Onsdag den 29 november 2023 presenterade statsministern och socialtjänstministern att en utredning inleds som ska titta på en utveckling av Lex Lilla Hjärtat, vilket gläder oss i föreningen. Utredningen ska bl.a. titta på möjligheten att ställa krav på minst 1 års uppföljning efter att LVU-vård upphör samt krav på drogtester. Nu hoppas vi att detta kommer på plats snart så att inte fler barn behöver gå samma öde tillmötes.

Alla barn behöver stabila vuxna och en långsiktig trygghet. Det ska inte enbart eftersträvas förändring när det uppmärksammas stora brister, såsom Lilla hjärtat tragiska öde, utan dessa frågor behöver alltid förbli viktiga och prioriterade. Trots att Sverige idag är är ett av de främsta välfärdsländerna far fortfarande många barn illa. Regeringen lägger fram en förstärkt satsning på det förebyggande arbete och tidiga insatser för att stötta familjer och barn. I första hand ska målet vara att barn ska kunna få möjlighet att vara kvar i sina familjer, varför regeringen nu satsar på att tillföra medel till bland annat tidigt föräldrastöd. När insatser som sådan inte blir tillräckliga och barn ändå riskerar att fara väldigt illa behöver samhället kunna agera skyndsamt för barnet skydd. Lilla hjärtats tragiska öde berörde hela svenska folket och regeringen vill nu agera och säkerställa att barns rättigheter ska säkras, att ytterligare förändringar sker för att det som hände Lilla hjärtat inte ska upprepas.
   Barn kan inte vänta på att förändring sker utan det arbetet behöver påbörjas här och nu. De förslag som blev av den utredning som tillsattes den 29 april 2020 räcker inte för att tillförsäkra barn rätten till trygghet och säkerhet. De lagförändringar som kom genom Lex Lilla hjärtat behöver nu stärkas ytterligare. Detta för att barn röster ska kunna höras och ska kunna sättas i främsta rummet. Regeringen menar att barnet som rättighetsbärare är ett prioriterat område och att de särskilt ser till den utsatt grupp av barn som är omhändertagna med stöd av LVU. Regeringen planerar därför för att avsätta en utredning som syftar till att barnen ska få sina behov tillgodosedda och stärka rättssäkerheten i LVU-processer. Regeringen vill utreda:

Ökad sakkunskap i barnärenden.
Det finns behov av att stärka rättssäkerheten i LVU-processen för att säkra barns möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda. Därför finns det behov av att se över ökad sakkunskap i socialtjänstens och domstolarnas handläggning av barnärenden.

Trygga återföreningar.
Barn ska inte behöva återgå till en miljö som är präglad av psykiska ohälsa, våld och hedersförtryck etc. Regeringen avser därför att göra en kartläggning och analysera socialnämndens förutsättningar att göra dessa bedömningar.

Förlängd uppföljningstid efter vårdens upphörande
Idag är uppföljningstiden när ett barn flyttat hem endast sex månader vilket kan anses vara en för kort tid för att kunna säkerställa barnets rätt till trygghet efter att vården upphört. Samhället ska kunna ta större ansvar efter vård enligt LVU upphört och säkerställa att barn som flyttas tillbaka hem kommer till en trygg situation. Regeringen vill därför utreda om uppföljningsansvaret ska vara minst 12 månader.

Obligatoriska drogtester
För att säkerställa barn rätt till en trygg hemmiljö vill regeringen utreda möjligheten att begära drogtester i de fall missbruk varit ett skäl för omhändertagande. Vidare vill man se över möjligheten att utreda eventuell vägran om drogtest och att det ska ha samma innebörd som ett positivt drogtest.

Utöka möjligheterna att använda LVU:
Regeringen avser analysera och ta fram förslag på utökade möjligheter att använda LVU för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck, utsätts för våld i hemmet, eller växer upp i hem med en nära koppling till organiserad brottslighet eller annan allvarlig kriminalitet.

Vård enligt LVU handlar om rättigheter för barn som barn som far illa att kunna få vård. Därför vill regeringen utreda att i vissa fall ge åklagare rätt att besluta om omedelbar LVU för att stoppa kriminellt beteende. Det långsiktiga målet är däremot att färre barn ska omhändertas genom tidigare och mer förebyggande insatser. 

Önskelådan – Keilas önskan

Veronica är familjehemsmamma åt 5-åriga Keila som kom till familjen när hon var 1 år. Keila föddes med abstinens från sin missbrukande mamma och lever idag med en kronisk sjukdom. Hon har haft många jobbiga år bakom sig med sondmatning, medicinering och oändliga sjukhusbesök. Keila älskar musik och har efter dessa tuffa år en önskan om att få se Marcus

Läs mer »
Önskelådan – Frejas önskan

Freja blev som 10-åring placerad i ett familjehem, hon är väldigt blyg men familjen och Freja hjälps åt att utvecklas och bli starka tillsammans. Freja har en stor kärlek till musik och dans och nu önskar hon att få åka till Gröna Lund och se sina stora idoler Marcus och Martinus. Önskelådan vill gärna ge Freja en resa för att

Läs mer »
Önskelådan – Sabinas önskan

Sabina skickar in en önskan till Lilla Hjärtats Önskelåda där hon beskriver hur hennes föräldrar har sitt barnbarn placerat hos sig sedan 4 år tillbaka. Sabina ser hur hennes föräldrar kämpar med hennes brorsson Linus som har haft det väldigt tungt i sitt 13-åriga liv, en jobbig uppväxt kantat av missbrukande föräldrar och ovissa tankar som inget barn ska behöva

Läs mer »
Rulla till toppen