvård blir ständigt fler och mer komplexa, medan man i andra änden ställer samhällsvården inför hårdare och större besparingskrav för varje år som går. “Genom att brista i vården av landets barn, [skriver utredaren], skapar vi fler otrygga invånare som har mkt större risk att hamna i utanförskap, kriminalitet, drabbas av psykisk ohälsa och allt där till”. Gamla sanningar, återupprepade. Vi i Lilla hjärtat instämmer helt i utredningens slutsats att den svenska samhälls- och familjehemsvården behöver genomgå en reform. Samhället och dess invånare kommer att tjäna på att vi arbetar förebyggande och satsar på våra mest utsatta barn och unga. “Deras liv och röster behöver betyda mycket, mycket mer än i dag,” utredaren Carina Ohlsson.
Samhällsvården behövs, samhällsvården är livsviktig. Den måste få kosta och den måste få den uppmärksamhet från vuxna som krävs för att säkerställa att landets barn och unga får den hjälp de behöver. Vi bygger med brutna löften och undermålig vård trasiga vuxna i alla de små som varje dag sviks. Med trasiga vuxna säkrar vi en mörk framtid. Ett dysfunktionellt samhälle utan fungerande samhällsvård ger konsekvenser, konsekvenser vi idag ser från årtionden av försumlighet. Kontentan av utredningen kan summeras i två slutsatser: vuxna har inte tagit sitt vuxenansvar att göra sitt bästa för att värna om barn och unga, och barnperspektivet har i stort uteblivit i beslut tagna om och för barn.
Vi i föreningen tänker på alla de barn och unga vi mött genom åren vars liv kantats av felaktiga beslut, individer som blivit lidande av bristande handhavande och okunskap om befintlig lagstiftning för barn. Barns rättigheter måste stärkas! Vänta inte på att utredningen ska bli färdiga reformförslag, gör något redan idag.
4 november 2023
28 okt 2023
27 okt 2023
25 okt 2023
22 okt 2023
20 okt 2023
Brevet författades av familjehemmet med stöd av Lilla hjärtats Stödlinje, en verksamhet där familjehem kan söka råd och stöd i situationer där barn riskerar fara illa. Det har gjorts uttalanden i media om att man från nämndens sida önskar att Peter Lundberg låtit dem ta del av detta brev då det hade uppmärksammat nämnden på de felaktiga beslut som var på väg att fattas. Med rätt kunskap kunde nämnden förhindrat att barnen flyttades utan att man följt gällande lagstiftning för när vård enligt LVU ska upphöra. Med rätt information hade nämnden kunnat uppmärksamma bristen på barnperspektiv och att barnens rätt till delaktighet i processen förbisetts. Ansvaret för den bristande rättssäkerheten och kompetensen i kommunen vilar dock på alla inblandade.
Lilla hjärtat vänförenings målsättning är alltid att socialtjänst, socialnämnder, biologiska föräldrar och familjehem tillsammans ska kunna arbeta för barnens bästa så att barnets rätt i enlighet med Barnkonventionen och gällande lagstiftning tillförsäkras. Lilla hjärtat vänförenings team av socionomer, beteendevetare, familjehem och advokater vill nu åter vädja till nämnden.
Kommunens fokus måste ligga på att trygga alla tre barnen och säkerställa att de och familjehemmen får stöd och vård. Två av barnen återförenades efter polisens ingripande med sina familjehem och befinner sig nu i en trygg och välbekant miljö. Ett av barnen förvägrades dock detta. Hens vårdgivare på barn- och ungdomspsykiatrin (bup) rekommenderade att familjehemsmamma och barn initialt skulle få landa på ett HVB-hem där de skulle få tillgång till läkare och psykologer.
På väg att hämta barnet lades detta förslag fram till socialtjänsten som då valde att avbryta familjehemmets hämtning av barnet och placerade hen i ett jourhem. Detta trots att barnet fått information om att familjehemmet var på väg och även pratat i telefon med familjehemmet gällande den stundande återföreningen.
Familjehemmet fick återvända hem utan barn. Trots flera försök till kommunikation med ansvariga på socialtjänsten är barnet kvar i jourhemmet utan kontakt med sitt familjehem och utan tillgång till den sjukvård hen är i stort behov av. En orosanmälan från barnets kontakter på bup har lämnats in till socialtjänsten men beslutet om jourhemsplacering står fast. Lilla hjärtat vänförening ställer sig tvivlande till hur den snabba vändningen i fråga om återplaceringen i familjehemmet utgått ifrån barnets bästa. Barnets bästa är den bärande principen i FN:s konvention om barnets rättigheter och ska i första hand beaktas vid alla åtgärder som rör barnet. Svensk lag stadgar dessutom att barnets bästa inte bara ska beaktas, utan vara avgörande.
Vi ifrågasätter starkt hur det kan vara till barnets bästa att inte få återförenas med det familjehem som barnet bott hos i två års tid.
Barnet behöver tillförsäkras adekvat stöd och trygghet utifrån vad hen utsatts för. Särskilt med tanke på vad föräldrarna misstänks ha utsatt barnen för innan de omhändertogs och möjligtvis under tiden de nu varit utan skydd. Att låta ett av barnen bo i jourhem och utan kontakt med vare sig bup eller sitt tidigare familjehem, innebär stora påfrestningar och en mycket allvarlig risk för hens hälsa och utveckling, precis det som vård enligt LVU är tänkt att skydda barn från.
Det anses inte varit en orimlig begäran som familjehemmet framförde och de hade dessutom stöd för sin begäran. Ansvariga på kommunen talade mycket om det stora stöd barnen skulle erbjudas vid hemflytten till föräldrarna och man bör tillse att det behovet nu utvidgats ytterligare.
Lilla hjärtat arbetar dagligen med dessa frågor och anser att barn inte ska flyttas utan möjlighet till stöd, varken till eller från familjehem. När familjehemmet efterfrågade hjälp och stöd så borde det i ett akut skede tillgodosetts.
Det är beklagligt att kommunikationen inte sköts på ett mer ansvarsfullt sätt från kommunens sida. Vi har förståelse för att alla befann sig i en mycket pressad situation när barnen omhändertogs, nu vilar ett tungt ansvar på kommunen att återförena barnet med sitt familjehem. Barnet har rätt till sina viktiga vuxna och det behovet torde vara prioriterat att tillgodose.
Nu vädjar vi till socialnämnden att snarast se till att även detta barn får landa tryggt i sitt familjehem och att alla tre barn och deras familjehem erbjuds rätt stöd och hjälp i läkningsprocessen.
15 okt 2023
11 okt 2023
Det är inget annat än en rättsskandal att barnen i Älvsbyn flyttades tillbaka hem utan att barnen ens hade fått komma till tals och utan att det gjorts barnutredningar för vart och ett av barnen, skriver bland andra Melinda Jacobs, Lilla Hjärtat vänföreningen.
8 okt 2023
6 okt 2023
4 okt 2023
1 okt 2023
27 sept 2023
22 sept 2023
Hejsan!
17 sept 2023
13 sept 2023
Barnkonventionen och Föräldrabalken påkallar att barns röster ska höras och vara en del i alla de beslut som tas om och kring dem, men dessa barn har varken konsult eller sittande nämnd tagit sig tid att lyssna på. Nämnden beslutar att barnen ska hem utan att låta hemflyttningen ske stegvis vilket är och ska göras för barnens bästa. Inte ens Ann Bergström som är barnens ombud har blivit kontaktad innan beslutet om att LVU-vården ska upphöra:
6 september 2023
3 september 2023
31 augusti 2023
31 augusti 2023
FAMILJEHEMSSKILDRINGAR – del 8. Den 5 januari 2021 stod en polisbil utanför vår dörren med en rädd liten flicka på 9 år. Flickan i berättelsen kallar vi för Ellie. Ellie hade under 5 månaders tid bott på ett särskilt boende med sina syskon efter att hennes mamma och pappa valt sin egen vardag framför att lappa ihop familjen med stöd av socialtjänsten. Ellie hade färdats långt i polisbilen för att komma till oss.
Vid första mötet med mig och min man utanför huset håller hon huvudet långt nedsänkt och lyfter inte blicken för att titta på mig. Jag ser en rädd och arg tjej, i förstora gummistövlar, för små kläder och en svag doft av urin när jag närmar sig henne. I handen håller hon de ägodelar hon lyckats plocka med sig när polisen hämtade henne och hon tvingades skiljas från sina två syskon.
– Hej! Vi har väntat på dig. Jag förstår att du inte vill prata med mig just nu men jag ska visa dig in till ditt rum. När du är redo kan vi pratas vid. Jag är här. Inne i huset står två kvinnor från socialtjänsten och vår konsulent.
25 augusti 20236
25 augusti 2023
24 augusti 2023
Vad väger ett barns ord? Det är Almedalsveckan och barnrättstorget slår upp portarna med ett öppningsmingel där bland andra inspirerande Isabel debatterar. Hon är bara 17 år. Hon berättar hur hon tillslut hamnade rätt men vägen dit var brokig och under sin debatt frågar hon sig rakt ut varför ingen lyssnade på henne! Varför var det ingen som frågade vad hon önskade eller om vad som gjorde henne trygg. Varför hänvisade samhället till att hon bara var ett barn när hon faktiskt kunde uttrycka sig? Lilla hjärtat föreningen känner så igen Isabels frågor då vi får ta del av flera liknande historier där systemet inte lyssnar på vad barnen känner och önskar. Barn har enligt lag rätten att bli hörda men varför är det trots detta så sällsynt?
Ett av ärendena vi fått ta del av handlar om ett par någonstans i Sverige, som levde ett lugnt familjeliv med villa, barn och hästar, som bestämde sig för att ansöka om att bli familjehem. Snart därefter flyttade Leila, 10 år, hem till dem. Informationen om Leilas problematik var bristfällig men familjen fick ganska snart erfara den när Leila gick upp i affekt, fick otaliga utbrott, gav sig på både familjehemsföräldrarna och saker i hemmet med slag och sparkar. Ångesten som hon led av kunde göra så att hon gömde sig i huset, skrek oavbrutet eller matvägrade.
Leilas första år i familjehemmet kantades av otaliga utbrott och en allmänt kaotisk vardag som slet otroligt på både familjehemmet och henne. Efter en tid började Leila medicineras och hon fick större kontroll över sina känslor och sin ångest. Hon gjorde en stor positiv utveckling och började att må mycket bättre och utbrotten kom mer sällan. Hon spenderade en stor del av sin fritid med att spela fotboll och hon hade flera vänner i och utanför fotbollsklubben. Hon var omtyckt och trivdes bra med livet. Skolan fungerade också bra och hon pratade om framtidsdrömmar och hur hon önskade ta körkort med familjehemspappan i framtiden.
Det fanns en kontinuitet och ett samspel mellan familjehemmet och socialtjänsten, som var väldigt viktig, då Leila stundtals kunde försöka spela ut dem mot varandra. När socialtjänsthandläggaren ersattes av en ny handläggare upplevde familjen att detta vände och de involverades inte i den kontakten som Leila hade med den nya handläggaren. En dag när Leila fick ett massivt utbrott där hon blev arg och slog och skrek omkring sig, så kom plötsligt socialtjänsten hem till familjen, som inte förstod alls vad som var på gång. Det visade sig senare att Leila hade, som så många gånger förut, i affekt skickat ett sms till sin socialtjänsthandläggare. Hon skrev att hon inte önskade bo kvar och att hon blivit slagen av familjehemsmamman varpå socialtjänsthandläggaren åkte och hämtade upp henne omgående. Detta skedde helt utan att socialtjänsten ens försökt ta kontakt med familjehemsföräldrarna för att höra deras version.
Än idag kämpar familjen och Leila om att få återförenas. Hon har flyttat otaliga gånger och bor nu på HVB-hem. Allt Leila ber om är att få komma hem till familjehemmet igen. Familjehemsföräldrarna själva vädjar om att få tillbaka Leila hem till sitt trygga hem. Tyvärr är det ingen som lyssnar. Ingen beaktar Leilas anknytning och trygghet eller hennes egen önskan om att få komma tillbaka. Familjehemsföräldrarna har blivit exkluderade runt all information rörande Leila. Den enda kontakten de har med henne är genom hennes egen mobiltelefon, som hon inte alltid har tillgång till. Det här är någonting som socialtjänsten avrått dem till med de vägrar svika det barn som de älskar som om det vore deras eget.
