20 augusti 2022 publicerade vi Sams rop på hjälp. Ingen lyssnade. Idag, mer än ett år senare, uppmärksammar media den påverkningskampanj mot socialtjänsten som bidrog att Sam och hans syster, trots fällande dom mot deras mamma, skickades hem till henne igen.

Snälla hjälp mig!

Sam ber om hjälp i brevet till socialnämnden. Han berättar att den nya handläggaren inte lyssnar på honom och få önskar tillbaka sin gamla. Han ber om att få stanna i familjehemmet där han trivs. Brevet till socialnämnden är skrivet på rutat papper med spretig handstil. Det förblir obesvarat. Sams familjehem gör allt för att hans rättigheter ska tas tillvara och för att de som bestämmer ska lyssna på honom. De har lovat att stå vid Sams sida. Deras hem är hans trygga plats.

För ett och ett halvt år sedan omhändertogs Sam efter att han tagit mod till sig och bett sin lärare om hjälp. Hans mamma döms för misshandel av honom. Umgängena har varit svåra då Sam är rädd. I familjehemmet är han trygg, har vänner, spelar fotboll och får hjälp att bearbeta sina trauman. Sam gör framsteg i skolan, han trivs och känner tillit personalen. Sam har funnit en trygg hamn. Sam sover varje natt hos sina familjehemsföräldrar av rädsla att bli kidnappad och förd utomlands. Sam har själv gjort upp nödplaner med skolans personal så att han kan fly om föräldrarna dyker upp. Inget av detta spelar någon roll för Sams nya handläggare. Efter två korta träffar beslutar hon att han ska flytta.

Familjehemmet får veta samma vecka som Sam under ett möte blivit lovad att få bo kvar. De får inte berätta om flytten för Sam förrän två timmar innan socialtjänsten knackar på deras dörr för att hämta honom. Sam har inte fått träffa det nya hemmet och han kommer knappt hinna packa. Än mindre förstå. Oavsett hur bra det nya familjehemmet är kommer detta förfarande besanna hans rädslor och lämna djupa spår. Han ska flyttas från ett familjehem som bara fått goda vitsord under alla år. Ingen utredning har gjorts och ingen har fått komma till tals. Han ska bara flyttas.

Flytt av barn ska göras när det är fara för liv, hälsa och utveckling och det ska alltid föregås av en utredning. Enligt lag ska Sam få sina behov och förhållanden utredda, komma till tals, få information om vad som kommer hända och hjälp att förstå. Alla inblandade instanser vet vad pojken bär på i sin tunga ryggsäck, men vad spelar det för roll när man flyttar barn som schackpjäser utan rättigheter?

Läs om Sam här
Vem tar ansvar för barnperspektivet när barn flyttas?

Vem tar ansvar för barnperspektivet när barn flyttas? Samhällets, och därmed socialtjänstens ansvar är, att så långt det är möjligt motverka att barns goda anknytningar bryts och att barn får behålla viktiga relationer i sitt liv. När ett barns liv, hälsa och utveckling allvarligt hotas blir en flytt från hemmet ofrånkomlig. Även när ett akut ingripande är av nödvändigt och det bästa för ett barn på

Läs mer »
En socialsekreterares perspektiv

Socionomutbildningen är en generalistutbildning som innebär att många områden inom det sociala arbetet berörs. Det brukar sägas att socionomer lär sig ”lite om mycket” och att de kan arbeta inom olika områden. Jag är själv socionom och har genom min yrkeskarriär valt att arbeta med barn och unga, i huvudsak inom socialtjänstens myndighetsutövning. Mina erfarenheter spänner över hela vårdkedjan, varför jag nu efter många år skulle

Läs mer »
I en kommun någonstans i Sverige

I en kommun någonstans i Sverige finns ett barn som levt hela sitt liv hos sin ena förälder, en förälder som gjort allt för att barnet ska få trygga övervakade umgängen med den andra föräldern. Detta har föräldern gjort för att skydda barnet från den andre förälderns kriminalitet, missbruk, flera tunga psykiska diagnoser och ett antal drogutlösa psykoser där polis fått hämta upp personen. Efter många

Läs mer »
Rulla till toppen