Vi bygger broar – för långvarigt samarbete mellan alla parter. När vi tar oss an familjehem och barn som söker hjälp hos oss gör vi det med omtanke och en djup önskan om att kunna hjälpa barnet och dess närstående så långt det är möjligt. I vår arbetsgrupp finns volontärer med bred livs- och arbetserfarenhet och ett djupt engagemang samt olika professioner som socionomer, familjehem och advokater. Tillsammans överväger vi noga vad som kan hjälpa ärendet framåt. Vi arbetar med komplexa frågor och är alltid medvetna om att mycket få, möjligtvis ingen, i ärendet har hela bilden.

Vårt fokus är barnets bästa och vi är övertygade om att samverkan och samförstånd mellan de vuxna är en av de allra viktigaste parametrarna för en trygg barndom. Vid de fall vi får förfrågan till oss att publicera ett barnfall avväger vi alla för och nackdelar noga med en medial publicering – om och innan vi publicerar. En publicering får inte riskera att skada barnet på kort eller lång sikt. Medial uppmärksamhet får inte riskera splittra de vuxenrelationer som behöver samverka kring barnet – vilket är både myndigheter, det biologiska nätverket och barnets familjehem. Vår förening jobbar med brobyggande och samverkan mellan vuxna så långt det är möjligt. Vi överväger noga vilka vägar vi väljer i varje enskilt fall. Det finns en stor omtanke för barnet och familjehemmet i varje beslut vi tar. Vi avstår inte att skriva om våra ärenden, dela artiklar eller namninsamlingar utav ointresse eller okunskap, det finns väl avvägda och genomtänkta beslut bakom. Besluten innebär att vi ofta jobbar i det tysta, helt utan rubriker trots att vi många gånger skulle vilja stå på barrikaderna och skrika.

Än finns ingen komplett lagstiftning på plats som gör barn till självklara rättighetsbärare och det finns många och stora brister i svensk myndighetsutövning och i lagstiftningen.

Vi är väl medvetna om att många barn far mycket illa på grund av myndighetsutövande vilket drabbar hundratals, troligen tusentals barn runt om i landet varje år. Vi driver en utvecklande opinion och arbetar på alla nivåer, med allt från familjehem till makthavare. Vår förening växer och utvecklas ständigt. Vi gör allt det som vi tror kan påverka lagstiftning och myndighetsutövning på rätt håll. Vi verkar för barnens bästa genom att medla för och mellan de vuxna för att de ska behålla barnperspektivet i fokus i processerna kring barn. Vi har ett inkluderande arbetssätt för att gynna bästa möjliga samverkan kring ett barn.

När det gäller medial uppmärksamhet eller publicitet av barnfall vill vi inte medverka i något som riskerar skada ett barn eller ett familjehem ytterligare.

Önskelådan – Keilas önskan

Veronica är familjehemsmamma åt 5-åriga Keila som kom till familjen när hon var 1 år. Keila föddes med abstinens från sin missbrukande mamma och lever idag med en kronisk sjukdom. Hon har haft många jobbiga år bakom sig med sondmatning, medicinering och oändliga sjukhusbesök. Keila älskar musik och har efter dessa tuffa år en önskan om att få se Marcus

Läs mer »
Önskelådan – Frejas önskan

Freja blev som 10-åring placerad i ett familjehem, hon är väldigt blyg men familjen och Freja hjälps åt att utvecklas och bli starka tillsammans. Freja har en stor kärlek till musik och dans och nu önskar hon att få åka till Gröna Lund och se sina stora idoler Marcus och Martinus. Önskelådan vill gärna ge Freja en resa för att

Läs mer »
Önskelådan – Sabinas önskan

Sabina skickar in en önskan till Lilla Hjärtats Önskelåda där hon beskriver hur hennes föräldrar har sitt barnbarn placerat hos sig sedan 4 år tillbaka. Sabina ser hur hennes föräldrar kämpar med hennes brorsson Linus som har haft det väldigt tungt i sitt 13-åriga liv, en jobbig uppväxt kantat av missbrukande föräldrar och ovissa tankar som inget barn ska behöva

Läs mer »
Rulla till toppen