Fallet är tyvärr inte unikt. Ett annat familjehem tog emot Dante, 9 år, med svår aggressionsproblematik. Likt Leilas familjehem slet de dagligen med att försöka få Dante till rätta och hitta sätt som förenklade vardagen för både honom och sig själva. Både i skolan och i hemmet hade Dante ett anmärkningsvärt beteende och kunde ofta ta till våld när han blev upprörd. Familjen efterfrågade adekvat utbildning hos socialtjänsten för att kunna tillmötesgå Dantes behov och för att ha verktyg att använda när han blev aggressiv och oresonlig. Socialtjänsten såg förfrågningarna som ett misslyckande, att familjen indirekt menade att de inte kunde ta hand om Dante och tillgodose hans behov. Så var inte fallet. Familjehemmets engagemang och insatser bidrog med tiden till att vardagen fungerade så mycket bättre för Dante både i skolan och hemma, där utbrotten och slagsmålen blev färre.
Men plötsligt en dag fick familjen veta att Dante skulle flyttas till en familj som var bättre rustad att hand om barn med NPF-diagnoser. Ingen lyssnade på familjehemmet eller Dante som vädjade om att han skulle få bo kvar. Ärendet fick å Dantes vägnar prövning i förvaltningsrätten, men trots hans egna ord tillsammans med familjehemmets och skolans vittnesmål förlorade han ärendet mot socialtjänsten. Dante flyttades under stora protester och våldsutbrott till det nya familjehemmet som stod ut i tre månader innan de sade upp uppdraget och Dante flyttades till ett HVB-hem. Han var vid tidpunkten 11 år gammal och mådde så pass dåligt på HVB-hemmet att socialtjänsten ansåg att enda lösningen var att flytta honom till sin biologiska familj där han tidigare varit våldsutsatt av sina föräldrar. Det ursprungliga familjehemmet stod hela tiden med öppna armar och ville ta emot Dante igen men ingen lyssnade på vare sig familjehemmet eller Dante och hans behov av trygghet och kärlek.
24 augusti 2023
ÄNTLIGEN! En milstolpe i svensk historia gällande barns rättigheter. Utredningen föreslår idag förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen SOU 2023:40
Utredningen om barns möjligheter att utkräva sina rättigheter har tagit ställning till om Sverige bör ratificera det tredje tilläggsprotokollet till barnkonventionen om en individuell klagomåls-mekanism, föreslagit åtgärder som säkerställer barns möjligheter att klaga och utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen i svensk lag-stiftning samt sett över möjligheterna att staten bidrar till att etablera barnombud inom civilsamhällesorganisationer!
Som vi ska kämpa! Vi ska sluta upp bakom dessa förslagen och ser fram emot möjligheten att få hjälpa barn och unga att få sina röster hörda och rättigheter tillgodosedda.
18 augusti 2023
13 augusti 2023
Böckerna om Klara hittar du i en bokhandel nära dig eller online.
9 augusti 2023
Familjehemmens vittnesmål
Socialdepartementet 2023-08-04
Lilla hjärtat var inbjuden till mötet på socialdepartementet av de familjer vi stöttat. På plats fanns representant från Lilla hjärtat vänförenings Stödlinjen, Socionomteamet samt advokat Onnela från Lilla hjärtat vänförenings advokatpool. Mötets centrala del var familjehemmens vittnesmål om hur rättslöst ett barn i Sverige kan vara idag. Tillsammans gav vi Lilla hjärtat vänförenings perspektiv på lagstiftning och praxis gällande barn och familjehems rättigheter.
Barnrätt är sammanlänkat med alla delar av samhället. Arbetet är både komplext och mångfasetterat. Stefan Ek, politiskt sakkunnig på socialdepartementet, kunde bekräfta att de ser samma verklighet och berätta om ett mycket intensivt och intressant förändringsarbete som sker på socialdepartementet, bland annat om att göra barn till rättighetsbärare, förbättra socionomutbildningarna och se över möjligheterna till barndomstolar. Lilla hjärtat vänförening lyfte särskilt barnets behov av kompetenta ombud, rätt att få behålla sina viktiga relationer och få möjlighet att klaga på beslut.
Vi vill tacka alla de familjehem och anhöriga som varje dag står upp för barns behov och rättigheter. Idag vill särskilt tacka Anne och de familjehem hon samlat till mötet på socialdepartementet. De berättade sina historier om hur det kan se ut när vår lagstiftning inte tillämpas av myndigheterna eller brister. Tack för att ni uppbådade styrkan att berätta för Stefan Ek på socialdepartementet om när barnets behov av trygghet förbises och viktiga relationer hastigt klipps av när barn flyttas.
6 augusti 2023
30 juli 2023
Utbildning, handledning och stöd. Kajsas föräldrar hade träffats i unga år men gick skilda vägar när Kajsa var liten. Genom åren bodde Kajsa tidvis hos sin mor och tidvis hos sin far. Modern var narkotikamissbrukare och fadern var alkoholist. I båda hemmen utsattes Kajsa för försummelse och våld. Både skolan och andra gjorde många anmälningar till socialtjänsten men det blev aldrig någon skillnad, inte förrän Kajsa var 14 år gammal och hennes mamma dog i en överdos. Först då agerade socialtjänsten och beslöt att Kajsa skulle placeras i familjehem.
Min man och jag utreddes av den placerande kommunen och blev godkända. Kommunen uppgav att de tidigare använt sig av en specifik utredningsmetod där en intervju med psykolog ingick, men att de frångått den metoden då de sett att sammanbrott i vården kunde ske trots psykologutlåtanden med bedömningar om stabilitet. Vi erbjöds inte heller någon utbildning inför vår nya uppgift som familjehem. Däremot fick vi veta att det ingick att vi skulle närvara på vissa utbildningsdagar per år. På de fyra år vi var familjehem erbjöds vi och närvarade vid två utbildningstillfällen på vardera två dagar. Utbildningarna bestod av föreläsningar om barns anknytning, om erfarenhet av att växa upp med föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning och en föreläsning av en erfaren familjehemsmamma.
När Kajsa kom till oss hade hon haft en problematisk skolfrånvaro i flera år, men varit helt hemmasittande det senaste läsåret. Socialtjänsten beslöt tillsammans med skolan att Kajsa skulle gå om ett läsår och att jag skulle få vara hemma på heltid de första månaderna. Kommunen beviljade oss också en extern handledare den första tiden. Handledaren träffade mig en gång i veckan på samtal, men efter att handledaren meddelat att hon skulle byta tjänst så upphörde det stödet.
Redan från början uppstod konflikter och svårigheter. Det fungerade inte för Kajsa att vara i skolan. Hon tolkade andra negativt, fick utbrott och skolkade från skolan och gick hem. Efter många skolmöten fick Kajsa till slut börja i en särskild undervisningsgrupp. Det gick bättre, men inte helt bra. Utbrotten fortsatte och hon kunde bli både hotfull och våldsam. Det sades att Kajsa inte orkade hela skoldagar. Hon fick en anpassad studiegång som innebar att hon endast var i skolan på förmiddagar. Eftermiddagarna fick vi lösa själva, vilket vi gjorde genom att Kajsa fick vara hos en bekant till familjen som hade en hästgård. Kajsa älskade hästar och trivdes med att ta hand om djuren och sköta alla stallgöromål. Det var egentligen bara i den miljön som Kajsa fungerade utan att det blev konflikter och svårigheter.
Hemmavid uppstod allt större svårigheter. Kajsa knöt an till mig, men hade svårt för min man som i sin tur hade svårt för Kajsa. Det innebar att det till slut blev allvarliga påfrestningar på vårt äktenskap. Ofta fann jag mig stå mitt emellan Kajsa och min man, där jag tyckte att maken skulle förstå mer än vad han förmådde göra. Han hade svårt för att hantera Kajsas utåtagerande beteenden och förväntade sig mer av henne än vad hon klarade av.
Det var nu som det stöd vi hade behövt som familjehem lyste med sin frånvaro. Vi hade fått beskedet att familjehemssekreteraren var långtidssjukskriven och ingen ersättare sattes in. Den enda som vi hade kontakt med var Kajsas socialsekreterare och den kontakten handlade mest om ansökningar om bidrag till större utgifter för Kajsa, eller andra praktiska saker som att vi behövde en fullmakt för att kunna hämta ut Kajsas recept på apoteket. Hon började nämligen med ADHD-medicin efter att ha utretts och konstaterats ha den diagnosen.
Under de fyra år vi var familjehem för Kajsa, besökte hennes socialsekreterare vårt hem vid ett tillfälle. Under dessa år såg vi inte någon förnyad vårdplan och inte heller någon fler genomförandeplan än de som vi fick ta del av när hon först placerades hos oss. Socialsekreteraren träffade Kajsa fler gånger än den gången hon var hemma hos oss. Det gjorde hon uppskattningsvis en gång i halvåret genom att besöka Kajsa när hon var hos en släkting och hälsade på. Det var nämligen närmare rent geografiskt för socialsekreteraren att ta sig till släktingen. Jag minns att Kajsa berättade efteråt att hon inte förstod varför hon måste träffa socialsekreteraren och hon ville aldrig svara på hennes många frågor.
Efter att Kajsa bott hos oss i två år ställdes jag inför att behöva välja mellan henne och maken. Jag valde Kajsa. Det gjorde jag för att hon var barn. Maken kunde klara sig, men vem hade Kajsa om inte jag fanns för henne? Kajsa och jag flyttade till en egen lägenhet och lugnet lade sig i vår lilla familj. Det var en återhämtningens tid där vi fungerade tillsammans och konflikterna var hanterbara. Kajsa och jag kom närmare varandra och jag fick se Kajsa utvecklas och må så bra som hon kunde. Kajsa hade nu börjat på en resursskola med kunskaper om ADHD, vilket hjälpte väldigt mycket.
Ett år senare beslutade jag och maken att vi skulle flytta ihop igen och nu ville maken ha stöd från socialtjänsten. Han tog själv kontakt med placeringskommunen och efterfrågade stöd. Efter en tid fick vi avslag på vår ”ansökan”. Då gav vi upp och tänkte att det här får vi reda upp själva. Vi kämpade på tills Kajsa fyllde 18 år och hon flyttade ifrån oss till ett internat.
Nu kanske läsaren undrar hur det gick för Kajsa. Det gick bra till slut. Kajsa fortsatte att utvecklas på internatet, men efter sina gymnasiestudier blev hon lämnad åt att själv fatta beslut om sin framtid, vilket hon inte alls var mogen för. Av den anledningen blev Kajsa hemlös och jag fick på nytt göra en insats för att hjälpa henne i en förnyad kontakt med socialtjänsten för att hon skulle få hjälp med ett boende. Idag bor hon i eget boende, klarar sig själv och har ett arbete.
Jag har valt att beskriva min erfarenhet av att vara familjehem för att jag vill belysa de brister som finns gällande den samhällsvård som socialtjänsten ska ansvara för. Vi fick inte det stöd och den utbildning vi skulle ha behövt för att kunna stå starka tillsammans i vårt uppdrag. Och vi är långt ifrån ensamma. Många familjehem har erfarenheter av bristande stöd och hjälp i sina många gånger svåra och komplicerade uppdrag.
Den dagen som vi sade upp uppdraget som familjehem påtalade jag för Kajsas socialsekreterare att vi upplevt bristande stöd bortsett från den första tiden. Socialsekreteraren var inte intresserad av att lyssna på det örat utan gick i försvar genom att hävda att hon minsann funnits tillgänglig på telefonen och att det bara hade varit för oss att lyfta luren och ringa henne.
Om socialtjänsten hade varit mer proaktiva och stödjande genom hela placeringen hade jag och maken inte behövt flytta ifrån varandra under en period. Vi hade också med största sannolikhet orkat stå kvar i vårt uppdrag längre, vilket hade varit det bästa för Kajsa. Nu gick det bra till slut ändå, men jag är övertygad om att det hade kunnat bespara Kajsa erfarenheten av att drabbas av depression och behöva bli inlagd på psykiatrin en period.
26 juli 2023
23 juli 2023
19 juli 2023
”Barnet bör icke tagas upp varje gång det skriker, på det att det icke bör vänjas vid att genom skrik tilltvinga sig allt vad det åstunda. Barnet bör nämligen från sin spädaste ålder lära sig att bli lydigt och underordna sina önskningar moderns vilja. Sålunda ska barnets uppfostran börja redan från första dagen av dess tillvaro.” – F. A. Cederschiöld, 1873
Förr i tiden var barns liv mycket hårda. Det föddes många barn men många av dem avled i sjukdom, av fattigdom, från våld eller vanvård. Barnen var helt beroende av sina föräldrar. Dödligheten bland vuxna var hög och det var mycket vanligt att ett barn miste en eller båda sina föräldrar innan de var myndiga. Det innebar en stor otrygghet och samhället tog inget eller mycket litet ansvar för barnen. Föräldralösa barn såldes på en slags omvänd auktion till den som begärde lägst ersättning för att ge dem tak över huvudet och mat för dagen. Dessa barn for ofta mycket illa och levde under slavliknande förhållanden.
Barn utsattes ofta för våld och aga. Detta var inte bara tillåtet, det till och med rekommenderades i lagen. De flesta barn tvingades arbeta hårt och det var något som ansågs nödvändigt. Många familjer var helt beroende av barnens inkomster. Små barn arbetade hemma innan de ens börjat skolan och redan i sjuårsåldern var det vanligt att barnen fick började arbeta efter skolan. Vid tolv års ålder arbetade många barn på vuxnas villkor i jordbruket eller industrin, vilket kunde innebära upp till tolv timmars arbetsdag. Allt detta kan vara bra att påminna sig om när vi faller ner i en känsla av maktlöshet. Vi är inte i mål för barns rättigheter men vi har kommit väldigt långt på bara några generationer. Idag kan vi känna tacksamhet för alla de som burit kampen innan oss och vi gläds åt att arbeta för en ännu finare framtid för alla barn.
16 juli 2023
5 juli 2023
30 juli 2023
30 juni 2023
29 juni 2023
Rit- och läshörnan i vårt tält i Almedalen blir så flitigt besökt! Det är fantastiskt att se alla barn och unga som väljer att delta hos oss. I strålande sol kan man läsa böcker på teman barnkonventionen och familjehem: fina Eva Edberg författare färgstarka böcker om familjehemsplacerade Klara och Melinda Jacobs varma bok om åttaåriga Bella som även hon blir familjehemsplacerad. Enligt barnkonventionen, artikel 17, har alla barn rätt att ha tillgång till information på ett sätt som de förstår via exempelvis böcker, media och internet. I Lilla hjärtat vänföreningen värnar vi om familjevård och böcker i ämnen som riktar sig till barn. Det är som liten och ung viktigt att kunna känna igen sig i, och känna sig delaktig i sin omgivning, med de som finns omkring en och även i den litteratur de som nattar en läser för att man ska somna gott. Och det man inte vet något om, finns det alltid en bok att lära sig ifrån. Och vad vore mer naturligt än att på Barnrättstorget rikta sin verksamhet mot de vi verkar för? Barnen
Länk till våra aktiviteter i Almedalen här: https://www.lillahjartat.com/almedalen-2023/
29 juni 2023
28 juni 2023
27 juni 2023
24 juni 2023
24 juni 2023
22 juni 2023
17 juni 2023
Nu laddar vi i föreningen för Almedalsveckan och spännande dagar med viktiga samtal kring barn och deras rättigheter. Hoppas att vi ses där
14 juni 2023
Barns välmående, trygghet och utveckling måste komma först i alla beslut – så ser det inte ut idag.
Vi i föreningen arbetar varje dag för att detta ska förändras.
11 juni 2023
6 juni 2023
4 juni 2023
Tre liv hade kunde ha räddats. Istället fick Matteo 1,5 år sätta livet till. Någonstans under livets resa tappar pojkens pappa fotfästet och istället för att få adekvata insatser och vård från samhället blir hans liv ett mörker som går ut över de han har kring sig. När en person drabbas av svår psykisk ohälsa drabbas även de runtomkring. Att hjälpa denna individ är inte bara att hjälpa en person, utan att hjälpa många individer samtidigt, och att förebygga vad som i detta fall blev ännu ett filicid – ett mord på ett barn begånget av en förälder. Förutom att adekvat vård saknas till de som blivit förövade saknas rätt stöd, hjälp och skydd till de anhöriga. De allra mest sårbara och hjälplösa i detta sammanhang är barnet.
5–6 barn i Sverige går detta öde till mötes varje år, ofta efter ett långdraget förlopp av ohållbara förhållanden i hemmet där en eller båda föräldrarna inte tar, eller kan ta sitt vuxenansvar för sitt barn. Det kan handla om vanvård eller fysiskt och psykiskt våld som barnet utsätts för på grund av förälderns narkotika eller alkoholmissbruk, kriminella leverne, eller psykisk ohälsa, ofta i kombination. Inget av dessa faktorer ursäktar någonsin att en vuxen vanvårdar eller mördar sitt barn, men om samhällets myndigheter, vård och sociala instanser gjort sitt arbete hade allt detta gått att förhindra och förebygga. På detta sätt hade vi skapat fler kapabla, ansvarsbärande vuxna och därmed tryggare barn. Istället blev pappan en oberäknelig individ som skapade osäkerhet i mamman för pojkens välmående och hennes rop på hjälp hörsammades inte av socialtjänsten. Matteo miste sitt liv och mamma är dömd till en livslång sorg och en ofrånkomlig känsla av maktlöshet inför svenska myndigheter. Pappan utgör nu en livslång belastning för vårt system istället för att vara en fungerande del i det. Pojken, Matteo, utgör nu ännu en siffra i den grymma statistik som är döda barn i händerna på sina fäder, ett barn i en lång diger rad av barn som märker svensk historia med sin frånvaro, men närvaro i en statistik som inte borde finnas i ett välfärdsland.
Punktinsatser har förvisso gjorts för att bättra situationen för barnen i Sverige, men eftersom antal barn som dör i händerna på sina föräldrar till och med växt på senare år är detta bevisligen inte nog. Ett dött barn signifierar flera tusentals barn som just nu lever i vanvård i sina egna hem, vanvård som ännu inte gått så långt att de mist sina liv. Till vilken nytta är nya lagar och direktiv när de inte implementeras i behöriga instanser? Till vilken nytta är nya lagar och direktiv när de överlappar varandra och lämnar stort utrymme att tolkas efter behov? Och till vilken nytta är socialtjänst, sjukvård, psykiatri och polis när dessa myndigheter “effektiviserats” och besparats ner till ramverkets yttersta hörn? Längre straff som många åberopar är en lösning, men ett mord som detta begås först efter många års behov av hjälp, hjälp som uteblivit för att personen fallit igenom landets sociala skyddsnät, ett skyddsnät med oändligt stora hål. Ett mord är den slutgiltiga handlingen när allt annat har fallerat. Statistiken över döda barn kommer fortsätta att fyllas precis som idag, och igår, och för 30 år sedan, då vårt samhälle inte är rustat att rädda våra yngsta, värnlösa medborgare från sina egna föräldrar.
30 maj 2023
Stabilitet i familjehemsvården är därför oerhört viktigt för att placerade barn ska kunna utvecklas gynnsamt. Frågan blir då vad som behöver förändras för att vården ska bli stabil. Erfarenheten visar att det finns flera skäl till att sammanbrott i vården. Det kan handla om att socialnämnden brister i att göra en ordentlig matchning, dvs. barnet och familjehemmet är alldeles för olika för att det ska kunna bli bra. Bristande matchningar sker ofta på grund av brist på familjehem. En annan anledning till sammanbrott i vården kan vara att socialnämnden bedömer att barnet inte har det tillräckligt bra i familjehemmet eller att myndigheten kommer fram till att familjehemmet har samarbetssvårigheter. Sist men inte minst kan det också bero på att familjehemmet säger upp sitt uppdrag för att de upplever att de inte orkar.
Många av dessa sammanbrott är möjliga att undvika genom flera åtgärder. Dels behövs ett utökat arbete för att rekrytera fler familjehem. Men kvaliteten på familjehemsvården behöver också förbättras. Här vilar ett stort ansvar på socialnämnden att faktiskt ge familjehemmen kvalificerade stödinsatser. Idag är den i många fall undermålig på så sätt att utbildningar inte erbjuds i tillräcklig omfattning och att stödet brister. Det duger inte att familjehemssekreterare väntar på att familjehemmen ska höra av sig och be om stöd. Det duger inte heller att nöja sig med att familjehemmen uttrycker att de inte behöver något stöd. För hur ska socialnämnden kunna säga att de nära följer vården på det sätt som lagen påbjuder om tjänstemän kan luta sig tillbaka med dessa argument? Att nära följa vården måste väl ändå innebära att skapa sig en god bild av hur familjehemsföräldrar utför sitt uppdrag? Om familjehemssekreterare lyser med sin frånvaro, hur kan de då skapa sig den bilden?
Det finns också en inbyggd problematik med att den som är satt att ge stöd också har makten att säga upp familjehem. Många familjehemsföräldrar känner oro för att uttrycka att de har behov av stöd i sina uppdrag. Detta av rädsla för att socialtjänsten ska tycka att de brister. Likadant är familjehemsföräldrar rädda för att uttrycka sina åsikter för att de har en oro för att de ska betraktas som att de har ”samarbetssvårigheter”. Båda dessa bedömningar, om brister och samarbetssvårigheter, leder dessvärre idag opåkallat till beslut om omplaceringar av familjehemsplacerade barn. Det hade kunnat undvikas med rätt förutsättningar.
30 maj 2023
Socialstyrelsens senaste kartläggning av hur vanligt det är att barn som växer upp i familje- eller HVB-hem flyttas under sin placering, visade att barn som placerats under större del av sin uppväxt drabbas hårt av flyttar från hem till hem. Vart tionde barn i denna grupp har tvingats byta placering 10 gånger eller mer under sin uppväxt. 60% av barnen i den här gruppen har bytt placering minst tre gånger och det finns exempel på barn som har bytt placering 30 gånger eller mer. Det behövs en radikal förändring i vården av placerade barn, något som regering, socialtjänster och nämnder behöver ta tag i och verka för. Idag upplever många familjehem att de inte fått den stöd och den hjälp de behöver i sina uppdrag de behövt från socialtjänsten. I SR:s reportage kan man höra följande:
“- Många gånger är det familjehem som väldigt gärna vill att barnen ska få stöd från BUP, ifrån sjukvård med traumabehandling och annat, där de blir nekade de här insatserna och tillslut går familjen på knäna och klarar inte av situationen. De gångerna jag har hört om uppsägningar så har det varit en stor sorg för de familjehemmen som varit inblandade”, säger Johanna Stålhandske, rådgivare i Lilla hjärtat vänförening.
En omständighet som försvårar för barnen är enligt föreningen LHV är att barnen ofta flyttas med kort varsel:
– Vi har sett allt ifrån två timmars förberedelse har barnet fått för en flytt till bara sex timmars umgänge inför en flytt till en helt ny miljö och till en helt ny familj, och jag tycker det känns omänskligt. Det är bara att tänka sig in i situationen om man som vuxen själv skulle få två timmar på sig att packa sina saker och sedan flytta till ett helt nytt hem, med en helt ny familj, med en helt ny arbetsplats, och skaffa helt nya vänner, och sen inte ha möjlighet att hålla kontakt med det man har levt i de senaste åren. Det är nästan helt omöjligt att sätta sig in i en sådan situation. Ändå är det faktiskt det som vi utsätter dessa barn för om och om igen.
Föreningen LHV menar att familjehemmen behöver mer stöd:
– Och sedan måste det finnas en tanke med den här placeringen så att den faktiskt kan fortgå så länge som den behöver göra.“
Hör hela inslaget här.
29 maj 2023
Det behövs större insatser från regeringens sida, samt större respekt och omvårdnad av befintliga familjehem från socialtjänstens sida. Varje år LVU-placeras ett stort antal barn i hem utanför sitt hem, och kvalitén på vården för omhändertagna barn måste drastiskt förbättras på alla plan. Idag kan man lyssna på följande reportage på Sveriges Radio:
“För första gången har Socialstyrelsen kartlagt hur vanligt det är att barn som växer upp i familjehem och på HVB-hem tvingas flytta runt mellan olika placeringar under uppväxten. Framförallt de barn som varit placerade under större del av barndomen drabbas. I den gruppen har nästan vart tionde barn bytt placering minst 10 gånger under uppväxten. Marie Berlin är utredare på Socialstyrelsen;
“Alla kan ju förstå var och en att ha tio placeringar under sin uppväxt är väldigt väldigt tufft för barnet och den enskilda.”
Både svenska och internationella studier visar att det är skadligt för barnet att flytta mellan olika placeringar. Trots det fortsätter problematiken. Socialstyrelsen har tittat på barn födda 1990 till 2004 som har varit placerade någon gång under uppväxten. Vart tredje barn har bytt placering tre gånger eller mer. Men bland barn som varit långtidsplacerade under en större del barndomen är siffran högre. 60% av barnen i den här gruppen har bytt placering minst tre gånger och det finns exempel på barn som har bytt placering 30 gånger eller mer. Linn Englund är barnombud på barnrättsorganisationen Maskrosbarn som stöttar barn och unga som har det tufft hemma. Många av dem hon möter far väldigt illa av att flyttas mellan olika placeringar: “Man börjar tänka att; jag är så jobbig att ingen orkar ha mig i det här hemmet, trots att vi ju vet att det är hemsituationen som gör att de är placerade, men att man ändå upplever sig själv om det här problembarnet som bara flyttas runt.”
Marie Berlin på Socialstyrelsen igen: “Vi vill inte ha det såhär, samtidigt vet vi hur svårt det är att få till det, men vi tro ju ändå och jobbar på att vi kommer åh liksom att kunna göra det bättre.””
Hör hela inslaget här.
28 maj 2023
Mors dag!
Grattis till alla biologiska – adoptiv – regnbåge – bonus – plast – jour – familjehemsmammor på Mors Dag! Det finns så många sätt att vara mamma. Moderskap är en känsla som bor i hjärta och själ. Fira den person som fyller rollen som mamma i ditt liv
Till dig som aldrig haft en mamma att fira, som bara ibland haft en mamma att fira, eller till dig som inte längre har en mamma att fira skickar vi en extra stor kram idag.
27 maj 2023
DAGENS JURIDIK: Samhällets skyddsnät behöver sammanlänkas. Barn ska vara självklara rättighetsbärare genom hela barn- och ungdomen. Barn som fått möjlighet till en trygg barndom där deras behov och rättigheter blir tillgodosedda växer upp till en ny generation vuxna ansvarsbärare. Dagens rättssäkerhet för barn och unga vilar på ett hoplappat nät bestående av olika lagar, och tillämpningen är godtycklig. Barnkonventionen, det senaste tillskottet till barns rättigheter, har i många myndigheter inte implementerats, och myndigheter samt rättsväsende använder lagen när det passar. I detta system far många barn och unga illa.
Barn och unga är beroende av att vi vuxna ser till att de får sina rättigheter tillgodosedda, men överallt i landet larmas det om hög personalomsättning och personalbrist på socialtjänstkontor, skolor och förskolor. Förskole- och skolklasserna är överfulla. Allt fler söker sig till BUP, vars mottagningar har allt längre väntetider. Handläggare inom socialtjänsten går på knäna och lämnar sina tjänster. Kompetens går förlorad och kontinuitet i många viktiga yrken för barn och unga går om intet, barn och unga blir lidande. Samhällsklyftorna ökar när välfärden monteras ner, och tillsammans med omfattande resurs- och kompetensbrist döms allt fler barn till en uppväxt i utanförskap och rättslöshet. Populism råder hos samtliga partier och fokus ligger ofta där media för stunden rapporterar. Partiledare dundrar om krafttag mot gängkriminalitet, men barnens behov av en fungerande välfärd med viktiga förebyggande insatser faller i skymundan. Vårt samhälle lider allt större brist på långsiktiga perspektiv och varaktiga åtgärder.
När ett band av myndigheter är inblandade i ett barns liv såsom socialtjänst, polis, sjukvård, kriminalvård, förskola/skola, BUP, socialnämnd, förvaltningsrätt, tingsrätt, familjerätten, familjehem, HVB- och SiS-hem är det ofta ingen som tar huvudansvar för barnets vård. Utan tillräcklig samordning mellan instanserna, stor personalomsättning, kunskapsbrister och snårig sekretess, riskerar livsnödvändig information att falla mellan stolarna, och barnet får inte den hjälp det behöver. Det finns behov av såväl ett kunskapslyft kring utsatta barns behov och en samordning mellan berörda instanser. För att bygga ett tryggt skyddsnät som kan fånga upp barn, måste berörda aktörer bilda ett sammanlänkat nätverk i stället för att verka som enskilda öar. För detta krävs bland annat dessa åtgärder:
• Inför en bred samordning mellan socialtjänst, polis, domstolar, skola och vård avseende barn som riskerar att fara, eller har farit illa. Anmälningspliktiga aktörer behåller stark sekretess mot allmänheten som skyddar barnen, men sekretessen mellan aktörerna hävs. Samordning av dessa uppgifter bör ske nationellt för att viktig information om barnets situation inte skall gå förlorad vid en flytt till en annan kommun.
• Barn har rätt till en socialtjänst med goda kunskaper och tillräckliga resurser. Vi vill, att socionomutbildning reformeras från en generalistutbildning till en specialistutbildning med ett flertal olika inriktningar, en utbildning som på riktigt förbereder sina studenter för den verklighet de ska verka i. Att arbeta med barn, unga och vuxna i utsatta situationer kräver kunskap, erfarenhet och personlig lämplighet.
• Barn ska bland annat ha rätt att – även i praktiken – bibehålla viktiga personer och relationer i sitt liv. Idag kan vårdnadshavare och socialtjänst allt för lätt skära av barnet från viktiga anknytningar. Kvaliteten på, och vikten av relationer ska vara avgörande, inte släktskap eller vårdnadsfrågor. Detta kräver bland annat ett omfattande kunskapslyft inom socialtjänst och nämnd avseende barns anknytningar och behov.
• Ratificera det tredje tilläggsprotokollet till Barnkonventionen för att barn ska ges klagorätt till FN:s barnrättskommitté. Implementering av Barnkonventionen i samtliga berörda instanser är ett måste.
Vi måste skapa goda förutsättningar till trygga barndomar, där barn får sina behov och rättigheter tillgodosedda. På detta sätt slipper vi få så många trasiga vuxna. Vi är övertygade om att många av de problem som nu lyfts kring barn och deras rättigheter av politier och media är i behov av djupgående och långsiktiga lösningar även om den inte är lika politiskt slagkraftigt.
Skrivet och undertecknat av:
Lilla hjärtat vänföreningen
Advokat Madeleine Onnela, Advokatbyrån Onnela
Melinda Jacobs, LHVs ordförande
21 maj 2023
Boktips! ALLA MINA 30 BARN av THOMAS ARDENFORS – en familjehemspappas dagbok
Alla mina 30 barn (2021) är en fristående uppföljare på En extra plats i hjärtat. Här möter du den där vardagen som de allra flesta familjer i Sverige lever i, men utifrån perspektivet att ha ett barn placerat från socialtjänsten. Saker som är självklara för många familjer, som att åka på utflykt, gå ut och handla i glassbilen, gå på restaurang eller för den skull – att fira påsk, kan vara något mycket exotiskt och spännande för ett barn som ofta kommer från en ofattbar utsatthet. Även denna bok pendlar mellan berättelser som får dig att le men också berättelser som kan få dig att fälla en tår eller två.
Bokens kapitel – där varje kapitel är en fiktiv vecka – bygger på händelser som inträffat hemma hos familjen Ardenfors. Du möter en serie av de barn som bott i huset och dessutom några kapitel där familjens egna barn får berätta hur de upplevt och upplever att familjen lite nu och då utökas med ett helt okänt barn. Avslutningskapitlet är också faktabaserad utifrån ett myndighetsperspektiv där både en rutinerad socialsekreterare med inriktning på barn- och unga samt en enhetschef från en enhet som rekryterar och utbildar jour- och familjehem, delar med sig av sina erfarenheter och funderingar. Thomas berättar:
”Upplägget av den här boken bygger på att jag är en sådan där traditionell människa som fortfarande har pappersalmanacka. Dessa fungerar också till viss del som dagbok och eftersom jag sparar dem år för år, är det ganska lätt att gå tillbaka i tiden och påminnas om vad min familj och jag fått uppleva som jour- och familjehem.
Boken är därför upplagd som en dagbok där varje kapitel är något som händer under en viss vecka under året. När jag kollat igenom mina gamla almanackor påminns jag om att det händer saker närsomhelst under en placering av ett barn. Små saker och stora saker. Självklara saker och mer dramatiska saker. Här skrivs det också om tankar jag själv är bärare av, men inte minst tankar från min fru, Sussi och våra fyra barn. Särskilt glad är jag över att det första barn som placerades hos oss (1994) också valt att dela med sig av sina tankar. Jag hoppas boken leder till att ännu fler förstår vad detta uppdrag kan innebära och – naturligtvis – hoppas jag också att den leder till att ännu fler hushåll i Sverige öppnas upp för utsatta barn. ”
Läs hela boktipset här.
18 maj 2023
Tänk att bli hatad för att älska fel! Många barn som placeras utanför sitt hem är placerade just av denna orsak, föräldrarna godtar inte vem barnet väljer att älska.
14 maj 2023
11 maj 2023
10 maj 2023
Läs fler familjehemsskildringar här.
5 maj 2023
I IVOs senaste rapport “Tillsyn av socialtjänstens handläggning av ärenden som rör barn och unga” kan man bland annat läsa:
“Mot bakgrund av den förstärkta tillsynen inom ramen för regeringsuppdraget bedömer IVO att det finns en utbredd okunskap i många kommuner om de skyldigheter som finns i gällande lagstiftning. Kommunerna behöver i högre grad göra barn delaktiga i handläggningen. Behovet av att stärka barnets ställning och tillvarata barnets intressen i socialtjänstens arbete är stort och gäller hela vårdkedjan. Det är en särskild utmaning för kommunerna att säkerställa att yngre barn och barn med komplexa vårdbehov får sina rättigheter tillgodosedda. En särskilt allvarlig brist är att flera socialtjänster inte har inlett utredning när barn kan ha bevittnat eller utsatts för våld i hemmet, liksom de fall där socialtjänstens utredningar som rör våldsutsatta barn inte har genomförts tillräckligt skyndsamt eller med erforderlig kvalitet. En generell iakttagelse är att socialtjänsterna behöver stärka sitt arbete med att göra barn delaktiga i handläggningen.”
Genom de familjehem som kontaktar oss i Lilla hjärtat vänförening kan vi i stort hålla med i detta, men vi vill även ge en stor eloge till de många kommuners socialtjänster där vi ser att ovan nämnda inte gäller. Det finns många socialtjänster som har ett väl fungerande arbete och det vore intressant att ta del av en utredning som belyser hur och varför dessa socialtjänster utför sitt arbete klanderfritt. En sådan rapport skulle kunna bli ledstjärna på de socialtjänstkontor där återkommande problem i handläggande, utredande samt informationsarbete med och kring barnen blir fokus för bland andra IVO.
”Alltför många barn får inte relevant information eller kommer inte till tals inför att socialtjänsten fattar beslut och vidtar åtgärder. Att barnen inte görs delaktiga innebär att viktig information går förlorad och att förutsättningarna för att bedöma barnets bästa minskar. Av tillsynen framkommer att socialtjänsterna i stort följer regelverket om att följa upp barnets situation efter en avslutad placering eller utredning. IVO bedömer dock att socialtjänsterna behöver stärka sitt arbete för att bestämmelserna om vårdnadsöverflytt och flyttningsförbud ska få genomslag. Den sammantagna bilden av tillsynen illustrerar att det finns en utbredd okunskap eller oförmåga i många kommuner om de skyldigheter som följer av lagstiftningen. Dessa brister innebär att barns rätt till delaktighet och att få sitt bästa bedömt och beaktat åsidosätts.”
2 maj 2023
30 april 2023
Tusentals barn står i kö för möjligheten att komma till ett familjehem för en kortare eller längre tid. Det behövs fler familjehem av den sorten som verkligen tar emot barnen med hjärtat och som är beredda att stå upp för dem när något inte går rätt till.
Lilla hjärtat vänförening kontaktas ofta av familjehem som jobbar med hjärtat. Familjerna har knutit an till barnen och barnen till dem – precis så som det ska vara för att uppdraget ska utföras på rätt sätt. När familjehem söker hjälp av oss görs det utifrån att något gått fel. Många har ett långt och gott samarbete med socialtjänsten bakom sig men har stött på nya handläggare som ofta saknar erfarenhet av arbetet och kännedom om barnen och familjehemmet. De ser familjehemmets insats för barnen som ett uppdrag och den känslomässiga investeringen i barnen värderas inte så som den borde göra. I detta far barnen mycket illa eftersom deras anknytning till familjehemmet inte tillskrivs något eget värde. Besluten som fattas av socialnämnden som ytterst ansvarig kommer då att vila på den enskilda handläggarens utredning och inte att grundas i barnets bästa. I de här fallen ser vi ofta att stödet som behöver finnas kring både barn och familjehem gällande umgängen, och den viktiga kontakten med det biologiska nätverket ofta saknas från socialtjänstens håll. Det finns många vittnesmål som visar på att det i hårt belastade kommuner saknas lösningsfokus när det uppstår problem med placeringen. Kommuner med hård belastning flyttar hellre barnen till ett nytt familjehem än erbjuder insatser som förhindrar ännu ett uppbrott för barnen.
Lagstiftningen är utformad så att familjehem saknar möjlighet att föra barns talan eller göra sin åsikt hörd. De är inte part i mål och tillskrivs därför inte något mandat att påverka vilka insatser barnet behöver.
För att fler ska våga vara familjehem måste familjehemmens röst får lov att vara viktig när det planeras för barnets insatser och framtid. Familjehem behöver ges möjlighet att påverka exempelvis barnets vård eller ges möjlighet att för barnets räkning klaga på beslut som man inte anser är för barnets bästa. Barnet behöver ha rätt att hålla kontakten med familjehemmet de bott i under sin tid som placerad vilket inte är fallet idag. Det ska inte ska vara möjligt för vårdnadshavare, oavsett om det är biologiska föräldrar eller socialtjänst, att skära av relationer som är av vikt för barnet. Anknytning mellan människor bör värderas lika högt oavsett biologi. Innan man säkerställt att en flytt är vad som är allra bäst, på både kort och lång sikt, ska varken barn eller familjehem behöva oroa sig för att en flytt genomförs mot barnets vilja. Man bör kunna säkerställa att barnets kontakter hålls vid liv och att barnet får goda möjligheter till en trygg levnadsmiljö.
För att fler familjehem ska orka axla sina uppdrag behöver insatsen värderas högre i form av samtalsstöd, möjlighet till avlastning, bättre uppföljning av uppdraget samt det placerade barnet, utbildning och coachning. Idag erbjuder många kommuner mindre stöd och ersättning till sina familjehem än vad konsultbolagen gör. Detta gör det svårare för kommunerna att värva och behålla familjehem i sin regi. Placeringar via konsultbolag är en mycket större kostnad för kommunen än placeringar i egna familjehem. Det blir en ond cirkel där pengarna försvinner till vinstdrivande bolag medan kommunens egen kassa och möjlighet att stödja sina familjehem blir allt svagare. Vi föreslår att man ser över hur kommunerna bättre ska kunna stödja sina familjehem och erbjuda dem samma stöd och ersättning som konsultbolagen gör och att man även ser över möjligheten att ta ut höga vinster i välfärden.
För att fler barn ska få möjlighet till en ljus framtid bör antalet uppbrott minimeras så långt det är möjligt.
Vi hoppas att regering och riksdag tar sig an dessa viktiga frågor och ser den mångfasetterade problematik som något mer än en ekonomisk fråga. Det sociala arbetet och socialtjänsten behöver lösningar som håller på sikt. Som förening har vi aldrig hört att mer pengar skulle väga upp för de brister familjehem upplever. Familjehem önskar få sin röst hörd, barnens röst hörd, möjlighet att komma med tydliga skildringar av barnets verklighet utan att stämplas som svåra att samarbeta med, samt önskar de möjlighet att juridiskt hjälpa sina placeringar.
Att vara familjehem är ett stort, viktigt och i många delar svårt uppdrag – och det ska alltid göras med barnet i fokus. Lilla hjärtat ser med tillförsikt fram emot arbetet med att förbättra den svenska socialtjänsten i sin helhet.
29 april 2023
Alla Barns Dag är en aktiv Tillsammans-Dag för barn tillsammans med sina föräldrar. Denna dag är barnens alldeles egna dag när de kan vara aktiva tillsammans med föräldrar och kompisar, en dag för barnen där leken är i fokus och de vuxnas agendor läggs åt sidan. Alla Barns dag är dagen att lyfta fram fördelarna med rörelse, lek och läsande för barns utveckling. Leken är viktig för barnens sociala, kognitiva, emotionella och kommunikativa förmågor. Leken övar barns färdigheter och i den får man skapa och utforska, lyckas och misslyckas men samtidigt ha riktigt, riktigt roligt, på barns sätt. Denna dag blir allt viktigare eftersom barn blir mindre och mindre rörliga. Här kan vi tillsammans ta vårt ansvar och finna roliga sätt för barn att finna det roliga med att röra på sig, inspireras till nya aktiva lekar och kanske till och med finna en ny aktivitet?
Det finns massor av goda anledningar till att komma ut tillsammans och vara aktiva, inte minst för att förebygga de många sjukdomar ett stillasittande liv leder till. Rörelse bidrar till bättre sömn, ökad koncentration och förebygger nedstämdhet och låg motivation, både för barn och oss vuxna. Och visst minns vi alla de fantastiska dagar och tillfällen som vi som barn hade med våra föräldrar? Stunder vi fikade i skogen efter upptäcktsfärder, mös tillsammans med spel i soffan efter en dag på stranden, satt ihopkrupna över en bok med ficklampa i ett tält på baksidan av huset tillsammans eller pappa som hjälpte att göra en trädkoja? Fina minnen bygger en fin samvaro, så njut av Alla Barns Dag tillsammans med nära och kära, små som stora.
21 april 2023
Lilla hjärtat vänförening arbetar för att lagstiftningen och tillämpningen av den alltid vara för barnets bästa. Vi vill att barnet och de vuxna som känner barnet bäst alltid ska få komma till tals i alla beslut. Varje timme med en trygg vuxen räknas i ett barns liv. Varje timme och varje barn räknas när vi bygger vår framtid. Idag hyllar vi alla fina familjehem och hoppas att fler vågar ta steget
Det kommer finnas webbsändning som anordnas av SKR med spännande samtal om familjehem under dagen, det går även att se i efterhand.
21 april 2023
21 april 2023
Intentionen med böckerna är också att underlätta för barns rättighet med att delta i beslut som berör dem. Att barn får en nyckelbricka för att sätta egna ord på sin situation.”
Böckerna om Klara är autofiktiva, blandverk av fiktion och fakta. Genom att gestalta böckerna genom upplevelser i sin egen uppväxt speglar Eva de svårigheter och nyanser ett barn står inför som lojal mot sina egna föräldrar och det liv barn lever i familjehem. Trots att böckerna bygger på tunga ämnen känns de hoppfulla och är lättillgängliga även för de yngsta. Eva berättar:
”I bokserien om Klara hämtar jag inspiration ur min egen uppväxt i familjehem. Jag bodde i familjehem från fyra till 16 års ålder. Det har hunnit bli fyra böcker om Klara, tre bilderböcker och en kapitelbok. Jag hade själv behövt böckerna om Klara att spegla mig i, för att se att familjehem också är normalt. Berättelserna har en fördel med sitt litterära uttryck eftersom de skapar nyfikenhet hos så många fler och ger inblick i en annans vardag. Klara är en driven karaktär, med mycket mod och egen vilja. Jag kan känna igen mig i henne, men hon gör saker som jag inte kunde.
Bilderbokserien heter ”Klara bestämmer”, och varje bok börjar med raderna. ”Klara sex (eller sju år) tycker om att bestämma själv, men det är inte enkelt eftersom andra också bestämmer. Idag beslutar hon sig för (…)”, och sedan följer ett tema för boken. Det är både nischat och läsning som tilltalar alla, eftersom det är ämnen som alla kan känna igen sig i.”
Ålder: 3-6 år, men böckerna tilltalar alla åldrar.
19 april 2023
HAR DU GJORT SKILLNAD I ETT BARNS LIV? Lilla hjärtat vänföreningen vill inspirera och öppna hjärtan
Skriv ner din erfarenhet av hur Du varit viktig för ett barn och hur det gjorde skillnad, det kan vara som anhörig, kontaktperson, jourhem, familjehem eller stödfamilj. Skicka in din berättelse till info@lillahjartat.com senast den 1/5.
Texterna som skickas in kommer att anonymiseras och användas här på våra sociala medier som inspiration så att fler blir engagerade vuxna. Vi lottar ut tre signerade exemplar av Hitta hem till er som deltar med en berättelse! Tagga vänner som du vet gjort en fin insats för barn så att även de kan delta
HJÄLP OSS ATT INSPIRERA FLER ATT ÖPPNA SITT HEM OCH VINN SIGNERADE EXEMPLAR AV ”HITTA HEM”!
Tävlingen avslutas 1/5
❥ Hitta hem hittar du i en bokhandel nära dig eller online!
17 april 2023
14 april 2023
Det familjehem gör för andras barn förtjänar ödmjukhet och beundran, inte osäkerhet och ensamhet i ett uppdrag som kräver god samverkan från kommun och socialtjänst. Ett omhändertagande genom LVU görs för barnets bästa, låt då även vården av familjehem från socialtjänstens sida genomsyras av detta!
9 april 2023
5 april 2023
Familjehemsmamma Greta skrev till oss och berättade om alla familjens 7 barn, 2 biologiska och 5 ickebiologiska. I vanliga fall brukar familjen göra olika aktiviteter men sällan alla tillsammans och nu önskar familjehemmet en resa som passar dem alla. De yngre älskar Vargen och Bamse, lejon, krokodiler mm och de äldre barnen tycker om karuseller. En tripp till Kolmården skulle passa allas önskningar tror mamma Greta och det är väll klart att vi i Lilla hjärtat vänförening vill bistå med något som en hel familj kan spara i hjärtat och minnas länge, länge!
3 april 2023
Stort tack till www.lucky-dogs.se för samarbetet.
2 april 2023
Här kan du hitta boktips inom ramen för familjehemsvård för både små och stora.
1 april 2023
Läs mer om detta här.
29 mars 2023
Delta i tävlingen genom att tagga en vän och dela inlägget. Tre vinnare dras måndagen den 3 april. Lycka till!
26 mars 2023
Lilla hjärtat vänförening ser att arbetet med att trygga barnen och att bevara deras möjlighet till att behålla viktiga relationer i sina liv allvarligt brister. Vi ser dagligen hur lagstiftning tolkas, vänds och vrids för att passa de syften som den ytterst ansvariga vuxna vill göra gällande. I de fall vi blir kontaktade är det mycket sällan vuxna med yttersta ansvaret som har barnets bästa och rättigheter i fokus och det ger sig uttryck på många olika vis. Ett av de allvarligaste uttrycken för bristen på barnperspektivet anser vi är när barn flyttas till nya hem och nya miljöer snabbare än man normalt inskolar samma barn på en förskola, dvs. 1.5 veckor. Efter flytten saknar barnen i nästan alla fall vi följer möjlighet till att få ha kontakt med eller träffa sina ursprungliga anknytningar, om de inte är biologiska föräldrar. Vuxna tar beslut som inte är anpassade för barn, beslut som genomgripande påverkar barns hela liv och uppväxt.
Läs hela texten här.
20 mars 2023
17 mars 2023
12 mars 2023
Läs hela boktipset här.
11 mars 2023
Guldbok, vilken fantastiskt bedrift! Vi i Lilla hjärtat vänföreningen är så stolta över vår ordförande Melinda Jacobs, som tillsammans med Minna Tunberger skrivit boken “Hon hette Esmeralda”.
Sedan år 2015 har bokförlaget Forum delat ut Guldböcker till de författare vars böcker sålt stora volymer i Sverige under gångna året. I år stod Melinda och Minna på tur för att ha skildrat den treåriga flickan Esmeraldas liv och öde sammanvävt med Melindas livshistoria. Vi som läsare får följa Melinda från barnsben med en önskan om att bli familjehem, till vuxen med egen familj där familjehemsbarn landar och växer upp i en trygg och kärleksfull famn.
Boken speglar de många faser i en människas liv som utgör den person vi är, hur viktig en trygg och säker uppväxt är för hur vi själva bemöter de omkring oss och hur vi formar våra egna barn. På ett känslofyllt och skirt sätt blottlägger boken många svåra ämnen såsom otrygghet, svåra förluster och utsatthet. Vi får följa hur en liten flicka blir ett objekt för vuxnas krav och önskningar, om hur hennes familjehemsmamma Melinda kämpade för hennes trygghet, en kamp som stod och föll när landets sociala skyddsnät svek både henne och Esmeralda. Lagar till trots gjorde inte socialtjänst och rättssystem vad de kunde för att Esmeralda skulle få växa upp trygg och säker i sitt familjehem, utan lät sig påverkas av talförda biologiska föräldrar vars livsval slutligen blev flickans död.
Boken är en otroligt gripande berättelse där två livsöden möts under tre år, en bok alla borde läsa för att få en kristallklar inblick i det system som alldeles ofta sviker när det behövs som mest. Trots dessa tunga ämnen ger boken en varm och hoppfull bild av Melindas kamp för att det som hände Esmeralda inte ska få hända igen. Vi får även ta del av det fina – kärleksfulla och varma – att ha familj och samtidigt vara familjehem. Lyckan och tillfredsställelsen av samvaro, om hur livspusslets alla bitar fogas ihop och om att öppna sitt hem och hjälpa de barn som behöver ett nytt hem ifrån sitt eget. Hon hette Esmeralda är en intrikat skildring av livets viktigaste ämnen sammanvävt på ett lättläst och medryckande sätt. Inte undra på att den vunnit Guldbokspriset.
10 mars 2023
Läs hela artikeln här.
2 mars 2023
Den här berättelsen är skriven ur barnets perspektiv och ger en inblick i hur det kan kännas att vara familjehemsplacerad, den ger också en förståelse till alla barn som lever under trygga hemförhållanden.
Flera barn i varje skola bor med någon annan än sina biologiska föräldrar och med den här boken hoppas vi kunna få barn och vuxna att prata öppet om en ganska vanligt förekommande livssituation. Boken är en ljus berättelse som förhoppningsvis kan vara ett stöd för många barn oavsett om du är familjehemsplacerad eller inte. Boken släpps den 17 april men går att förhandsboka redan nu.
– Med kärlek Melinda
1 mars 2023
Edward skriver: ”Jag började skriva på Familjeboken år 2007: idén om att skriva boken kom efter att jag tittat i flera böcker om hur barn blir till – och insett att det som stod där faktiskt inte stämde. Barn blir inte till för att en mamma och en pappa tycker om varandra. Nej, barn blir till för att ett ägg och en spermie möts. De som står för ägg respektive spermier är heller inte per automatik de som blir föräldrar. Jag tyckte även att det saknades skildringar av vad begreppet familj kan innebära och hur olika familjekonstellationer kan se ut. Och det var just det som boken ville lyfta fram: samkönade par, familjer utan barn, familjer med en vuxen, familjer med tre eller fler vuxna, adoption, donation, styvsyskon… Helt enkelt en bredare bild av vad en familj kan vara.
Boken kom ut för första gången 2008, med illustrationer av C. Kåberg. Sedan dess har den reviderats flera gånger, och tredje upplagan (som även gavs ut i Tyskland 2015) illustrerades av Johanna Arpiainen. Det är väldigt roligt att den fortfarande lånas/säljs i stor utsträckning – något jag tror visar på behovet av fler barnböcker med en medvetenhet om att familjer kan se olika ut.”
26 februari 2023
Manifestation #LexTintin. Det har bara gått några veckor, men debatten har svalnat och det mediala intresset som bortblåst. Fokus ligger bara i detta nu, skildrar bara det som alldeles nyss har hänt, utan att ge en tanke åt det man skrev om igår. Istället för att ta fasta på det viktiga i det man skrev om igår jagar man vidare efter nästa sensationsämne, och arbetet för förändring uteblir, ett arbete som måste till för att detta fasansfulla inte ska hända igen. För hända igen har det gjort, alldeles för många gånger. En liten pojke dog i samband med ett umgänge. Han finns inte mer och allt det han kunde ha blivit har slocknat. Har landets politiker, myndighetsutövare och media verkligen så kort intressespan att de inte orkar förfasa sig mer än någon kort sekund? Inte konstigt att saker och ting får fortgå och ingenting händer.
Samtidigt – året runt – påtvingas otaliga barn att träffa en vårdnadshavare som begått brott mot nära och kära, eller till och med barnet självt. Ingen verkar bry sig för det mediala sensationsvärdet i detta är inte stort nog. Ingen bryr sig förrän nästa gång ett barn dör och media åter blåser upp rubriker om händelsen som om det vore helt unikt, en nyhet som i bästa fall får medialt fokus några dagar, för att sedan glömmas bort åter igen. Vuxna kräver umgänge, och barn måste infoga sig oavsett hur mkt det skadar deras psykiska hälsa och mentala utveckling. Vi skulle aldrig kräva att en vuxen skulle sitta och sällskapa med sin våldtäktsman ett antal timmar i månaden, eller en knivskadad med sin förövare. Men barn tvingas in i rum, med och utan övervakning, där vårdnadshavaren som utfört dåd, sitter. Om och om igen. I bästa fall är det ett rum på socialtjänsten. I värsta fall är det hemma hos förövaren under en hel, obevakad helg. Barn är sin egen individ med egna rättigheter heter det så vackert, på papper. Men det är inte så i praktiken, inte i verkligheten. Den som ska älska dig, rå om att du har det tryggt och bra, som du kallar mamma eller pappa, är den du helst av allt inte vill träffa, men vuxna med auktoritet och lagen på sin sida säger att det måste du visst. Hur kan det ens vara möjligt? Men såhär har det alltid varit. Barn genomgår år efter år detta rättsövergrepp. För det är just vad det är, ett omänskligt rättsövergrepp, när vuxna å ena sidan säger att alla barn har lika värde och är individuella rättsbärare, men å andra sidan säger att detta bara gäller så länge inte en vuxen kräver något annat. Detta är en lättlöst paradox kan man tycka, men än till dagens datum år 2023 har ingen vuxen haft tid eller ork att ändra på detta. Än idag tvingas barn till umgängen de inte vill vara på, ett måste som inte bara traumatiserar för stunden, utan färgar ett barns hela existens. Detta måste gör att det trauma barnet upplevt i sitt hem instiftas på nytt varje gång det tvingas till ett umgänge, gör att barnet backar i utvecklingen av ren rädsla, blir utåtagerande och samtidigt inneslutet, lever med en ständig osäkerhet som färgar allt och alla runt omkring. Hur ska ett barn någonsin kunna våga lita på en vuxen människa igen? Rättssäkerhet är ett ord Sverige som land gärna trumpetar med men som är långt från realitet och verklighet. Vi måste göra det bättre för landets barn. Vi kan inte ha ett rättssystem som enligt lag skickar ut poliser efter barn, inte för att säkerställa deras säkerhet, utan för att hämta dem till sina förövare när de kräver sin umgängesrätt.
25 februari 2023
Sekretess enligt SoL – Socialtjänstlagen – 14 kap §1
Kan sekretessen bli ett hinder för barns säkerhet?
Enligt SoL 14 kap §1 har vissa myndigheter och yrkesverksamma skyldighet att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Socialnämnden bör erbjuda barnet, vårdnadshavaren och den som gjort anmälan ett möte om det med hänsyn till barnets bästa är lämpligt. I samma laghänvisning går även att läsa att socialnämnden får informera den som gjort anmälan enligt §1 om att utredningen har inletts, inte har inletts eller redan pågår.
Dessa bör och får ger stort tolkningsutrymme och inga som helst krav finns på socialtjänsten gentemot en rapportör som omfattas av 14 kap §1. Myndigheter och yrkesverksamma som ovan nämnt är stora samhällsapparater med, i många fall, gedigen insyn i människors liv. Lagen om anmälningsskyldighet ska finnas där som ett tryggt skyddsnät för barnen. Men fungerar det verkligen helt optimalt i realiteten? Vad vore skillnaden för en utredning om det även öppnade upp för ett samarbete mellan anmälaren (endast om denna omfattas av lagen) och socialtjänsten för barns trygghet och säkerhet?
Skyldigheter men inte krav på samarbete?
Sekretessen som omfattar myndigheter och yrkesverksamma aktörer hävs när en anställd känner oro för att ett barn far illa och en orosanmälan ska omgående skickas in. Krav på återkoppling och samverkan saknas från socialtjänsten, vad får det för konsekvenser och hur påverkar det barnet? Flera av aktörerna som omfattas av lagen om anmälningsskyldighet har långvarig och kontinuerlig kontakt med ”klienter” och har en god insyn i personernas liv.
Ett exempel är Kriminalvården som kan ha veckovis kontakt med klienter som är dömda i frihet och har, genom kontinuerliga samtal, stor insyn i klientens liv. Inte minst att dessa personer har blivit lagförda så är det heller inte helt ovanligt att kriminalvårdsklienter har missbruksproblem och/eller allvarlig psykisk ohälsa, och inte helt sällan i kombination med barn boende i hemmet. En orosanmälan ska upprättas och skickas in vid oro för barnen och när nytillkomna uppgifter som förstärker oron inkommer så ska ytterligare anmälan skickas in. Potentiellt skulle nya uppgifter kunna inkomma veckovis för en person som går på kontinuerliga möten på Kriminalvården. Kanske har nya droger använts? Eller att personen har berättat om ett tidigare brott som begåtts? Eller att hen lämnar barnen hemma när hen är ute och begår brott? Att veckovis lämna in en ny orosanmälan till socialtjänsten är knappt görligt med tanke på den volym klienter man träffar.
Skulle däremot en orosanmälan öppna upp för ett samarbete innefattande till exempel gemensamma möten, samtal etcetera gällande föräldern så skulle aktörerna gemensamt kunna arbeta för barnens bästa. I dagsläget ser inte realiteten ut så utan ett sekretesshävande krävs av föräldern för att orosanmälan skulle öppna upp för en tvåvägskommunikation. När myndigheter blir isolerade öar, som det lätt kan bli när sekretessen står i vägen, är risken stor att viktig information uteblir som kan vara betydande för barns säkerhet och trygghet.
Ärenden som exempel:
Ett uppmärksammat fall som kan stationeras som exempel där ett samarbete mellan anmälaren som omfattas av SoL 14 kap §1 och socialtjänsten skulle kunnat underlätta utredningen och kanske spara barnen från att växa upp under dåliga förhållanden. Det gäller en syskonskara som i 12 års tid larmade skolpersonalen om sin pappa som upprepat utsatte dem för tortyrliknande våld, sexuella övergrepp och fysisk och psykisk misshandel och kontroll. Skolan som gång på gång lämnade orosanmälan till socialtjänsten, för vad kan skolan som upplever oro mer göra? Skolans personal vittnade om att de inte ville vara i samma rum som pappan ensamma för att de ansåg honom obehaglig. Som trots sin egen uppfattning om pappan behövde släppa hem barnen till honom varje dag och hade ett enda verktyg för att hjälpa och skydda dem – orosanmälan. Understrykas ska göra att orosanmälan är ett bra instrument men exemplet ovan visar tydligt att orosanmälan inte är tillräckligt utan borde kompletteras med ett mer djupgående samarbete mellan anmälaren och socialtjänsten, för att skydda barnen.
Var ligger egentligen problematiken?
Socialtjänsten har sekretess gällande barnen och har inga skyldigheter att meddela rapportören hur utredningen fortlöper eller om den ens är initierad, trots att det i lagen står att socialtjänsten kan återkoppla om utredningen är initierad eller inte. Att skolan, i detta ärende, hade lämnat in ett 20-tal utredningar till socialtjänsten, kan antas vara toppen av isberget då barnen i 12 år hade berättat om olika incidenter för skolan.
Blir man som rapportör härdad och lägger ribban i varje enskilt ärende?
När man är anmälningsskyldig enligt lag men sällan får någon återkoppling eller ser någon konkret förändring, hur påverkar detta? Exempelvis när det ena barnet berättade om att pappan hade bilder på nakna barn i datorn och att han vill att barnet skulle göra saker med hans kön, kan en anmälan absolut antas ha skickats in. Man kan då ställa sig frågan om, när barnet kommer till skolan nästa dag med en bula i pannan och säger att hen inte får lov att säga vad som hänt för då ger pappa utegångsförbud – blir då personalen härdade av barnets historier och anser att en orosanmälan redan skickats in med allvarligare karaktär? I artikeln går att läsa att skolan har struntat i att rapportera flertalet gånger de upptäckt tecken på våld. Är det en uppgivenhet som kommer till? Om ingen förändring till synes sker i barnens liv hur ska de motiveras till att fortsätta skicka in anmälningar?
Vad skulle ett förslag på förändring kunna vara?
När socialtjänsten mottar en anmälan en anmälningspliktig aktör så borde ett direkt samarbete initieras med barnens säkerhet och trygghet i fokus. Här finns då utrymme för skolan att rapportera även de ”mindre” incidenterna och det vardagliga som så lätt kan bli slentrian för skolan och som tillslut inte leder till en ny orosanmälan. Låt säga att socialtjänsten har kontinuerlig kontakt med skolan och andra anmälningsskyldiga aktörer under tiden som utredningen pågår – med all säkerhet så hade viktig information kommit upp till ytan och inte fallit mellan stolarna. Dessutom finns utrymme för socialtjänsten att efterfråga sådant man är intresserad av för att leda utredningen framåt.
Ett inledande samarbete med anmälaren och socialtjänsten ger utrymme att även berätta om det vardagliga händelserna. Samarbetet borde föregås av kontinuerliga möten eller samtal för utrymme till komplettering av anmälan samt information om hur socialtjänsten arbetar med utredningen. I många ärenden finns det flera anmälare, där vissa har mer insyn i föräldrarnas liv och vissa i barnens liv. Att då kunna bygga pusslet tillsammans genom utredningen för att säkra tryggheten för barnen.
I ovannämnda fall hade socialtjänsten inte utrett 11 av de anmälningar som kommit in från skolan. Kommer anmälningar kontinuerligt i samma ärende men med ny information så ses kanske den redan öppna utredningen som tillräcklig för socialtjänsten. Jag vill mena att ett samarbete med kontinuerlig kontakt med anmälaren skulle kunna minimera risken för att vissa anmälningar inte omhändertas. Anmälningspliktiga aktörer har stark sekretess som i så fall skulle skydda barnen tillräckligt. Barnen som skyddas av sekretess när en anmälan har lämnats in kan många gånger stjälpa vidare utredning är min uppfattning. Viktigt att tillägga att barn ska skyddas med sekretess när privatpersoner eller annan aktör utan anmälningsplikt gör en anmälan, i dessa fall skyddar sekretessen barnet från insyn i dess liv.
22 februari 2023
20 februari 2023
19 februari 2023
Vi är så stolta att presentera vår fina advokatpool och alla de advokater och biträdande jurister som ställt upp att samarbeta med oss! Ett extra stort och varm tack till advokatpoolens senaste tillskott från Kvinnojuristen advokat Vinita Qvist och biträdande jurist Mariam Ghazaryan. Lilla hjärtat vänförening hjälper i huvudsak – men inte uteslutande – familjehem med rådgivning, stöd och hjälp kring juridiska frågor som rör barns och familjehems rättigheter. De som söker hjälp hos oss vill ofta förstå sin situation, vilka rättigheter de har och få stöd i kontakt med myndigheter. Allt arbete vi gör i Lilla hjärtat vänförening gör vi ideellt, inklusive detta.
16 februari 2023
Lilla hjärtat vänförening har vi under våra verksamma år fått en tydlig bild av återkommande brister i det system som ska skydda barn och unga. Advokater, socionomer, familjehem, barnrättsorganisationer, vård- och skolpersonal är några av dem som instämmer och intygar att de ofta stöter på denna verklighet. Det är lätt att låta som en rättshaverist när man talar om dessa ämnen, men faktum är att vi alla, utan tvivel, kan slå fast att barnens röster förblir svaga i de sammanhang som berör dem.
Sverige har i många avseenden en stark lagstiftning kring barns rättigheter och har i närtid även fått tillskottet Lex Lilla hjärtat – barns bästa när LVU upphör. Svensk lag klargör tydligt, att barn är individer och rättsbärare, men i praktiken behandlas de inte som sådana. De lagar vi har som ska värna om barnen, lämnar dessvärre alltför stort utrymme för individuell tolkning. Två olika handläggare kan fatta diametralt olika beslut i ett och samma fall med bara några veckors mellanrum. Så länge socialnämnden godkänner det som läggs framför dem – vilket ofta är fallet – finns det inte mycket att sätta emot. När det saknas någon som har laglig rätt att stå på barnets sida, tillämpas lagarna godtyckligt, och sekretessen gör insyn omöjlig. Detta är inte rättssäkert.
16 februari 2023
12 februari 2023
8 februari 2023
Stockholm på Medborgarplatsen
17. 00 – 19.00 (kom gärna i god tid innan avsatt starttid).
5 februari 2023
5 februari 2023
Du hittar dokumentären på SVT play och länken finns även här.
6 februari 2023
4 februari 2023
3 februari 2023
1 februari 2023
BLÅMÄRKEN FÅR VI ALLA – hur mycket krävs för att skydda ett barn? av Monica Dahlström-Lannes. Med omfattande kunskap och gediget engagemang som verksam polis, författare, debattör, föreläsare och rådgivare i nästan 40 år med fokus på barns rätt och rättigheter har Monica Dahlström-Lannes skrivit denna bok. Den är baserad på granskare av utredningar och konsekvenser av vuxnas och myndigheters stundtals undermåliga insatser – vårdnadshaveriet. På ett tydligt och överskådligt sätt skriver hon om barnens utsatthet och återger barnens berättelser, anmälarens situation, mammornas reflektioner, polisutredningarnas kvalitet och funktion; vilket rättsskydd och vilken rättssäkerhet som råder liksom massmedias roll. Allt är förankrat i verkligheten, där Monica Dahlström-Lannes själv varit med och utrett som myndighetsperson.
Boken visar upp en verklighet många stöter på som söker hjälp för sina barn. Från verkliga fall visar Monica Dahlström-Lannes hur domstolar, polis och socialtjänst konsekvent ignorerar barnets berättelser och även föräldern som vill försvara sitt barn och dess berättelse. Även läkarintyg, orosanmälningar från anhöriga, skola och vård samt även fotografisk bevisning ignoreras och barnen blir ännu en gång offer. I flera av de falls om presenteras i boken slutar det med att den förälder som försöker hjälpa sitt barn mister vårdnaden till barnets andra förälder, förövaren. Boken är även fylld med förslag till åtgärder och bjuder inte bara på mörker, utan även en trygghet i att det finns många vuxna i landet som är villiga att kämpa för sina barn.
Monica berättar: Alla barn behöver trygghet för att utvecklas till självständiga och starka individer. Barn som utsätts för våld, sexuella övergrepp eller andra kränkningar måste få hjälp. Sedan 80-talet har jag mött traumatiserade barn. Många har mist sin starkaste anknytning. Den person som stod för trygghet, tillit, tröst och stöd. I min första bok ”Mot dessa våra minsta” (Rädda Barnen) skrev jag om hur samhället kan möta dessa barn och myndigheter utreda på ett barnfokuserat sätt. I ”Blåmärken får vi alla” beskriver jag vårdnadshaverier och myndigheters brist på kunskap och sunt förnuft. Jag kallar det myndigheters övergrepp på barn när direkt felaktiga beslut drabbar dessa barn.
Lilla Esmeraldas död skakade om ett helt land. Hon som hade sin trygghet och anknytning till familjehemmet hos Melinda. Nu har det hänt igen. En 8-årig pojke är mördad av sin pappa. Denna gång slog myndigheter larm, men domstolen brast.
Trots forskning och kunskap har debattvågorna gått höga. Man måste kunna diskutera flera saker samtidigt: Vissa barn måste omhändertas och placeras. Andra omhändertas av socialtjänsten på felaktiga grunder.
Den som är dömd för vålds- och sexualbrott får inte arbeta med andras barn, men kan få hela vårdnaden om sina egna. Var finns logiken?
Det är dessa barn jag skriver om i min bok.
30 januari 2023
Åren går men du är ständigt lika närvarande. Vi i Lilla hjärtat vänförening arbetar dagligen för att göra Sverige till ett säkrare land för barn att bo och växa upp i. Opinionen är väckt och debatten är levande, fler barns öden har uppmärksammats.
Vi lever i ett land där dömda personer nekas att arbeta med andras barn men kan få hela vårdnaden om sina egna. Tänk att de enda våldsoffren i vårt land som tvingas till att ha umgänge och leva med sina förövare är barn. Och tänk, det finns poliser som måste hämta barn för att genomföra umgängen, men de har inte mandat att skydda dem mot tvång. Tänk att det var först med Lex Lilla hjärtat som det blev lag att föräldrar ska drogtestas innan de kan få vårdnaden tillbaka för sina barn! När du förlorade ditt liv förfasades många över hur det var möjligt att detta kunde ske och ändå har det har hänt flera gånger därefter. Sanningen är att varningssignalerna både fanns och finns – hela tiden. När ska dessa signaler tas på allvar av behöriga instanser?
Den tunga sanningen är att du kunde räddats om kompetensen funnits, om lagarna efterföljts, om ditt ombud varit på din sida samt om domstolen haft den kunskap de behövt för att förstå hur missbruk och våldskapital påverkar människor. Det är hjärtskärande att barn inte får den trygghet de ska ha, att det finns vuxna som av olika skäl sätter sig själva före sina barn. Det finns ingen värdighet i att upprätthålla fasaden av ett system som inte fungerar. Det finns gedigen forskning, oräkneliga professionella utredningar som visar på vad och hur vi kan förändra. Vi måste alla hjälpa till att ta fram och genomföra en strategi för att förhindra att barn far illa. Politiker måste avsätta tillräckliga resurser för att barns rättigheter ska kunna införlivas, genom hela vårdkedjan, det ska fungera i praktiken – inte bara låta bra på papper.
Idag är en smärtsam dag. Vi minns dig Esmeralda som vi lärt känna genom din familjehemsmamma, vår ordförande. Vi arbetar varje dag för barns rättigheter och strävar idogt för att bättra det som felar i vårt samhälle. Vi gör det för att hedra och minnas dig, och för att göra framtiden lite ljusare för alla våra barn.
30 januari 2023
Tre år sedan…
När du dog, dog även en del av mig, med dig. En del av alla oss i familjen.
Den enkla vägen hade varit att stanna i mörkret.
Men jag valde livet och att ditt öde behövde berättas. Jag valde att bli din röst. För att uppmärksamma, belysa och framförallt undvika liknande händelser.
Vi jobbar på allt vi kan i föreningen i ditt namn, i din anda och ofta känns du så närvarande.
Ytterligare en gång har samhället svikit ett barn, Tintin, som nyligen miste livet. Jag vill tro att ni barn delar moln var ni nu än är.
Din död har bland annat lärt mig hur jag vill leva resten av mitt liv med min familj och mina vänner.
Att värdesätta varenda dag även om det är en dålig sådan. Att känna tacksamhet och glädje även i det lilla.
Jag står vid din minnessten idag med lilla Izadora. En vecka och tre dagar gammal.
Livet gick vidare fast jag för drygt tre år sen trodde det va omöjligt. Hon är ett kärleksfullt exempel på att lycka kan existera trots att hjärtat en gång varit i smulor bara vi har mod att våga.
Jag saknar dig varje minut älskade Esmeralda
– Melinda Jacobs
26 januari 2023
20 januari 2023
Flera aktörer har länge önskat att barnrättsperspektivet i utredningar och rättsprocesser måste stärkas. Det finns flertalet förslag för att uppfylla barnets rättigheter vid tvister om vårdnad, boende och umgänge. Barnombudsmannen har exempelvis listat de nedanstående punkterna som förslag på hur detta skulle kunna gå till.
· Ge barnet ställning som part i mål och ärenden om vårdnad, boende och umgänge och inför därmed möjlighet för barnet att få ett eget ombud i processen som enbart för barnets talan.
· Inget barn ska mot sin vilja tvingas till umgänge med eller boende hos sin förövare. När det finns uppgifter om våld mot en förälder eller barnet själv måste barnets absoluta rätt till skydd från våld väga tyngst.
· Stärk kompetensen hos domstolarna när det gäller barn och barns rättigheter. Stärk också kompetensen om hur våld påverkar barn.
· Säkerställ barnets delaktighet i hela processen. Barnet ska skyddas i rättsprocessen och inte från processen. Barnet ska skyddas i domstolen och inte från domstolen. Vi har fina lagar i Sverie som ska tillgodoses barns rättigheter men vi behöver förbättra dem ytterligare och framförallt se till så att kunskapen och resurserna finns för att kunna tillämpa dem i praktiken.
När barn far illa som i fallet med #lextintin handlar inte om tillfälligheter eller enskilda felbedömningar utan om fel i vårt rättssystem och myndighetsutövning. Det är inget nytt problem och det är på intet sätt något som legat gömt i dunkel – många, starka röster har stått upp för barnen. Utredningar och rapporter går att stapla i höga torn – papper fyllda med stora och viktiga ord men de kommer aldrig göra skillnad för dem det berör om vi inte driver igenom förändringarna – på riktigt!
På söndag kommer människor i hela Sverige samlas för att sluta upp bakom #lextintin, ett initiativ taget för att sätta stopp för barns utsatthet. Du kan ansluta dig till de fysiska manifestationerna eller delta online!
Följ Lextintin på facebook och instagram, länkar finns i stories. @advokatbyranonnela text i sin helhet hittar du på vår hemsida. Lilla hjärtat vänförening i stolt samarbete med Lex Tintin
13 januari 2023
Tvångsumgänge, med förövare. Enligt barnkonventionen är ett barn sin egen person och sin egna individ. De har rätten att få framföra sina åsikter och bli hörda, och likväl är barn de enda brottsoffer som tvingas till umgänge med sina förövare. Sverige har redan haft ett fall där en kvinna från skyddat boende blev mördad på väg till ett umgänge med sitt barn, av den man hon och barnet skyddades ifrån. I närtid misstänks en 8-årig pojke ha förorsakats av sin pappa vid ett umgänge, en man med dokumenterad bristande omsorgsförmåga av sitt barn. I Lilla hjärtat vänförening har vi haft en pojke som var så rädd för sina föräldrar att man hade väktare under de påtvingade umgängena, umgängen som fick pojken att må fysiskt och psykiskt dåligt. Umgängen med de som dömts för misshandel av honom. Han fick sömnproblem och var livrädd för att bli kidnappad, en rädsla så stor att skolan skapade en utrymningsplan för pojken om föräldrarna skulle dyka upp. Vi har även hjälpt ett barn som varit så rädd för sina föräldrar att socialtjänsten slutligen valde att genomföra umgängen via webbkamera istället för i lokal, webbumgängen där barnet satt dubbelvikt och grät av rädsla för sina föräldrar. Likväl skulle dessa umgängen fortgå.
Kvinnojouren i Lund skriver i sin rapport “Inget kommer att ändras förrän några barn dör”:
I Sverige lever cirka 200 000 barn med upplevelser av våld i nära relation och lever i hem där en närstående vuxen utövar våld. Under 2021 anmäldes 24 310 misshandelsbrott riktade mot barn under 18 år, vilket utgör 30 procent av samtliga misshandelsbrott i landet det året. Mörkertalen är stora och man räknar med att ungefär 80 procent av allt våld aldrig anmäls.
Únizon skriver:
Jämställdhetsmyndighetens granskning ”Uppgifter om våld är inget undantag” av 814 tingsrättsdomar gällande vårdnad, boende och umgänge visar att i 64 procent av fallen framkommer uppgifter om våld och övergrepp. Men domstolarna har i många fall inte vägt in dessa uppgifter i besluten.
I jämställdhetsmyndighetens rapport kan man även läsa om hur domstolar endast genomfört riskbedömningar i 69% av de mål de haft på sitt bord. I de bedömningar som gjorts saknas många gånger ett sammanhang eller systematik för hur de blir utförda. Våld i nära relation avfärdas dessutom många gånger i domstolen på grund av att uppgifterna inte kan styrkas trots att dessa beskrivningskrav inte ens finns. Uppgifter om våld kan bli förbisedda på ett flertal sätt såsom i utredningar som familjerätten lämnar till domstolen och att domstolen väljer att inte hörsamma det våld som beskrivs i utredningarna på grund av att man inte gör någon riskbedömning. Detta drabbar alla de barn som har våld i sin hemmiljö och konsekvensen är att våldet får fortgå. Jämställdhetsmyndighetens rapport lyfter även det faktum att en eller flera parter i mål kan påtala och berättat om våld men att dessa uppgifter senare inte framkommer i domstolen och inte heller om en förälder är dömd för brott. Likt socialtjänsten fokuserar domstolarna i mycket hög grad på det som i standardiserade termer kallas för samarbetssvårigheter istället för uppgifter om våld.
Ett väldokumenterat fall av umgänge är Esmeralda som tvingades till umgängen med sina föräldrar inför sin hemflytt, föräldrar med kriminellt förflutet. Socialtjänst, familjehemsföräldrar och närstående såg hur dåligt hon mådde av dessa umgängen men likväl skulle de fortsätta, dessutom med tätare frekvens och längre tillfällen. Varför är barnets bästa och barnperspektivet så frånvarande i alla dessa beslut om umgänge?
11 januari 2023
Önskelådan: Sonjas resa
Familjehemsmamma Sonja skrev till oss och berättade om alla sina 7 barn, biologiska och ickebiologiska som alla är högt älskade. Några av familjehemsbarnen har haft en extra tuff start i livet och nu har de i familjehemmet fått upptäcka roligheter man kan ha på fritiden såsom att åka karuseller. Sonja ville väldigt gärna ta sin familj på semester till ett lyxigt hotell och få åka karuseller med sina barn. Sonja och hennes man vill väldigt gärna bygga upp en fin minnesbank till barnen med roliga upplevelser att se tillbaka på när de blir stora. Det vill vi i Lilla hjärtat vänförening väldigt gärna hjälpa till med och skickade hela familjen till Gröna Lund.
9 januari 2023
Ännu en kväll och min huvudkudde är fylld av barn i olika åldrar och de vuxna som kämpar för dem. Jag önskar återigen att jag haft ett trollspö eller kanske någon annan magisk kraft som kunde göra allt bra igen. Något som kunde få barnen att bli hörda. Vet barn alltid vad som är deras bästa? Nej, det gör de inte. Inte ens vuxna kan med enkelhet bortse från lojalitet, påverkan, manipulation, rädsla och välja vad som är bäst. Alla föräldrar vet att barn ofta vill annat än vad som är deras bästa. Några av oss vet också – av erfarenhet – att lojaliteten hos barn är stark. Några av oss har sett sina barn krossas under sin lojalitet, men ändå stått kvar och givit nya chanser. Ibland måste vi låta barnen möta sina rädslor och svårigheter. Ibland måste vi till och med uppmana dem att utmana sig själva och gå emot sina rädslor. Andra gånger är det tid att skydda dem med allt vi har. Det finns svåra saker i livet man som människa behöver lära sig hantera och andra saker man aldrig ska behöva bära – särkilt inte som barn.
Jag önskar att jag kunde hänvisa de här barnen och deras anhöriga till ett riktigt duktigt team. Ett team med god kunskap kring barn, ett team med barnets bästa i fokus, ett team som såg lösningar och insatser. Ett team som inte var pressat av varken ekonomi eller arbetsbelastning, som visste att barndomen i den här generationen är hur vi bygger allas vår framtid. Ett team som kunde arbeta tryggt och luta sig mot en fungerande lagstiftning och en domstol med god kännedom om barn och deras behov.
Jag tänker att jag borde skicka ännu ett tröstande sms till den unga pojken på HVB-hem, familjehemmet som miste alla tre syskonen i helgen, farföräldrarna som nekas all möjlighet till kontakt – trots att de är hela hans liv, familjehems storasystern som snart måste säga adjö till den lilla pojken som levt med dem under flera år, barnet som snart ska utvisas, pojken flyttades hem till en förälder dömd för misshandel, familjehemmet som miste sin placering under ett umgänge och aldrig fick säga adjö… Listan är lång. Min huvudkudde är full av barn som behöver bli lyssnade på. Varför är det så svårt för barnen att få sin röst hörd?
8 januari 2023
Vi fick i veckan en donation från Leia 8 år, vars mamma skriver såhär:
Leia 8 år började tillverka änglar och tillsammans med sin mamma (jag) kom vi på att vi skulle sälja dom o skänka en del av summan till att hjälpa barn. Eftersom jag har varit väldigt engagerad i Esmeraldas öde så har det ju inte undgått Leia. Tillsammans bestämde vi att vi skulle skänka till förmån för barn i familjehem.
Vi i Lilla hjärtat vänförening blev så glada över att se ett sådant fantastiskt engagemang och skickar ett extra stort och varmt tack till Leia och hennes mamma 💝💝 Det värmer att se hur folk engagerar sig i dessa viktiga ämnen.
6 januari 2023
Lilla hjärtat vänförening vill tipsa om ett mycket intressant podd – Socialtjänstpodden – som finns där poddar finns.
I det senaste avsnittet lyfter Michael Tärnfelt att dagens socionomutbildningen inte ger den kunskap som krävs för att klara av arbetet. Socionomutbildningen är idag en generalistutbildning som kan leda till ett stor antal tjänster inom ett mycket brett område. Utbildningen bygger på att arbetsgivaren ska fortbilda nyexaminerade och detta fungerar inte menar Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet.
Lilla hjärtat vänförening ser att dagens missförhållanden inom socialtjänsten beskrivs på liknande sätt som de gjorde för 30 år sedan. I Lilla hjärtat vänföreningen ser vi hur dagens missförhållande beskrivs på samma sätt som för 30 år sedan, med andra ord systemfel som funnits i flera årtionden. 1990 skedde ett barnmord som blivit ett av de mest omskrivna barnavårdsfallen i Sverige, “Fallet Michael”. Den då 38-åriga Elisabeth Hällbo förklarar i artikeln från 1990 i SKTF-tidningen, att socialtjänsten brustit på grund av för låg bemanning, många nya handläggare utan rätt erfarenhet, dålig organisation och bristande rutiner:
– Jag upplevde att vår dåvarande chef – hon som senare blev dömd för tjänstefel – kände sig pressad och stressad i sin roll. Jag var inte riktigt nöjd med ledarskapet. De socialsekreterare som arbetade då var duktiga, men många var nya och hade behövt mer handledning, säger Elisabeth Hällbo när hon blickade tillbaka. Då ska man ha i minnet att dagens samhälle belastar socialtjänsten enormt mycket mer idag.
Nästa citat är hämtat från en av IVOs rapporter (IVO, 20200221): ”Kommunerna lyckas inte komma till rätta med bristerna inom den sociala barn- och ungdomsvården och upprätthålla en god kvalitet. Trots omfattande kunskapsstöd, finns handläggare, som saknar nödvändig kunskap för en rättssäker handläggning. [… ] Bristerna innebär att barn och unga riskerar att inte få sina behov av stöd, skydd och hjälp utredda och tillgodosedda. I värsta fall kan det bidra till att barn skadas eller till och med avlider.”
Lilla hjärtat vänförening ser med tillförsikt fram emot att opinionen och debatterna fortsätter framåt. Inte för att skuldbelägga utan för att utveckla. Det finns all anledning att lyfta fram rådande brister i ljuset så att vi kan ändra kurs och skapa en ny framtid för både barn, familjer och yrkesverksamma inom socialtjänsten.
4 januari 2023
Boktips! Rädda Kaninerna, Olivia! av Johanna Bergström, författare, föreläsare, journalist och pedagog.
Rädda Kaninerna, Olivia! handlar om Olivia som går i trädgården och vaktar sina kaniner, eftersom pappa har sagt att räven kan ta dem. Men där finns också Olivias riktiga föräldrar som kommer ibland, tillsammans med tanterna och farbröderna. Då måste Olivia vakta kaninerna extra noga. Annars kanske räven tar dem.
Rädda kaninerna, Olivia! är en bok som handlar om att växa upp i familjehem och att själv få bestämma var man vill bo, och om det viktiga att lyssna till barns tankar och känslor. Boken kommer ut den 27 januari. Boken gör vuxna ämnen pratbara för barn och skapar förutsättningar för barn att förstå hur livet i familjehem kan se ut. Boken vänder sig till barn från fem år och uppåt, men kan med fördel även läsas av vuxna, inte minst yrkesverksamma inom socialtjänsten. Johanna har även skrivit boken “Utan mig har hon ingen”. Läs hela boktipset här.